De prin Vrancea

Nicolae Giurgea – role model-ul politic vrâncean

Nicolae Giurgea

Nicolae Giurgea

În 1990 Ion Iliescu, un comunist pe care ”vremile” l-au  aruncat în vâltoarea lumii europene moderne și capitaliste, se opunea din răsputeri ca România să se îndrepte spre Europa Occidentală. Unul dintre conceptele aruncate pe piață, sprijinite activ de bâta minerească, era cel de democrație originală. Adică un fel de regim al partidului unic cu față umană. Un partid dominant, cu rol de conducere, și câteva partide mai mici, cu rol consultativ, decorativ.

O situație originală, dar deloc întâmplătoare, o aflăm și la noi, în Vrancea. E o transpunere a modelului “sărac și cinstit “ pe al nostru plai. De fapt se creionează modelul de succes al tuturor celor care se vor ocupa cu politica la Focșani. Totul pentru ei, nimic pentru comunitate!

Astfel, la alegerile din ‘90 unul dintre noii senatori FSN aleși este domnul Nicolae Giurgea. Nimic neobișnuit până aici. Numai că acesta ocupă și va ocupa, în continuare pentru mult timp, în paralel, și funcția de director al Băncii Agricole Vrancea. Mai mult, la începutul lui august este numit și subprefect al județului- în echipa prefectului de atunci Teodor Pavel- funcție ce o va ocupa până la sfîrșitul lui decembrie 90.

Acesta oricum îi va imputa lui Pavel debarcarea sa și nu se va lăsa până nu îl va da afară și din funcția de prefect și din partid, lucru ce îi va reuși în 6 august 1991. Peste o săptamână apărea prima lege a privatizării, Legea nr. 58 , iar drumul către transferul proprietății de stat în patrimonial propriu era deschis… Doar că, iată, după mai bine de 20 ani, nu au dat nimic înapoi societății pe care cu râvnă au spoliat-o. Această situație de incompatibilitate precum și angajamentul de incoruptibilitate al lui Teodor Pavel (vezi postul de mai jos) reprezintă coordonatele și marca definitorie ale celor ce vor fi în fruntea județului Vrancea pentru următorii 20 ani. Lăcomia nemăsurată și demagogia deșănțată sunt, practic, constantele celor care se află la conducerea Vrancei de mai bine de două decenii. (Echipa Vrancea Altfel)

Foto: Fostul prefect, senator si presedinte al Consiliului Judetean Vrancea, Nicolae Giurgea, in perioada anilor 1990-1997.