c@rte în sate, Concurs de scriere creativă 2020

Lectura este ”contagioasă”

Lectura, parte din viața mea


”Mă numesc Pascu Sara și am 12 ani. Sunt eleva Școlii Gimnaziale ”Profesor Grozea Nicu” Răstoaca și pot spune despre mine că sunt un copil care încă păstrează adânc în suflet gustul lecturii și mirosul prăfuit al cărților de altădată. Tind să cred că lectura are o semnificație aparte pentru fiecare persoană, întrucât toți suntem diferiți și sentimentele generate de aceasta sunt și ele variate. Spun acest lucru, deoarece lectura înseamnă pentru mine experiență de viață, trăire, într-un cuvânt „emoție”. Ce ar fi lumea fără emoție, fără sentimente? Oare lectura ar putea fi cheia spre o lume mai bună, mai înțeleaptă? Mereu mi-am adresat aceste întrebări și răspunsul l-am găsit citind, înțelegând și reconstituind mesajele desprinse din cărți.

Concursul acesta a venit pentru mine ca o nouă provocare, o bucurie de a vorbi cu voi pe tema lecturii și, implicit, a necesității deținerii unei biblioteci vii în sate. Pot spune cu certitudine că tema mi s-a părut destul de accesibilă, mai ales că am beneficiat de experiența trăită în anul școlar precedent, când școala noastră a avut primul contact cu micul grup de povestași c@rte în sate. Atunci a fost momentul când am realizat că lectura este „contagioasă”, adică te molipsești fără să vrei de la cine o practică și aceasta presupune să o împărtășești cu ceilalți, indiferent de mediul din care provine. Fie că ești de la sat, fie că ești de la oraș, gustul lecturii este la fel de plăcut pentru fiecare. El te învăluie, îți creează dependență și te învață să fii generos cu ceilalți, să-i ajuți și să le arați o lume mai bună care poate fi descoperită prin citit.

În opinia mea, cartea este ca un fulg de nea care te poartă în lumea imaginației, transformându-te într-un călător al universului. Ea îți oferă provocări, soluții și îți conturează un viitor frumos. Scopul lecturii este de a ne ajuta să comunicăm cu cei din jur, să nu fugim de oameni de teama interacțiunii cu aceștia. Lectura ne învață cum trebuie să gândim, oferindu-ne această libertate de a alege, de a face comparații și de a lua cele mai bune decizii. De când am descoperit-o, cartea s-a dovedit a fi ”the best friend”, indiferent de formatul acesteia (digital sau tipărit).

În ceea ce mă privește, mă număr printre cei care nu pot trăi fără cărți. Am nevoie să citesc, ca și cum aș avea nevoie să mănânc și să beau. Resimt fiecare zi fară o pagină citită ca pe o zi pierdută. Cu privire la necesitatea existenței bibliotecilor vii, cred că în fiecare sat trebuie să existe un loc unde fiecare să poată deschide o poartă către necunoscut. Poate că, în satele izolate, bibliotecile vii ar fi singura cale de acces în lumea de dincolo de munți, departe de condițiile aprige ale vremii și de neajunsurile vieții. Aici, tind să punctez faptul că structura ”bibliotecă vie” ar trebui înțeleasă ca pe un loc prietenos, călduros, cu oameni primitori și cu multe cărți care așteaptă a fi descoperite.

Despre lectură aș putea vorbi neîncetat, însă știu că există, din păcate, o limită de rânduri în care trebuie să mă încadrez, dar aștept cu nerăbdare prilejul să vă mai pot împărtăși câte ceva , vouă, povestașilor, adică grupului hazliu care a binevoit să ne viziteze și să împărtășească bucuria lecturii cu noi.”

Aceasta este scrisoarea pe care Sara Pascu i-a trimis-o lui #Cărțilă în cadrul Concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie 2020. Sara are 12 ani, este elevă a Școlii Gimnaziale ”Profesor Grozea Nicu” Răstoaca și îi place mult să citească.

Sunteți curioși să descoperiți mai multe astfel de povești? Urmăriți-ne în continuare pe pagina de Facebook c@rte în sate și pe blogul cultural vranceaaltfel.ro! Nu uitați: puteți vota pe Facebook una dintre lucrările intrate în cursa pentru premiul de popularitate, oferind un like și/sau un comentariu!

Mai multe detalii despre concurs găsiți aici: https://tiyurl.com/ConcursDeScriere