Uncategorized

“Împreună pentru Adela”

www.mihaicaulea.ro

www.mihaicaulea.ro

www.mihaicaulea.ro

Expoziție de fotografie și eveniment cultural caritabil în beneficiul unei adolescente care se luptă să învingă cancerul cerebral. Vă învităm să vă prindeți în Hora binelui de Sânziene!

 
Adela are numai 15 ani și a fost premianta clasei la fiecare sfârșit de an școlar. Toamna trecută a început liceul, însă o boală gravă s-a pus de-a curmezișul șansei de a purta o coroniță de flori și de a fi alături de colegii ei la serbarea sfârșitului de an școlar. La finalul lunii martie, în urma unor dureri chinuitoare de cap, Adela și-a pierdut cunoștința, fiind luată cu Salvarea. Diagnosticată cu “tumoră malignă a creierului și meningelor cerebrale”, adolescenta a fost supusă pe 28 martie unei complicate operații pe creier de către o echipă formată din medicii Alexandru Tascu și Adrian Iliescu de la Spitalul Bagdasar Arseni din București, care au reușit îndepărtarea multiplelor formațiuni tumorale. Zile în șir, viața ei a atârnat de un singur fir de ață. La căpătâiul ei stă credincioasă mama sa Valerica Lăutaru.
Timpul pare că s-a oprit pentru noi. Am intrat fără voia noastră într-o lume pe care o doream cât mai departe, lumea spitalelor și a bolilor. Într-o singură zi universul nostru s-a destrămat atunci când mezina familiei a fost diagnosticată la doar 15 ani cu tumoare pe creier. O fată blândă și cuminte, premiantă mereu, harnică și ascultătoare”, spune mama adolescentei.
Boală și speranță
După operație, Adela a trecut prin ședințe chinuitoare de chimioterapie și săptămâni de spitalizare. Tratamentul dur și spitalizarea prelungită au afectat-o destul de mult, dar nu și-a pierdut speranța. A stat acasă câteva săptămâni, unde a fost vizitată de colegii care au ajutat-o să recupereze materia școlară pierdută. Când să se bucure de ultimele zile de școală și de serbare, alături de colegi, doctorii au rechemat-o de urgență în spital. O analiză i-a ieșit prost. În două săptâmâni, dacă starea de sănătate îi va permite, ar trebui să reînceapă ședințele de radioterapie. Părinții, o familie modestă, cu trei copii din comuna Chiojdeni, și-au cheltuit toate economiile pe drumuri, prin saloane de spital. Colegii de clasă și-au donat alocațiile, profesorii au organiat strângeri de fonduri prin sat pentru a o ajuta. Fiecare a ajutat care cu cât a putut. Pentru că nu a fost suficient, fotograful Adrian Tudose, de loc de pe valea Râmnicului, a decis să doneze o colecție de 30 de fotografii pentru a o ajuta pe Adela să depășească această grea încercare. Orhidee sălbatice, fluturi, peisaje, într-un cuvânt tablouri care înfățișează natura, sunt expuse pe 24 iunie pentru cei care cred că arta ne poate uni pentru a face bine.
Uniți o putem salva pe Adela
Clubul de jurnalism Tineret în (re)acțiune, Asociația “Eu, tu și ei” Focșani și fotograful Adrian Tudose, alături de Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia”, vă invită sâmbătă, 24 iunie, de Sânziene, de la ora 12.00, la expoziția caritabilă “Împreună pentru Adela”, organizată în beneficiul adolescentei care se luptă cu teribila boală.
Sunteți invitați să vedeți frumoase costume populare de pe valea Râmnicului, să admirați fotografii cu natura dătătoare de viață, să le cumpărați și să le dăruiți unor oameni dragi. Sunt 30 de imagini înrămate, care vor avea un preț minim de 100 de lei. Banii adunați în urma acestui eveniment cultural caritabil vor fi donați familiei Lăutaru pentru a o ajuta pe Adela să lupte pentru a învinge cancerul.
Conform credințelor populare, Sânzienele sunt zâne bune care plutesc în aer ca niște îngeri și care, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă si dansează, împart rod holdelor, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferintele oamenilor. Iată un moment minunat pentru a arăta că zânele bune se reunesc la Ateneul Popular pentru o faptă bună!
Premianta clasei
Îi vom avea alături pentru acest eveniment caritabil pe colegii de clasă ai Adelei, de la Liceul din Dumitrești, pe diriginta ei, Diana Bucur, pe fostul diriginte Emil Lazăr, pe prietenii ei și alți tineri voluntari din Focșani. “Eleva noastră are nevoie disperată de ajutorul divin și de cel al semenilor săi. Adela Lăutaru, acum în calsa a IX-a, a obținut din clasa I până în clasa a VIII-a doar premiul I. Acest
copil ne-a oferit constant exemple de educație și bună creștere, uneori mustrătoare, nu prin cuvinte, ci prin puterea exemplului său. Un ”înger” care ne-a oferit necondiționat din noblețea sufletului său, participând la toate acțiunile de voluntariat organizate de Școala Gimnazială Chiojdeni, este țintuit acum într-un pat de spital, așteptând speriat o minune care să-l scape de un coșmar greu de imaginat pentru oricine, cu atât mai mult pentru un copil: a fost diagnosticată cu tumoră pe creier. În fața unei astfel de grozăvii, încercăm să ne adunăm și să găsim soluții, conștienți că doar gândul nostru bun n-o va ajuta pe copilă în lupta nedreaptă în care a aruncat-o un destin
ciudat. Oare cum să stai în fața acestui copil, pe care timp de 4 ani, în orele de dirigenție și nu numai, ai încercat să-l convingi că el și generația lui va schimba lumea asta în bine, și să-i spui acum că ai greșit, că nu-i poți repara aripile frânte!? Ce-i poți răspunde când, învăluit în privirea sa blândă, te va întreba: ”de ce?!”. Adela și familia ei au nevoie de ajutorul nostru! Cei care doresc să-i sprijine, sunt rugați să vină la expoziția caritabilă organizată la Ateneul Popular cu ajutorul tinerilor voluntari de la Asociația de tineret Eu, tu și ei din Focșani”, spune Emil Lazăr, fostul diriginte al Adelei din Școala Generală. Alături de colegii ei de liceu, profesorii vor fi gazdele evenimentului cultural pe care îl organizăm sâmbătă, pe 24 mai, la Ateneul Popular.
Vino și tu să te prinzi în hora binelui de Sânziene! Împreună o putem ajuta pe
Adela să trăiască. Ne vedem la expoziția caritabilă “Fotografii pentru Adela”.
 
