De prin lume

(Galerie foto) Pe urmele unui imperiu dispărut: Azi la Trieste

Trieste este orașul austriac al Italiei și este considerat cel mai nedreptățit(underrated), din punct de vedere turistic, oraș al Italiei. A fost principalulul port al Imperiului, evident la Marea Adriatică. Nenumărate palate, arhitectură sobră și monumentală, urbanizare strictă și minuțioasă, severă, străzi drepte potrivite pentru plimbare, piețe riguroase. Simbolul acestuia e Piazza dell’Unità d’Italia. Se spune că piața are cea mai mare deschidere spre mare din Europa. Oricum e impresionantă. Se spune că aici se servește cea mai bună cafea sau ciocolată caldă din peninsulă. Pe latura de nord-vest se afla faleza, pe nord-est Palazzo del Governo, sediul Prefecturii. Alături se afla Palazzo Stratti, sediul unei agenții de asigurări si Palazzo Modello. Un pic prăfuit, parcă depășit de timp, Trieste e un loc ce merită vizitat. E însăși imaginea vitrină a Imperiului.

Doar la cîțiva km de oraș se găsește castelul Miramare, creație romantică a celuilalt cuplu faimos al Austriei, prințul Maximilian al II-lea, fratele celebrului împărat Franz Josef, și unica fiică a regelui Leopold al Belgiei, prințesa Charlotte.

O poveste integral tristă.

Imediat după nunta celor doi, Franz Josef își numeste fratele vicerege în Italia. Dornică de mărire și afirmare, Charlotte nu își părăsește nici o clipă soțul, chiar dacă acesta își atrage ura statului major austriac și a aristocrației lombarde: Milano îi reproșează originea, Viena liberalismul. Între timp Italia își câștigă teritoriile din nord dar și independența astfel că Maximilian este demis, cuplul se stabilește la Castelul Miramar, unde nepotrivirile de caracter dintre cei doi se accentuează; Charlotte se plictisește la Miramar dar detesta Viena unde este pe locul doi dupa împărăteasa Elisabeta (Sisi). Când delegația mexicană vine la Miramar și îi propune lui Maximilian să devină Împarat, el acceptă imediat tronul. Din păcate Mexicul nu avea un partid monarhist și sprijinul Frantei și al lui Napoleon III nu este suficient pentru a-i asigura tronul. Maximilian si Charlotte debarca în Veracruz la 25 mai 1864. Maximilian, care deși își vede visul de a domni implinit, psihic e căzut și se gândeste că a facut o greseală renuntând la tot ce îl lega de Austria, inclusiv la titlul de Arhiduce, în timp ce Charlotte e fercită, spunand „Maximilian are in sfârșit o ocupație”. După trei ani, același vas care i-a adus în Mexic, va duce în Europa trupul Imparatului Maximilian I al Mexicului iar ea va luneca încet dar sigur spre tărâmul nebuniei…Și-au legat în mod tragic destinele de exercițiul puterii și au plătit scump pentru asta.

O legendă despre romanticul castel ar spune…

Se spune că cine doarme în acest castel cel puțin o noapte va avea parte de o moarte brutală. Acestei legende istoria i-a dat crezare datorita faptului că arhiducele Maximilian s-a oprit în 1864 o noapte în acest castel, în drumul său spre Mexic, unde urma sa fie încoronat, dar în 1867 a fost împușcat. Arhiducele Ferdinand și-a petrecut noaptea dinainte de calatoria la Sarajevo la castelul Miramare, unde a fost asasinat, acesta fiind începutul Primului Război Mondial. Ducele Amadeo de Austria, unul dintre proprietarii castelului, a fost de asemenea asasinat în 1938.’