De prin lume

Vaca mioritică de muls: ENET

ENET- punguța cu mulți bani de la buget pentru "baietii destepti" din USL

ENET- punguța cu mulți bani de la buget pentru "baietii destepti" din USL

ENET- punguța cu mulți bani de la buget pentru „baietii destepti” din USL

Este interesant de aflat cîți bani a păpat Enet-ul de la bugetul local sau național în toată perioada Bacinschi. Și ce firme de partid , în afară de Arena lui Didi și Nistoroiu, s-au mai conectat, de-a lungul timpului, la țevile cu bani publici. Pentru a contura efortul bugetar nu ar trebui să lipsească dintr-o analiză nici sumele acordate ca subvenții pentru persoanele nevoiașe. O imagine corectă a acestui cimitir al banilor focșănenilor și nu numai, a acestui balast pus în spinarea orașului este necesară.
Un specialist în domeniu îmi mărturisea că în cazul Enet se vede cel mai bine crasa incompetență a primarului. ”Pasivitatea primarului este criminală. Blochează dezvoltarea orașului pe termen lung. Să nu faci nimic înseamnă să toci cu bună știință banii orașului pentru nimic. Ai doar rezultate zero. Din ce în ce mai mulți bani pentru din ce în ce mai puțini beneficiari.” a mai adăugat el. Lipsa oricărei strategii, statul pe loc, părea varianta cea mai puțin recomandabilă pentru că antrena bugetul într-o spirală a creșterii cheltuielilor publice, fapt întru-totul adeverit. Aceasta a și fost soluția aleasă deoarece nu se poate explica altfel de ce primul lucru făcut de noua administrație locală, imediat după alegerile din 2000 care l-au consacrat ca primar pe Bacinschi, a fost să se respingă oferta de privatizare avansată de puternica firmă de profil spaniolă, Union Fenosa. Oferta fusese în prealabil negociată de echipa fostului Consiliu Local și a primarului de pînă atunci Nicolae Lățcan. Motivele de refuz au fost ilare deși era evident că Focșaniul nu va putea de unul singur să ducă în spate piatra de moară. Să trimiți la plimbare un asemenea gigant presupunea ori iresponsabilitate ori motive bine camuflate. Nu au existat explicații publice.

Miloaga și văicăreala publică și lacrimile de crocodil

Abordarea specialistului s-a dovedit greșită. Evaluarea lui a avut la bază credința că autoritățile sînt depășite de amplitudinea sarcinei și că sînt paralizate de neputință. Fals. S-a știut de la bun început ce s-a vrut. S-a conceput, s-a pus în scenă o parodie extrem de costisitoare, bugetofagă, care să țină în viață o societate nerestructurată ,grosier neeficientă dar cu evidente oportunități de căpușare și beneficii electorale. Mîna întinsă care să spună o poveste, chipul bătrînelului blajin cu grijă pus la geam ca să convingă, o mină mereu măcinată de griji, o atitudine prefăcută de pensionar nevoiaș, iată rețeta de succes a unei imagini cîștigătoare. 4 mandate de primar au fost răsplata votanților focșăneni pentru politica ”a la Iliescu” dusă pe aceste meleaguri,pentru liniștea noastră. Acestei figuri emblematice, pașnice i s-a opus imaginea înfricoșătoare a orașului lăsat la voia urgiei iernii, la mila stihiilor naturii. Nimic nu a funcționat mai bine decît amenințarea cu spectrul falimentului societății și a orașului lăsat pradă frigului necruțător. De aici telenovela: miloaga și văicăreala publică, apeluri patetice, lăcrămoase, de către autoritățile ”de mai sus” de a-i da o mînă de ajutor, de a sări în ajutorul orașului, lacrimi de crocodil pe umerii bătrinilor care ar fi primele victime dacă…, suspine empatice , solidaritate la tot pasul . Cam astea au constituit armele din arsenalul cu care Bacinschi se dădea preocupat de problema apei calde și a căldurii de zi cu zi. La atîta șantaj emoțional, de piatră să fii și nu poți să rămîi impasibil. Mai trebuia găsit cavalerul ce să taie nodul gordian, cavalerul salvator, izbăvitor ce să fluture învingător punguța cu mulți bani de la buget.Sau genul hotărît de haiduc, care să să ia de la boierii cu centrale termice și să dea la cei sărmani care nu pot să se debranșeze. Sau amîndouă. O piesă de teatru bine jucată ani la rîndul de Didi și Marean.

