Comunicat de presa: Alina Mungiu-Pippidi lansează prima carte de bună guvernare din Vrancea

De prin Vrancea
Vrancea altfel - coperta 1
Vrancea altfel – coperta 1

Alexandria Librării, Promenada Mall Focşani şi Editura Pallas vă invită sâmbătă , 13 decembrie, de la orele 13.00, la lansarea volumului “Vrancea Altfel”, semnat de avocatul şi publicistul Dan Nichita, fondatorul blogului de atitudine civică VranceaAltfel.ro.

La eveniment, care va avea loc în incinta Alexandria Librării din Promenada Mall Focşani , şi-a anunţat participarea ca invitat special, pentru a vorbi despre prima carte dedicată bunei guvernări din această zonă a ţării,cunoscutul activist civic Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România.

În deschiderea evenimentului va vorbi şi doamna profesoară de istorie Gabriela Obodariu, de la Colegiul Naţional „Al. Ioan Cuza” Focşani, lider al Clubului Focşani al Asociaţiei Pro Democraţia.

Lansarea se va bucura şi de o interesantă expoziţie de caricatură de presă a graficianului Constantin Pavel, cel care semnează şi ilustraţia volumului. Premiat la nenumărate competiţii internaţionale de profil, Constantin Pavel a câştigat premiul I la la World Press Cartoon 2012, cea mai importantă competiţie internaţională de caricatură de presă.

Sunt invitaţi la lansarea volumului toţi cei care vor să se alăture comunităţii Vrancea Altfel sau ca voluntari în proiectul de bună guvernare www.romaniacurata.ro, al Alianţei pentru o Românie Curată, coordonat la nivel regional de către jurnalista Silvia Vrînceanu, redactor-şef la Ziarul de Vrancea.

Despre cartea „Vrancea Altfel”

Volumul „Vrancea Altfel” a apărut la Editura Pallas din Focşani şi cuprinde o suită de texte apărute pe blogul VranceaAltfel.ro dar şi în Ziarul de Vrancea. Publicistica lui Dan Nichita este o radiografie a judeţului, care subliniază atitudinea clasei politice în raport cu cheltuirea banului public, cu justiţia şi corupţia,care reliefează indiferenţa şi cinismul faţă de abuzurile administrative ale căror victime au fost şi mai sunt micii fermieri. Cartea mai scrie despre modul antidemocratic de funcţionare a partidelor şi se încheie cu nouă editoriale care satirizează asigurarea nemuririi aleşilor- prin botezarea unor străzi cu numele acestora – traseismul politic, oportunismul şi prostia.

“Este o carte despre încă lipsa de democraţie într-un oraş aflat la doar 180 de km de capitală. Este o incursiune printre personaje care au acaparat şi ţin pradă un întreg judeţ”, spune autorul volumului. De ce „altfel”? „Pentru că este prima dată în ultimii 25 de ani când se atacă critic obiceiurile unei clase politice hrăpăreţe, când se deschide fereastra să se poată întrezări contururile umbroase ale celor care conduc de ani buni un judeţ. Este o carte ce, prin demersul ei, doreşte să sprijine construcţia statului de drept şi pe meleagurile noastre. Să nu uităm: statul de drept trebuie să fie peste tot. Este ubicuu sau nu este deloc”.

Despre Dan Nichita

În vârstă de 45 de ani, Dan Nichita este absolvent al Facultăţii de Matematică și al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii București. A fost deputat PNŢCD de Vrancea în mandatul 1996-2000, fiind un foarte bun cunoscător al mediului politic local, în care a activat încă din studenţie. De aproape un deceniu s-a retras din politică şi activează ca avocat și publicist. Dan Nichita spune că, prin demersul său, şi-a propus să încurajeze spiritul critic într-un judeţ unde politicienii profită de lipsa de reacţie civică pentru a-şi cultiva propriile interese.

„Prin această carte şi prin ceea ce fac, doresc să ajut înspre coagularea unei solidarităţi mai pronunţate, mai implicate, mai active. Cel mai mare minus al acestei cărţi este că tratează o bucăţică din ţară, se ocupă doar de-un locşor, că nu are relevanţă naţională. Plusul ar fi dat tocmai de această dimensiune locală, căci oferă informaţii despre moravurile, dar şi despre lipsa de consistenţă a unei elite în formare. Ne-ar spune cam cum stăm la 25 de ani de Revoluţie într-un colţ de Românie în care nu a avut loc vreo… revoluţie”, declară Dan Nichita.

Despre Alina Mungiu Pippidi

Alina Mungiu-Pippidi este doctor în psihologie socială, expert al Comisiei Europene şi preşedinte fondator al Societăţii Academice din România, cel mai vechi think-tank activ din România, înfiinţat în 1996. Este una dintre vocile reprezentative ale societăţii civile din România, fiind invitată să conferenţieze la universităţi ca Harvard, Oxford, Stanford şi European University Institute. În prezent, este profesor de politici publice la Hertie School of Governance din Berlin. Alina Mungiu a lansat, alături de jurnalistul Vartan Arachelian, la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus din luna noiembrie, volumul „Tranziţia. Primii 25 de ani”, apărut la editura Polirom, ce sintetizează mare parte din dinamica politică şi civică pe care România a traversat-o de la 1989 încoace. Demersul publicistic reliefat în cartea „Vrancea Altfel” se înscrie în linia acestui volum şi particularizează tabloul tranziţiei cu elemente şi specificităţi locale.

Vă aşteptăm!

Despre Alexandria Librării

Alexandria Librării este una dintre cele mai importante rețele de librării din țară. Apărută în urmă cu șase decenii ca Centrul de librării, compania deține 30 de magazine specializate în 12 județe din România: Suceava (punctul de plecare și centrul de management), Bacău, Iași, Botoşani, Neamţ, Focșani, Buzău, Vâlcea, Sibiu, Arad, Mureș și Hunedoara.

Detalii suplimentare:

Alina Stredie – Departament Comunicare „Alexandria Librarii” / telefon: 0734.738.923, e-mail: alina.stredie@sedcomlibris.ro

Dan Nichita – VranceaAltfel.ro/ telefon 0731.038.847, e-mail: vrancea.altfel@gmail.com