De prin Vrancea, Proiectele Vrancea Altfel

Familia Borănescu din Focșanii Munteni

Grigore Borănescu

http://vranceaaltfel.ro/wp-content/uploads/2018/10/boranescugrigore-730x1240.jpg

Ramurile acestei familii de boieri sunt întinse în toată Țara Românească veche, adică Muntenia sau Valahia, cum i se mai spunea. Originea ei este Râmnicu Vâlcea, dar dată fiind ramificațiile ei, mulți membri ai acestei familii s-au așezat care încotro. O spiță a acestei familii s-a așezat în Focșanii Munteni, cel din dreapta gârlei Milcovului. A fost o familie care a dat în mai multe rânduri prefecți ai județului Slam Râmnic (astăzi Râmnicul Sărat) ce până în 1862 (anul unirii administrative a Focșaniului) avea drept capitală Focșaniul Munteni. Numele cel mai proeminent al familiei focșănene este Alecu Borănescu (1804-1879). Casa lui era una impunătoare și se afla în zona unde este astăzi Sala Polivalentă din Focșani. Vizavi de casa Borănescu, peste drum – Bd. București de azi- se situa casa Simionescu Râmniceanu, tot una foarte frumoasă pentru acele timpuri, mai cunoscut sub numele literar, Tănase Scatiu, introdus în literatura română de scriitorul Duiliu Zamfirescu. Alecu Borănescu s-a căsătorit cu Elena Greceanu, fiica lui Nicolae Greceanu și a Elenei Cârlova din Buzău. Alecu Borănescu a fost pitar, serdar, paharnic și din 1852 clucer. Clucerul, de exemplu, era boierul care se ocupa cu aprovizionarea curții domnești și care păstra cheile cămărilor domnești. A avut nu mai puțin de 10 copii, cel puțin opt fiind legați de orașul nostru măcar prin naștere.

Cleopatra Borănescu

Cleopatra Borănescu s-a născut la Focșani în 1840, s-a căsătorit la București cu prefectul de Covurlui (a cărui capitală era Galațiul) Iancu Panaitescu în 1864. S-a stins în București în 1907.

 

 

 

 

Generalul Ioan Borănescu, la fel, este un focșănean. A trăit între 1841 și 1918. A fost, printre altele, șeful Cercului Militar Național. S-a căsătorit cu Smaranda Caramzulea.

Cel din dreapta Ioan Borănescu

 

 

 

 

 

 

 

Smaranda Borănescu

 

 

 

 

 

Colonelul Grigore Borănescu (1836- 1893) este unul din marii comandanți ai Războiului de Independență din 1877-1878. Este cel care a realizat prima mare victorie românească după mult timp, cucerind reduța Grivița 1 în asaltul general de la Plevna. Din nefericire, în aceeași zi de 30 august 1877, doi eroi focșăneni cădeau în luptă eroic în timpul asaltului redutei Grivița 2. Este vorba de maior George Șonțu și de căpitanul Leon Cracalia. A fost căsătorit de două ori. Prima dată cu Eufrosina Tomuleț (1844- d. 18 sept. 1879 Constanța). A doua căsătorie a avut loc la Huși, în 1885, cu Maria Boscov. Cu prima soție a avut două fete Margareta și Maria-Victoria.

Grigore Borănescu

Borănescu Grigore

 

 

 

 

 

Fotografii publicate în premieră ca urmare a parteneriatului cultural încheiat între Muzeul Municipiului București și Asociația „Eu, tu și ei” Focșani, în cadrul proiectului #PovestimFocșaniul. Colecția de fotografii a Muzeului Municipiului București cuprinde 63.500 de obiecte, dintre care aproximativ 46.500 sunt fotografii, în jur de 6.000 cărţi poştale şi circa 11.000 sunt clişee pe sticlă şi celuloid. Fotografiile ilustrează atât imagini din Bucureştiul secolelor XIX şi XX, cât şi portrete ale personalităţilor vremii, fotografii de familie, interioare ale unor case şi magazine, instantanee din pieţe şi târguri, mărturii ale unor evenimente istorice importante etc. Colecţia cuprinde și fotografii valoroase realizate de artişti care au lucrat în Focșani. 

Va urma.