Încă 10 milioane de la Nașu Ponta

Iată o mostră cu Bacinschi într-o scenetă de genul ”mai nu vrea, mai se lasă”, pe cînd cu candoare solicita aleșilor locali doar 47 milioane lei pentru recapitalizarea Enet în 2011.
«Este o problemă grea fiindcă nu avem acești bani. ENET este gaura neagră a Primariei și a Consiliului Local. Aceasta este situatia. Sintem în plină vară și nu avem apă caldă. E adevărat că nu numai ENET are datorii, toate CET-rile din țară au. Cred că e un sistem care nu mai merge. Nu știu ce este greșit, felul în care se calculează prețul, în care se livrează gazul, facturarea catre beneficiari… nu știu ce nu merge. Eu nu sînt de acord să dăm acești bani pentru creșterea capitalului chiar dacă 60% din populația Focsaniului beneficia de serviciile ENET», a spus Bacinschi.
În 2012 sceneta s-a repetat pentru încă 74 milioane lei. Tot pentru recapitalizare. Acum, în 2013 de la Nașu Mare, dl Ponta, din partea Guvernului, dintr-o strigare s-a mai dat un cadou de 10 milione lei, adică 100 miliarde de lei vechi. Lucrările de reabilitare generală ale rețelei, punctelor termice și ale centralei ce au întors orașul cu fundul în sus, pe care cu stoicism le-au suportat toți locuitorii Focșaniului, cuprind investiții în jur de 150 milioane, din care UE suportă jumătate. Cam acesta-i ordinul de mărime al sumelor rulate în jurul societății comerciale. O fi Enet-ul gaură neagră pentru buget, dară pentru unele buzunare e o adevărată mină de aur. Pentru care oare?
O atare revărsare de bani ar trebui să fie punctul final în operațiunea de rentabilizare a Enet. Dar mă tem că în continuare nu se vrea asta. Un gest fățarnic al lui Bacinschi nu poate decît să te pună pe gînduri. Cînd a vrut și Merchea să ia măsuri mai forte pentru a începe recuperarea datoriilor rău-platnicilor, o măsură de altfel rațională și de bun-simț, i-a dat repede peste mînă și i-a spus că nu are voie. Miza e electoratul captiv al PSD și nu îi e permis să se atingă de el. Să pornești în orice confruntare electorală cu cîteva mii de voturi asigurate nu-i de ici de colea. Apoi a dat fuguța la TV și a cotit-o lacrimogen în registrul emoțional binecunoscut: ”Cu domnul Valter Popescu ( ex- director al societăţii de termoficare), ne ştiam fiecare pas. Eu la Primărie şi dumnealui la ENET. Acum, cu noua conducere, nu mai este aşa, fiecare îşi vede de treabă”. Caracter nobil de bătrîn comunist hîrșiit, nărăvit în rele.
Românul are o vorbă: Cum îi boierul așa-i și sluga sau Cum îi tusea așa-i și junghiul. Cu această idee în minte, să urmărim declamațiile, odele pe cale ierarhică, mulțumirile din inimă… Face parte din recuzita spectacolului. Nu vă fie teamă, priviți-i și luați aminte, căci e din banii dumneavoastră.
Bacinschi: “Vreau să adresez mulțumiri domnului președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a făcut eforturi deosebite pentru a rezolva problema datoriilor de la ENET și pentru a ajuta cetățenii municipiului să nu aibă de suferit în această iarnă.”
Oprișan: „A fost un efort imens pentru a rezolva această problemă şi, evident, un efort foarte mare al Guvernului României. Vreau să mulţumesc în mod special, în numele şi în interesul cetăţenilor municipiului Focşani, prim-ministrului Victor Ponta şi Guvernului României. Această mare povară financiară nu putea fi dusă nici de cetăţenii municipiului Focşani, nici de primăria municipiului Focşani şi nici de către Enet“.