De prin lume

Ce facem în școli, în cazul unui incendiu?

12197168_982451858478796_289990307_o

Fără a încerca să fiu alarmist, dar cred că de acum e necesar să luăm în serios exercițiile de incendiu sau cutremur în școli. Sunt sigur că, în cazul unui incendiu, ar fi prea multe școli unde nimeni (sau foarte puțini din cei care ar trebui: directori, profesori, învățători, portari etc.) nu ar ști ce trebuie făcut, nimeni nu ar ști care sunt căile de ieșire din clădire, care sunt procedurile pentru a fi siguri că toată lumea e în siguranță, că nu a ramăs cineva în urmă, în clădire.

Avem liste cu oameni responsabili în cazul unui incediu, dar știu ei cum să folosească un stingător de incendiu, în cazul în care acesta există și e funcțional? Mai mult decât atât: au școlile sisteme de alarmă în cazul un incendiu, acustice și luminoase? A verificat cineva aceste sisteme, dacă ele există?
Vă întreb pe voi, prietenii mei care lucrați în școli: voi știți ce trebuie să faceți? Știți care e calea cea mai scurtă spre curte? Unde este punctul de întâlnire? Cum verificați că aveți toți elevii? Nu este vina noastră că nu știm, dar e treaba noastră să cerem asemenea exerciții, de care depind viața noastră și a elevilor noștri. Asemenea exerciții ne-ar ajuta pe toți, ne-ar da o șansă în plus, am ști ce trebuie făcut și în ce ordine trebuie făcut. Am supraviețui.
De undeva trebuie început, altfel lehamitea asta românească ne va face pradă în fața morții.

P.S.: Despre situația actuală s-a scris în ZdV. Din păcate, primul pas spre dezastru a fost făcut cu inconștiență și cu orice lipsă de interes pentru viețile a mii de copii.

Iată ce zice reprezentantul ISU despre situația din școlile vrâncene:

Cele mai grave nereguli constatate se referă la: nesolicitarea avizului de securitate la incendiu, neobţinerea avizului de securitate la incendiu, neverificarea periodică a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor conform normelor în vigoare, neverificarea instalaţiilor de detectare şi de stingere a incendiilor, lipsa asigurării reviziei periodice a centralei termice la termenele prevăzute, inexistenţa sistemelor acustice de alarmare a personalului în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Ce trebuie făcut în caz de incendiu, aici.