De prin Vrancea, Uncategorized

Încotro, omule ?

-C. Pavel-
-un câștigător-

-C. Pavel- -un câștigător-

-C. Pavel-
-un câștigător-

Asociația KrAgiKozvak Cartoon Association a anunțat rezultatele celui de-al doilea Concurs Internațional de Caricatură, Kosovo 2016. Câștigătorii sunt :

Pol Leurs- Luxemburg / Premiul 1, Constantin Pavel – Romania /Premiul 2 și Silvano Melo- Brazilia/ Premiul3. Au participat la concurs aproximativ 1500 desene.

Desenului meu i-aș  atașa și cîteva cuvinte, chiar dacă un desen fără  cuvinte nu ar trebui  explicat. Există în spatele imaginii un gând care a imaginat-o, o micropoveste care a zămislit-o.

Să  zicem că, probabil din curiozitate, maimuța a avut proasta inspirație să coboare din copac. S-a ridicat în două picioare umanizându-se, și a început sa meargă vertical. A descoperit într-un timp scurt că  verticalitatea în viață nu prea este la îndemâna oricui și nu-i nici măcar rentabilă. Neștiind ce sa facă cu membrele din față s-a decis să procedeze aidoma variantei descrise în Biblie, și astfel a mușcat cu nesaț din mărul Păcatului. A fost primul act de înfăptuire-acceptare a coruptiei,  motiv pentru care DNA-ul  deja îi cam  poartă sâmbetele și  îi cam stresează bietele zile. (S-a întâmplat tocmai pe când îi crescuse craniul și era convins că a dat lovitura și a intrat în rândul băieților deștepți). În evoluția lui existențială labirintică s-a apucat să facă și politică. A descoperit o lume stridentă și absurdă unde binele se distinge  de rău după legea forței, a celui mai tare, după cum fiecare se bate mai tare cu pumnul în piept. Orice pas în această logică a absurdului îi provoacă silă. Acceptă regulile știind prea bine că într-o lume absurdă, necivilizată, inteligența devine irelevantă, ba chiar este o absurditate. Zilele îi curg parcă fără rost, parcă dirijate de o e bâzdâganie tehnică fără cap și fără coadă, de o mașinărie foarte complicată și de neînțeles. Ne putem întreba la ce folosesc toate aceste construcții complicate într-adins și care au scop final aflarea în treabă ca scop final, scop dorit pentru a abate atenția de la crunta realitate. Vă mai spune ceva societatea socialist multilateral dezvoltată ( comunistă) ?  Dar constructul ideologic al dialecticii marxiste care ne propovăduia societatea egalitară, fără stat și clase sociale? Ce a ieșit de fapt? Neagra epocă de aur, cea ceaușistă, despre care nu aveam voie s-o vedem sau să vorbim despre ea.

În esență este vorba de o viziune umoristică, într-o cheie ironică, asupra sensului actiunilor omului într-o societate prea “științific” determinată, prea automatizată, robotizată la extrem, în care  libertatea și imaginația dispar, nu-și mai găsesc rostul sau locul. E doar un umor trist, meditativ, mai ales dacă vrem să răspundem la întrebarea…quo vadis homosapiens. Până la urmă cine pe cine manevrează și stăpânește? Omul tehnologia sau tehnologia pe om?

În încheiere un îndemn “politic”.

Pe 11 decembrie ieșiți la vot.

Este lucrul de care politicienii de profesie și fără profesie se tem cel mai mult. La prezidențialele de-acum 2 ani au făcut tot posibilul ca românii plecați din țară, diaspora, să nu își poată exercita dreptul la vot. Astăzi cei din alianța PSD-PNL-ALDE au sabotat din nou împreună același drept fundamental pentru un stat de drept. Și-au dat mâna și ne-au legat de glie ca iobagii de pe vremuri. Pierzi dreptul la vot dacă nu ți-l exerciți în județul de baștină. La ce i-a dus capul! Studenții sînt primele victime. De asemenea și cei plecați în călătorii din diverse motive în afara județului. Să fii român și să nu poți vota în țara ta! Doar duminică le e frică de noi, așa că nu-ți fie lehamite și vino la vot. De data asta ai cu cine vota!

C. Pavel