De prin Vrancea

PNL-ul cu burtă

sigla-alianta-crestin-liberalaDacă nu știați, și nu aveați cum, de vreme ce nimeni din așa zisă parte dreaptă a eșichierului politic nu a catadicsit să organizeze măcar o conferință de presă spre informarea publicului, și în Vrancea s-a petrecut o reașezare de trupe de activiști politici numită pompos „fuziunea dreptei”. În realitate, sub faldurile drapelului PNL s-au adunat, iarăși, mai aceiași oameni care au mai fost alături de-a lungul timpului în diferite formule politicești dar pe care antipatiile, orgoliile sau animozitățile personale i-au despărțit.
Iată ce afirma mai amu un an liberalul Andrei Chliman – liderul Consiliului Consultativ al Inițiativei România Liberală: „Consider că am datoria față de tatăl și bunicul meu, dar și față de Corneliu Coposu, să contribui la renașterea PNȚCD”. Vorbe mari, cu conținut ridicat de emoție pură, numai că sentimentul datoriei a ținut puțin căci imediat după eșecul “renașterii” PNȚCD de la alegerile europarlamentare din acest an, interesul personal al stimabilului domn l-a determinat să orienteze cîrma organizației către PDL, cu bătaie înspre PNL, partid de unde tocmai plecase. Urmînd același traseu, la Focșani, Tudorache Dumitrache a fost nevoit să bată drumul înapoi la mai vechea “dragoste”, Nini Săpunaru, părăsită cu mare tam-tam pe motiv de concubinaj pe bani publici cu baronul cel rău. Și celălalt nume greu al IRL-ului local, fostul prefect PNȚCD Ion Constantinescu, nu s-a acomodat deloc cu foștii săi colegi țărăniști, și, profitînd de ocazie, s-a reîntors în PDL. Ce s-ar mai putea reține din scurta viață politică a IRL Vrancea ar putea fi, eventual, doar subiect de can-can.
Forța Civică este un alt proiect căruia i s-a pus repede cruce. Numele însuși a fost o cacealma căci forța s-a redus doar la puterea de seducție a numelui MRU, iar aluzia la filonul civic, popular, a avut semnificația gogoșii oferite moca credulilor. S-a lucrat în prima linie doar cu politicieni nemulțumiți, aflați în căutare de noi oportunități. Timpul de organizare a fost unul extrem de scurt, așa că s-a recurs la “profesioniști”. În prim-planul local s-a impus fostul prefect PDL Sorin Hornea, ajutat de fosta conducătoare din partea PDL a OPC-ului Vrancea, Mirela Bîznă. Cei doi au obținut un rezultat bunicel pe Focșani dar nu a fost de ajuns ca “forța” să capete tărie. Acum vor reveni înapoi de unde au plecat, în PDL, oricum nu cu aura de învingători pe care și-o doreau, pe funcții negociate pe bază de protocol.
Fuziunea dintre PNL și PDL este bine exprimată de ecuația matematică PNL +PDL =PNL . Prin pasivitatea-i caracteristică, PDL a dovedit că nu poate avea viață prooprie, că fără suflul de la centru nu prea mai reprezintă ceva. Poate un vehicul folosit la alegeri, bun pentru cei cocoțați la volan. Dacă aduni două formațiuni politice care s-au bătut între ele pe favorurile Big Brother-ului mai mare, PSD, ce speranță poți investi în ele? PNL e încă parte a USL, și nimic nu arată că ar avea de gînd să își asume rolul de partid de opoziție în Vrancea. Așa se explică și de ce nu există Partidul Liberal Reformator (PLR) al lui Tăriceanu la noi. Trădarea liberală e ridicată la rangul de doctrină. Ea se practică în grup. Matematic s-ar traduce prin ecuația PNL = PLR. Pentru că în adîncul sufletelor, toți se simt ca fiind adevărați reformatori, neînțeleși de grosul populației. Ni-l vor vinde ca o nouă speranță pe neamțul Klaus Iohannis, care – dacă nu va confirma la prezidențiale – va avea soarta lui Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, zis și “dragă Stolo”, Tăriceanu “cel mai bun premier” sau Crin, adeptul “revoluției bunului simț”, adică va fi descăpățînat fără nici o remușcare. Cel care va clama victoria prezidențială sau înfrîngera conținută în adagiul “Johannes a murit, trăiască Escu“ va fi baronașul PNL Nini Săpunaru.
Prin dezinteresul actual arătat față de opinia publică se prefigurează în viitor tot o politică centrată pe blat, pe trocul ieftin, se induce în continuare practica jocului mărunt, la mize mici, de potolire a unor pofte personale. Din cauza disproporțiilor, rezultatul fuziunii nu va fi un PNL mai dinamic, mai transparent, mai racordat la realitatățile vrînceane, ci unul măcinat de aceleași carențe structurale. Nimic nu anunță o abordare ieșită din tiparul cu care am fost obișnuiți, nimic nou pe frontul luptelor politicești. Vom avea parte de un PNL ceva mai mare, mai umflat, un fel de PNL cu burtă. Cu șeful real tot dl Nini care, fără să facă ceva, din postura eroică de artizan al USL la nivel national, se va trezi în fruntea unui partid lățit cu forța, de “dreapta”. Cît despre dl Neață, acesta e ocazia vieții, de neratat. În viitoarea-i calitate de copreședinte va arde pădurile, va otrăvi fîntinile pentru a-și atinge țelul mult visat: mandatul de deputat.

2 Comments

  1. Mutarea surpriza, inoculata la un nivel subliminal, consta in revenirea (sau nu?!) pe ultima suta de metri (aidoma lui 2004), a celui care da numele ACL : A(ntonescu) C(rin) L(aurentiu) 🙂

    • Comment by post author

      Dan Nichita

      Pot intelege motivele pentru care Crin este apreciat in PNL. Numai ca jucatul prea mult la poker politic dilueaza credinta in valorile autentic liberale. De aici si o anume inconsistenta.