De prin Vrancea

Concert SoNoRo Conac la Focșani

Readuce muzica de camera în unele dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din România.

Focșaniul are privilegiul de a fi gazda ultimului concert al turneului SoNoRo Conac VI – “Rapsodie în piatră”. Concertul va avea loc  la Teatrul Municipal “Maior Gheorghe Pastia” Focșani, astăzi, 19 septembrie, de la ora 19.00. În acest spațiu, publicul se va putea întoarce la perioada romantică a muzicii, o perioadă în care societatea investea în cultură și în frumos la nivel public. Teatrul Municipal “Maior Gheorghe Pastia” a fost construit la inițiativa maiorului Gheorghe Pastia, care a donat banii necesari edificării construcției și care, apoi, și-a lăsat prin testament întreaga avere pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere. Inaugurat în 1913, teatrul focșănean reflectă cu acuratețe perioada Art Nouveau și este opera arhitecților Constantin Ciogolea și Simion Vasilescu. “În acest an, în care celebrăm Centenarul Marii Uniri, cred că este bine să rememorăm exemplele remarcabile pe care ni le-au oferit înaintașii noștri și să le urmăm exemplul. Totodată, să nu uităm că 2018 este Anul Patrimoniului Cultural European și să facem eforturi de a ne replasa în contextul european în care România se situa la începutul secolului trecut prin educație, legături diplomatice și producții artistice„, declară Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo.
Potrivit organizatorilor, turneul SoNoRo a început în luna aprilie la Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, un edificiu construit datorită eforturilor fantastice și sacrificiilor pe care dl. Teodor Costescu le-a făcut pentru ca urbea lui să beneficieze de o instituție de cultură, și se va încheia la Teatrul Municipal “Maior Gheorghe Pastia”, construit tot printr-o finanțare privată, în același spirit al sprijinirii artei și al datoriei morale pe care cetățenii o aveau față de comunitate și dezvoltarea ei prin cultură.
Accesul este gratuit în baza unei rezervări prealabile. Solicitările se trimit către mihaela.taut@sonoro.ro sau la telefon 0751 078 152.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal @BRD – Groupe Société BRD Groupe Societe Generale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc. Parteneri: Ordinul Arhitecților din România, Institutul National al Patrimoniului și Asociația ARCHÉ. Un concert SoNoRo a avut loc la conacul familiei Ghyka de la Cotești în septembrie 2014.

Ne vedem la concert!

Readuce muzica de camera în unele dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din RomâniNe vedem la concert!