Uncategorized

Cum să vă folosiți de puterea magică a cuvintelor pentru a scrie texte creative

Dragii noștri frumoși și talentați,

Avem pentru voi câteva îndemnuri pe care să le aveți în vedere pentru scrierea creativă de la Concursul de scriere ceativă pentru copiii din sate destinat vouă:

Să nu vă fie teamă să exprimați ceea ce ați trăit voi înșivă: în acest fel, textul va reda adevărul. Gândiți-vă la experiențe pe care memoria voastră le-a păstrat: prezentați-le, încercând să înțelegeți de ce au fost importante, de ce memoria le-a stocat pentru totdeauna? Dacă alegeți, totuși, să inventați ceva, corelați cu situații din viața reală, transpuneți în lucrarea voastră ceea ce ați trăit. În acest fel, veți crea AUTENTICITATEA întâmplărilor sau a trăirilor.

Concentrați cât mai mult informația, dar înveșmântați-o/îmbrăcați-o în hainele expresivității, nu ale banalității; folosiți, în acest scop, dicționarul de sinonime, utilizând telefonul/calculatorul (intrând pe GOOGLE)! Veți vedea cât de plăcut este să alegeți din șapte cuvinte (să spunem), pe care le aveți sub ochii voștri, unul singur, cel mai potrivit, ales de flerul vostru de povestași!

Începeți textul cu o formulare care să introducă tema aleasă (copilăria, natura, destinul omenesc, joaca, timpul etc.) și care să aibă putere de generalizare. Apoi veți trece spre particular. (scriu aici două-trei exemple, doar pentru cei mai micuți, pentru a înțelege mai bine: COPILĂRIA ESTE ACEEAȘI PESTE TOT, ARE O HIPER-ACTIVITATE PE CARE OAMENII MARI O CEARTĂ, DAR PE CARE AR MAI VREA-O MĂCAR O ZI ÎN VIAȚA LOR. sau TIMPUL SE ÎNTINDE CA UN FLUVIU CÂT EȘTI COPIL, ÎȚI ESTE PRIETEN ȘI COMPLICE, IAR CÂND AJUNGI UN OM MARE CONSTAȚI CĂ ABIA DE-L POȚI NUMI UN BIET PÂRÂIAȘ. )

Gândiți-vă și voi la formulări înțelepte ca în proverbe, iar pentru asta amintiți-vă de sfaturi sau îndemnuri primite de la bunici, de la părinți, oameni care au trecut prin viață! Atunci când creați o poveste sau un basm, evitați întâmplări specifice textelor cunoscute, întrucât ceea ce veți scrie va apărea ca o imitație și lipsit de originalitate. Născociți voi lucruri extraordinare! Poveștile, basmele conțin cuvinte specifice zonei în care au luat naștere, așa că să nu vă fie teamă să le folosiți! Ele se numesc regionalisme și, alături de cuvintele vechi (arhaisme) fac evenimentele din basme sau din povești – CREDIBILE (adică nu doar că întâmplările s-au petrecut demult, ,,când Dumnezeu mergea pe pământ” , ci și cuvintele care prezintă întâmplările sunt tot așa de vechi).

În încheiere: ceea ce ne fascinează din literatură este CREAREA UNEI LUMI (CU PERSONAJE, LOCURI, ACȚIUNE) și EXPRESIVITATEA LIMBAJULUI (PUTEREA MAGICĂ A CUVINTELOR ). Aceste calități trebuie întrunite și de creațiile voastre. Acum un sfat: DACĂ TE ÎNCURCĂ MAI MULT DECÂT TE AJUTĂ ACESTE PRECIZĂRI, UITĂ-LE RAPID, STERGE MESAJUL NOSTRU CARE TE BRUIAZĂ ȘI SCRIE, POVESTAȘULE, CUM ÎȚI DICTEAZĂ ȚIE SUFLETUL: EL ȘTIE MAI BINE DECÂT NIȘTE BIEȚI OAMENI MARI CA NOI, CARE AR MAI VREA SĂ FIE, O SINGURĂ ZI, COPII! (Prof. Ionelia Burghelea)

Prof. Ionelia Burghelea

Prof. Ionelia Burghelea predă limba și literatura română la Școala Gimnazială „Oana Diana Renea” din Focșani și este membru al Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu„, organizat de Asociația Eu, tu și ei în cadrul proiectului cultural c@rte în sate. Valiza cu povești. Atunci când poate, profesoara Ionelia Burghelea se alătură ca voluntar Caravanei de lectură pentru copiii din sate, activități în care îi implică și pe elevii de la clasă. Anul trecut, a publicat primul volum de poezie, intitulat „Rostire”. Ionelia Burghelea își publică adesea creațiile în versuri și proză pe pagina ei de socializare.