c@rte în sate, Concurs de scriere creativă 2020

Biblioteca, „un dar de carte”

Biblioteca„, așa se intitulează compunerea trimisă de Eva-Maria Nedelcu pe adresa Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă ne scriu!”

„Mă întrebam mereu, privind biblioteca plină de cărţi a bunicilor, ce se află dincolo de coperţile groase. În fiecare zi îmi spuneam: azi trebuie să aflu, dar amânam mereu, până într-o zi…

„La Medeleni”, scria cu litere de-o şchiopă pe cantul cărţii, şi, mai micuţ, autorul – Ionel Teodoreanu. Am răsfoit uşor paginile, navigând printre cuvinte, şi am descoperit nişte nume: Dănuţ, Monica, Olguţa… Olguţa… Olguţa… Ea mi-a lăsat cerul deschis, iar cuvintele ei îmi vor urma paşii adolescenţei.

Din ziua aceea, sfoara de mătase a curiozităţii m-a tras spre alte lecturi. Aşa i-am cunoscut pe Blaga, Arghezi şi Caragiale. Cu Creangă şi Eminescu mă întâlnisem încă din clasele primare.

Revenind cu drag în casa bunicilor, abia aşteptam s-o revăd şi pe Miruna, verişoara mea cea dragă, cititoare pasionată. Ea nu se întorsese încă de la şcoală, aşa că am plecat în întâmpinarea ei.

Am ieşit din vatra satului, am cotit la dreapta şi am urmat dunga vânătă a drumului până sus, la şcoala aşezată pe o colină lungă şi netedă, într-o margine de crâng.

Miruna era în bibliotecă, citind. Îmi plimbam privirea pe coperţile cărţilor, multe şi colorate, uimită să găsesc aşa ceva într-un sat de munte. Am aflat apoi că erau darul unor voluntari care le cunoşteau bine importanţa. Ştiau că cititul va îmbogăţi copiilor din sat vocabularul, le va schimba modul în care văd lumea din jur şi, de ce nu, le va oferi şi momente de distracţie.

Zâmbetul larg de pe faţa Mirunei îmi arată că am dreptate! Îmi închid în suflet această amintire şi gândurile mă poartă înapoi la Olguţa… (Nedelcu Eva-Maria)

Cine este autoarea acestor rânduri?

Acestă scrisoare depre carte și lectură ne-a fost trimisă pe adresa Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă ne scriu!”, organizat de Asociația Eu, tu și ei în cadrul programului cultural c@rte în sate.

Mă numesc Eva Maria Nedelcu, am 14 ani și sunt elevă la Colegiul Național Al. I. Cuza din Focșani, în clasa a VIII-a. De când mă știu sportul a fost activitatea mea favorită, așa că la nouă ani m-am inscris la cursuri de atletism. Îmi plăcea foarte mult și participam la diverse concursuri cam de două ori pe lună. Ultima dată când am participat la o competiție a fost prin clasa a VI-a. Apoi m-am axat pe școală și am renunțat la cursurile de la clubul sportiv. Am început să scriu povești și, de asemenea, am participat la olimpiade și concursuri. Un text de-al meu a fost publicat în revista colegiului, „Context”, anul X, numărul 1, 2019. Vara trecută am participat la Boovie, unde, împreună cu colegii de echipă, am obținut premiul I pentru trailer-ul „Sumki”. Iar matematica îmi place și mai mult! Și aici am participat la olimpiade și tot felul de alte concursuri. O pasiune mai recentă este trekking-ul (drumeții montane). Doar în decursul a câtorva săptămâni, am fost cu părinții mei pe Cheile Tișiței, Cheile Vârghişului și pe Ceahlău. În mare, pasiunile mele sunt: atletismul, ciclismul, basketul, desenul, limbile străine, filmele și editatul video. Doamna profesoară de limba română, Sorina Milea, mi-a trimis link-ul cu acest concurs de creație, și iată că am compus o mică poveste, pe care v-o transmit atașat. 

Sper să vă placă!