Cine este Adrian Tudose
Fotograf pasionat, Adrian Tudose s-a născut pe Valea Râmnicului într-o familie modestă, dar care a făcut tot ce este mai bun pentru copii. De profesie este tâmplar și acum muncește în Austria. Cele mai mari pasiuni ale lui sunt natura şi fotografia.
Așa a ajuns să fotografieze peisaje și să fie acum artizanul primei expoziții caritabile din Vrancea. “Anul 2012 a fost rampa mea de lansare în lumea fotografiei, după ce am urmat un curs care m-a introdus în arta fotografică. Mă descriu ca fiind un fotograf amator de călătorie și natură și timpul meu liber se învârte în mare parte în jurul acestei pasiuni. În anul 2016 am început două proiecte personale legate de fotografierea orhideelor sălbatice și a fluturilor de zi din România. Puțini știu dar România numără 58 de specii de
orhidee. Până în prezent am reușit să fotografiez aproximativ douăzeci, printre care și Papucul Doamnei, specie periclitată la nivel național si European. Întreaga serie de fotografii poate fi văzută pe site-ul meu personal. Ideea unei expoziții caritabile personale mi-a venit în urma participării la alte două expoziții de acest fel, alături de alți fotografi români, de asemeni pentru cazuri umanitare”, ne-a spus tânărul fotograf. Adrian crede în puterea fotografiei, crede că arta ne poate face mai buni. După ce s-a izbit de mai multe uși închise, fiind refuzat de câteva instituții publice de cultură și educație, proiectul său caritabil a ajuns în atenția Asociației “Eu, tu și ei”, care a decis să mobilizeze comunitatea. “Am ales să mă implic deoaorece cred că fiecare putem face mai mult pentru cei de lângă noi și pentru comunitate. Adela este doar un copil. La o vârstă fragedă a primit o palmă dură din partea vieții. În ciuda acestei situații, Adela zâmbește și o face atât de frumos. Despre cazul ei am aflat de pe Facebook. Fostul ei diriginte de la Școala Chiojdeni, profesorul Emil Lazăr, s-a implicat foarte mult și dânsul a fost cel căruia i-am propus initial expoziția caritabilă. Evident, a primit încântat ideea, însă nu am reușit să ducem planul până la capăt din pricina unor refuzuri primite din partea unor instituții de educație și cultură. Unde-i unul nu-i putere, așa că întîlnirea cu doamna Silvia Vrînceanu Nichita de la Ziarul de Vrancea a fost de bun augur și iată-ne aproape de vernisaj. Expoziția însumează treizeci de fotografii din mai multe locuri atât din România cât și din Franța și Spania, fotografii de peisaj din flora României si fluturi de zi. În expoziție sunt prezente și trei fotografii acceptate in una dintre cele mai selecte galerii de arta din mediul online,1x.com. Îmi doresc ca aceasta expoziție să-și atingă scopul, acela de a o ajuta pe Adela și de a stimula oamenii să privească mai puțin în ecranele telefoanelor și sa uite mai mult în jurul lor să vadă acei oameni care au nevoie de noi, să vadă frumusețea naturii.”, a declarat Adrian Tudose.
Eu, tu și ei, împreună, putem îndeplini un vis!
Haideți să celebrăm împreună viața, să oferim speranță și să arătăm că ne pasă unii de alții.
(Silvia Vrînceanu Nichita)
Inscrieti-vă aici la Evenimentul Împreună pentru Adela