De prin politica, De prin Vrancea

Politicieni de altădată: Gogu Constantinescu, șeful conservatorilor democrați

Gogu Constantinescu a fost prefect de județ și primar al Focșaniului. Iată-l aici într-un portret uitat, redescoperit de noi în colecția unui profesor focșănean

„Intrat în partidul conservator încă de pe vremea când urma cursurile universitare, dânsul colaboră cu o râvnă demnă de laudă la mult răspânditul ziar ”Răsboiul” care ducea o luptă aprigă contra partidului liberal.

Terminându-și studiile, intră în magistratură, dar viața potolită de magistrat nu convenea firei sale impulsive și, după câtva timp, demisionează îmbrățișând cariera de avocat. Acum se deschide câmpul larg al activității sale și cu toată puterea ce-i dădea o inteligență vie, o cultură aleasă, o fire impresionabilă și o activitate neadormită, în curând cuceri locul de frunte și în barou și în politică. Înființează un ziar conservator  ”Ecoul Vrancei”, în care publică diverse articole care erau vehemente și intrasigente față de adversari.

El pune bazele partidului conservator în Putna, care pînă atunci era numai cu numele și , în alegerile din 1905, ca prefect, învinge pe Săveni (partidul liberal), care guvernase județul de 30 ani, dovedind că-și organizase bine și temeinic partidul al cărui șef era.

Mai târziu când în toată țara s-a făcut fuziunea, singur Gogu Constantinescu la Putna a fost contra fuziunii cu junimiștii, formând un partid aparte sub președenția dlui Take Ionescu iar, în ianuarie 1908, cu ocazia rupturii Partidului Conservator, în Putna partidul conservator democrat era organizat, iar șeful lui era Gogu Constantinescu.

Cu formarea Partidului Conservator Democrat și în urma programului desfășurat de dl Take Ionescu, el vedea că se realiza un ideal și zicea că acest partid e al viitorului, în care tinerii de merit și harnici vor fi răsplătiți, iar nu numai ciocoii și cei cu blazon.

Nu avu parte să vadă dezvoltarea Partidului Conservator Democrat căci moartea, nemiloasa moarte, îl răpește din mijlocul nostru în floarea vârstei la 45 de ani. Cu el a dispărut o inteligență vie, o capacitate vastă, un cetățean integru și distins, o ilustrație a baroului de Putna.”

Articol apărut în Ziarul Democrația Putnei, în anul 1909

Gogu S. Constantinescu (1863-1908) a fost primar interimar timp de o lună al Focșaniului între 23 aprilie- 4 iunie 1899 și prefect de Putna între 1904- 1905. Cu Emilia, soția sa, profesoară, a avut doi copii, pe Armand Lucian și pe Prosper Nicolae și au locuit pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 9.  

Armand Lucian Gh. Constantinescu născut la Focșani la 22 decembrie 1894, urmează cursurile liceale în oraș, se înscrie la Facultatea de Medicină dar numai după un an renunță și pleacă la Paris unde absolvă Dreptul. Este magistrat civilist, iar din cauza unei  rude de origine iudaică, în 1940 este obligat să treac la bară, în avocatură. Este cucerit de domeniul astrologiei unde își însușește noțiuni extrem de întinse. În 1941 publică un adevărat best- seller  ”Cer și destin” bine prizat de public mai multe decenii, iar mai târziu un tratat de astrologie. Moare în București, în data de 6 septembrie1966.  

Și Prosper s-a născut la Focșani pe 18 iulie 1897, dar viața sa a fost legată în primul rând de București.

Gogu Constantinescu era genul de politician mai independent, cu opinii și convingeri personale bine conturate și bazate pe crearea de șanse și oportunități și pentru cei ce nu aparțineau claselor sociale privilegiate.  PNL- ul de atunci era un clan ermetic și atotputernic în județ sudat în jurul lui Săveanu, parazitând bugetul, cam ca PSD-ul de astăzi și, ca și PNL-ul actual, nu avea nici o legătură cu liberalismul. Conservatorii își reveneau cu greu după stingerea unei generații de excepție ce făcuseră cinste orașului. 

La rubrica “Politicieni de altădată”, blogul VranceaAltfel.ro publică povești despre personalități din Focșanii de odinioară care au fost complet uitate. Legat de fostul politician Gogu Constantinescu, pornind de la o fotografie publicată cu ocazia decesului său, am redescoperit și identificat un inedit portret pictat al său aflat în colecția profesorului Silviu Cristescu. Acesta presupune că tabloul a fost pictat de cunoscutul fotograf focșănean Franz Xaver Koroschetz.

(Dan Nichita)