c@rte în sate, Concurs de scriere creativă 2020

Scrisoare „în atenția celor mici care vor să devină mari”

Dragă cititor,

Cărțile sunt, sigur, cele mai importante modele în dezvoltarea noastră.

Fiecare om ține în el acea nevoie de a lectura, de a progresa citind și aceea de a-și deschide ferestrele minții. Nu toată lumea se ocupă de acest lucru, unii consideră că un joc pe computer este de ajuns să le ocupe timpul liber, pe când alții se relaxează constructiv:citesc cărți, documentare sau poate chiar reviste din care extrag mici urme de lumină care îi călăuzesc spre viitorul în care vor trebui să își deschidă perdelele în văzul tuturor. Peste ani, își vor da seama ce informații au agonisit și vor avea plăcerea să le recapituleze, la lumina soarelui vesel, sau  vor realiza că nu au adunat suficiente cunoștinte pentru a sta sub lumina caldă a soarelui, așa că vor trebui să se mulțumească cu recii picuri de ploaie, și doar cu lumina fulgerelor și zgomotul tunetelor.

Viața noastră este o carte, o carte vie, cu pagini albe. Noi avem datoria să le umplem cu milioane de cuvinte puternice. Nu putem face asta dacă nu știm să citim și  nu știm să procesăm informațiile pe care le descoperim. Citind o carte bună, filele acesteia pot fi cel mai bun mijloc de călătorie, acestea te vor teleporta în lumi înțelepte și rebele, și vei avea ocazia să îți dezvolți anumite capacități precum:creativitatea și imaginația.

Lectura te poate pregăti pentru momentele în care ai nevoie de cunoștințe vaste, de un vocabular elevat. Citind multe documentare, articole cu un limbaj dezvoltat, la un grad ridicat de dificultate, poți purta o conversație cu orice persoană fără a te simți rușinat de nivelul inteligenței tale.

Cărțile sunt comoara omenirii. Ele sunt aur pentru noi toți, iar cei dornici de lectură sunt cei mai bogați oameni din lume.

Vă recomand să citiți cărți, această îndeletnicire vă va ajuta mult!

Iar dacă nu v-am convins cât de important este să citiți,vă prezint un citat scris de Jhon Waters: „N-ar trebui să citești niciodată doar de plăcere. Citește ca să devii mai deștept! Mai puțin critic. Mai capabil să înțelegi comportamentul deviant al prietenilor tăi sau chiar pe al tău. Alege cărți grele. Din cele la care trebuie să te concentrezi atunci când citești. Și, pentru numele lui Dumnezeu, să nu te aud spunând: Nu pot să citesc ficțiune, am timp doar pentru adevăr. Ficțiunea este adevărul […].”

După părerea mea, și, bineînțeles, a lui Jhon Waters, este foarte important să citeși, te dezvoltă, te face mai deștept, te ajută chiar și în relațiile de prietenie și nu numai.

Acum,după ce ați și văzut părerea unui scriitor și regizor celebru, sper că v-ați schimbat opinia în legătură cu cititul, și o să citiți mai mult de acum înainte.

E spre binele vostru!

Țineți ferestrele deschise!

Cu sinceritate,

O cititoare

Scrisoare primită de la Andreea-Gabriela Dragomir, 14 ani, elevă a Școlii Gimnaziale Profesor General Gheorghe Gheorghiu Gologanu, pe adresa concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie. Andreei îi place să citească, să asculte muzică și, desigur, să scrie. Nu ratați șansa de a-i trimite și voi lui #Cărțilă, spiritul cărților de povești din proiectul cultural c@rte în sate, o super-scrisoare despre carte, lectură și prietenie! Premiile constau în cărți și experiențe frumoase alături de povestașii din echipa #CarteÎnSate

Aveți mai multe detalii aici: https://tinyurl.com/ConcursDeScriere

💖