De prin politica

Bacinschi reloaded?

doi candidati USL pentru scaunul de primar

doi candidati USL pentru scaunul de primar

doi candidati USL pentru scaunul de primar

Versatilul Bacinschi una spune, alta fumează. Pentru opinia publică și-a tras poza de bătrînel cumsecade care a obosit de atîta muncă în folosul focșănenilor și a tras un pic pe dreapta pentru a face loc celor mai tineri. Ar părea chiar că tinerii la care se referă sînt niște profesioniști educați, descoperiți și inițiați de chiar domnia sa în tainele conducerii adminstrative ale urbei. Că acești tineri sînt în fapt cumetrii PSD Vrabie și Necula,  demonstrează vidul sentimental, lipsa de orice simțire a lui Bacinschi față de orașul pe care l-a păstorit atîta amar de vreme. Unul este trăgătorul de sfori al Consiliului Local, celălalt primarul delegat al orașului de circa un an de zile. Că averile lor sînt de ordinul milioanelor de euro sînt doar amănunte de CV și nu au nici o legătură cu încrengăturile cumetriale și de afaceri ce sugrumă orașul și de care naivul cu păr alb se preface că nu are habar.

Numai că în articolul ”Cine are școală are parte. Cotă parte” se poate lesne observa o mică mașinațiune pusă la cale la școala 8 prin care se dorea sifonarea a 4 miliarde lei vechi. Pentru cine ? Din surse PSD aflăm că pentru o firmă agreată de însuși „Decebal slugoi șiretul care îmbulinează cu spor bugetul”. Firmă de uz personal. Operațiunea însă prezenta risc ridicat de luare în colimator de DNA, era „prea pe față”, așa că ordonatorul de credite, primărelul Necula, și-a tras repede concediu cît să nu semneze și ca să se sfătuiască cu cumătrul, care la rîndul lui, pentru a alunga duhurile rele ale DNA, a retras pur și simplu proiectul din Consiliul Local lăsîndu-l astfel pe Bacinschi cu buzele umflate. Urmașii nu și-au pus pielea la saramură pentru edecul cu părul alb, care le-a fost baci în ale matrapazlicului.

Acest gest arată adevărata față a lui Bacinschi. Cine a luat de bună față de bunel blînd care mai dorește doar să se joace cu nepoțeii e naiv. Se face doar că nu știe de mafia retrocedărilor ce pur și simplu oripilează pe toți focșanenii prin cupiditate și tupeu, prin faptul că nu mai rămîne o palmă de pămînt nepîrjolită. În parcări, în școli, între blocuri totul se retrocedează științific, atent planificat, mînă în mînă cu justiția locală. De mafia avizelor urbanistice care nu ține cont de nici o regulă urbană mai are rost să amintim? Puțini realizează dimensiunea catastrofică a acestui personaj. Cei mai mulți se încred în cumsecădenia de fațadă, de grija pe care se face că o poartă.

Și cu toate acestea omul se pregătește atent de o nouă candidatură. Va ieși în fața noastră cu aria celui care se mai sacrifică de dragul nostru o dată, cu misia de a-și duce „lucrarea” la bun-sfîrșit, cu ideea subliminală că e de neînlocuit. Discret, bate pragul multor instituții publice unde se autopromovează ca cel pe care îl vor focșănenii, iar sondajele nu-l contrazic. Insidios, îl va determina pe Oprișan să îl susțină din nou. Prea multe firme, prea mulți bani publici îi leagă, prea multe amintiri cu dampf penal care s-au prescris prin ținerea lor pe scaunele puterii de către focșăneni timp de 16 ani îi țin aproape unul de altul. Oprișan știe că Bacinschi are procentele lui, și nu puține. E dependent de voturile lui. Și Bacinschi știe că supărarea actuală a lui Oprișan nu e de durată. Chiar dacă acesta nu l-a invitat acum  la Conferința PSD, ca o pedeapsă genul te-am ținut la colț în fața clasei, mîine vor fi cu siguranță împreună. Nu pot lăsa Vrancea fără conducătorii providențiali, cel puțin așa cum se văd ei pe sine.

Iar noi ne vom uita la șanțurile pe care ei le brăzdează prin oraș ca apoi să le astupe într-un ritm ciclic electoral, vom privi nedumeriți și ne vom întreba de ce mereu orașul e un șantier și cu toate acestea  orașul se urîțește, se sluțește iremediabil, și viața noastră în nici un fel nu se îmbunătățește…

Probabil că ne  vom resemna la a ridica nepăsători, neputincioși (?), din umeri și ne vom vedea liniștiți de treburile noastre. Spre bucuria lor.