c@rte în sate, Concurs de scriere creativă 2020

„Bibliotecile vii din viața mea împletesc firul de aur al copilăriei”

Copiii din sate ne scriu

Cu toate că am doar 11 ani și trăiesc pe-un picior de plai vrâncenesc, pot spune că am început să înțeleg complexitatea lumii înconjurătoare şi diversitatea oamenilor din societăți diferite, deoarece lecturile, cărțile mi-au devenit învățători răbdători. Din paginil mai noi sau vechi, am deprins plăcerea de a împleti glasul poveștilor al bunicilor cu vocea atotștiutoare a naratorului. În cărți am găsit oglinda lumilor de altădată și am redescoperit farmecul copilăriei părinților mei.
Cred că lucrurile moderne mi-au înfățișat traiul orășenesc, dar în același timp m-au determinat să prețuiesc și mai mult farmecul locului în care m-am născut și am copilărit. Pot spune că mi se potrivește de minune mărturisirea nostalgicului Ion Creangă. “Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humulești la stâlpul hornului unde lega mama o șfoară cu motăcei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă țineam când începusem a merge copăcel, la cuptorul pe care mă ascundeam, când ne jucăm noi, băieții de-a mijoarca, și la alte jocuri și jucării pline de hazul și farmecul copilăresc, parcă-mi saltă și acum inima de bucurie”.
Pentru mine vocea cărților, șoapta lecturilor, glasul poveștilor, al bunicilor și povața părinților s-au împletit într-un adevărat fir de aur al copilăriei. Abia aștept să descopăr alte voci și personaje care alături de glasurile bunicilor și ale părinților adevărate biblioteci vii, să mă transforme într-un om adevărat!”

(Daria Dumitrașcu)

Scrisoare trimisă de Daria Dumitrașcu Daria, 11 ani, elevă în clasa a Va, la Școala gimnazială Șindrilari pe adresa Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu”, prin intermediul profesoarei de limba și literatura română Mirela Marcu, directorul școlii. Daria se declară pasionată de lectură și de gătit.

Sunteți curioși să descoperiți mai multe astfel de povești din cadrul Concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie 2020? Urmăriți-ne în continuare pe pagina de Facebook c@rte în sate și pe blogul cultural vranceaaltfel.ro!

Nu uitați: puteți vota pe Facebook una dintre lucrările intrate în cursa pentru premiul de popularitate, oferind un like și/sau un comentariu!

Aveți mai multe detalii despre concurs aici: https://tiyurl.com/ConcursDeScriere