Proiectele Vrancea Altfel

Întâlnire cu Matematica la Clubul de jurnalism  Tineret în (re)Acțiune

 

muscalu colaj 5191Mai mult de 15 de tineri isteți din Vrancea, pasionati de matematică și nu numai, au avut șansa deosebită de a petrece mai mult de două ore și jumătate alături de profesorul Camil Muscalu, de la Departamentul de Matematică al Cornell University Ithaca, NY United States, și psihologul Laura Muscalu, cercetător la Ithaca College din Statele Unite, în cadrul unui proiect dedicat orientării în carieră demarat de Asociația de Tineret „Eu, tu și ei” din Focsani încă de anul trecut. Cei doi sunt vrânceni, lucrează peste Ocean, dar se întorc periodic acasă și se implică în diverse proiecte de specialitate, așa cum este cel inițiat de Clubului de jurnalism Tineret în reAcțiune al Asociației de tineret „Eu, tu și ei”. „Din punctul de vedere al matematicii sunt motive să fiu foarte mândru că sunt român în America.”, le-a dezvăluit tinerilor vrânceni profesorul Camil Muscalu, care a vorbit cu drag despre românii care fac performanță în matematică. George Lusztig, profesorul român care a predat la Massachusetts Institute of Technology și care s-a făcut cunoscut pentru contribuțiile sale la teoria reprezentărilor, este doar un exemplu.

La ce bun să-ți petreci viața făcând matematică? Este adevărat că cei mai buni matematicieni nu sunt primiți în cluburile de casino din America? Unde este matematica într-un Iphone? Cum aflăm cu ajutorul matematicii compoziția stelelor? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările cu care tinerii noștri l-au provocat pe profesorul Camil Muscalu, fiul regretatului jurnalist vrâncean Florin Muscalu. Acesta a încercat și o posibilă definiție a științei care l-a dus pe el în America și a învățat omenirea să ajungă până la stele: „Matematica este un limbaj abstract pe care l-a inventat omenirea și al cărui scop nu este altul decât să înțelegi lumea, să înțelegi ce este în jurul tău, de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă...” Departe de a fi exhaustivă, această definiție este doar o picătură din oceanul de interpretări explicative ale matematicii ca stiință.

Tinerii pasionați de mate din Focșani l-au uimit pe peofesorul Muscalu când l-au întrebat de Terence Tao, alias „Terry”, „Copilul-minune al matematicii”. Terence a urmat cursurile universitare la vârsta de nouă ani, iar în 1986, la zece ani, a devenit cel mai tânăr participant la Olimpiada Internațională de Matematică, cucerind mai multe medalii. La vârsta de 21 de ani și-a susținut teza de doctorat și a devenit cel mai tânăr profesor de la University of California, Los Angeles (UCLA).

Cum poți studia peste Ocean

camil 05591La rândul său, Laura Muscalu, doctor în psihologie, le-a făcut tinerilor liceeni de la Clubul de Jurnalism Tineret în (re)acțiune o succintă și utilă prezentare a învățământului american. Pentru că învățământul universitar nu este gratuit în Statele Unite, iar taxele de școlarizare ajung la mii de dolari, soții Muscalu i-au sfătuit pe tinerii care vor să performeze în domeniu să nu ocolească Facultatea de Matematică din cadrul Univerității București, unde există un foarte bun corp profesoral. Se face matematică de către cei care doresc să se pregătească in domeniu.

De asemenea, in opinia profesorului Muscalu, Istitutui de Matematică al Academiei Române „Simion Stoilow” (www.imar.ro) reprezintă locul emblematic pentru matematica din Romania. S-e evidențiat în cadrul discuției calitatea învățămintului intilnit la Școala Normală Superioară București (SNSB), o instituție științifică înființatǎ în 2001 după modelul francez al École Normale Supérieure, la inițiativa unor tineri cercetători cu studii masterale și doctorale la universități prestigioase. Misiunea declarată a acesteia este de „a ghida spre cercetare cei mai buni studenți români, oferindu-le un cadru motivant material și profesional pentru a își desfășura studiile în România și, în același cadru, de a facilita participarea periodică a specialiștilor români din diasporă la învățământul superior și la cercetarea românească”. Cu alte cuvinte, matematicienii din România sunt solidari și vor să își ajute colegii aflați la început de carieră. La ora actuală este mai ușor pentru profesioniștii români să obțină burse doctorale peste Ocean, pentru care multe universități oferă fonduri de cercetare. Succes!

De văzut: Profesorul Camil Muscalu le-a recomandat tinerilor pasionați de matematică să vadă filmul „Omul care a cunoscut infinitul” (2016), regizat de Matt Brown, care spune povestea vieții lui Srinivasa Ramanujan, unul din cei mai mari matematicieni din toate timpurile.  Matematicianul englez G.h.Hardy a scris lucrarea Apologia unui matematician dedicată celebrului matematician indian care a lăsat în 1920, înainte de a muri, formule matematice neînțelese de nimeni la acea vreme. Abia in anul 2002, matematicianul Sander Zwegers a demonstrat ca formulele redactate de indian erau corecte si ca acestea vor ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga anumite aspecte legate de „gaurile negre” din spatiul cosmic.

Pont: Admitere licenta 2017

Facultatea de Matematica si Informatica organizeaza Lectii de pregatire pentru admiterea 2017. Lectiile se vor sustine sambata, in intervalul orar 10:00-14:00, la disciplinele matematica (de la 10:00 la 12:00) si informatica (de la 12:00 la 14:00). Accesul este gratuit si nu necesita inscriere prealabila. Lectiile incep in data de 18 februarie 2017. Click aici pentru programa!!

Întâlnirea tinerilor cu profesorii Laura și Camil Muscalu a fost organizată pe 10 ianuarie, la inițiativa Clubului de jurnalism Tineret în reAcțiune al Asociației de tineret Eu, tu și ei, care funcționează pe lângă Ziarul de Vrancea și blogul Vrancea Altfel.ro. Clubul de jurnalism  fost înființat și este coordonat de jurnalista Silvia Vrînceanu Nichita.