c@rte în sate, Concurs de scriere creativă 2020

Pasiunea pentru lectură ne unește

Moş Cărţilă şi lectura fantastică

În acea dimineaţă m-am trezit puţin mai târziu decât de obicei, era deja ora şapte. Eram puţin obosită deoarece mă culcasem cam târziu, fiind captivată de acţiunea unei cărţi pe care începusem să o citesc. Adormisem cu cartea în mână şi acum aş fi dorit să-mi aduc aminte unde rămăsesem. Mi-am făcut programul obişnuit de dimineaţă şi am plecat grăbită spre şcoală, luând şi cartea cu mine ca să continui cititul pe drum. Nu am observat că timpul a zburat foarte repede şi am intrat sfioasă în clasă deoarece întârziasem.

– De ce ai întârziat, Mihaela? S-a întâmplat ceva? răsună glasul doamnei.

– Nu, doar că pe drum am citit o carte interesantă.

– Tu citeşti pe drum? Nu ai timp acasă?

– Ba da, dar voiam să ştiu cum s-a terminat povestea.

După terminarea orelor, Roxana, noua noastră colegă, s-a apropiat de
mine şi mi-a spus că a rămas surprinsă când a văzut că îndrăgesc aşa de mult lectura.

– Păi, lectura este ca o lume fermecată! Când citeşti îţi deschizi imaginaţia şi ajungi în locuri la care nici nu te gândeşti! i-am spus eu.

– Vreau să-ţi spun un secret! Eu nu citesc prea bine! a murmurat Roxana.

– Te ajut eu! Hai să mergem la bibliotecă!

Eu am returnat cartea pe care tocmai o terminasem, iar Roxanei i-am recomandat „Năzdrăvăniile lui Păcală”, prima carte împrumutată de mine de la biblioteca şcolii.

Înainte de a pleca spre casă noi, câţiva colegi din clubul de lectură, am rămas să
discutăm despre ultima întâlnire din cadrul proiectului „Carte în sate”, pe care l-am început încă de la sfârşitul clasei a II-a. Am invitat-o şi pe Roxana. A acceptat bucuroasă şi am început discuţia despre importanţa lecturii. Am povestit despre lumea magică din „ţara lui Cărţilă”, creată împreună cu doamna Silvia şi echipa povestaşilor, un loc unde nu te plictiseşti niciodată, un tărâm minunat în care domneşte dragostea de lectură şi stima faţă de cărţi, îmbinată dulce cu jocul, muzica, dansul şi prietenia.

Am încheiat activitatea la club povestind fiecare câte un pasaj din cărţile pe care le-am citit în ultima perioadă, apoi am pornit spre casă. O mare parte din drum o parcurgeam împreună cu Roxana, aşa că am continuat discuţia pe drum.

– Roxana, ce părere ai despre întâlnirea de la club? Vrei să rămâi cu noi?

– Cu plăcere, eşti o prietenă nepreţuită! Abia acum am înţeles ce înseamnă lectura pentru oameni, indiferent de vârstă!

– Să ştii că n-am minţit când am spus că lectura mă face să simt că plutesc într-un univers minunat cu nenumărate uşi care ţi se deschid cu fiecare carte citită. Cu siguranţă că vei pătrunde şi tu în acel univers. Te voi ajuta şi eu cât pot!

– Îţi mulţumesc, buna mea prietenă!

Ne-am despărţit cu bucuria în suflet că mi-am făcut încă o prietenă, dar mai ales că am convins-o să plutească împreună cu mine pe aripile magice ale lecturii!”

Mihaela Neagu, elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială Spulber, i-a trimis lui #Cărțilă o scrisoare nu doar despre pasiunea pentru lectură, ci și despre prietenie. Prin mica ei narațiune, a evidențiat importanța cărților în legarea unei prietenii.

Sunteți curioși să descoperiți mai multe astfel de povești din cadrul Concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie 2020? Urmăriți-ne în continuare pe pagina de Facebook c@rte în sate și pe blogul cultural vranceaaltfel.ro! Nu uitați: puteți vota pe Facebook una dintre lucrările intrate în cursa pentru premiul de popularitate, oferind un like și/sau un comentariu!

Mai multe detalii despre concurs găsiți aici: https://tiyurl.com/ConcursDeScriere