De prin lume

Vrancea Altfel recomandă o carte: “Evgheniți, ciocoi, mojici”

Ion Iliescu, fondatorul clientelismului modern

Ion Iliescu, fondatorul clientelismului modern

Ion Iliescu, fondatorul clientelismului modern

Cu siguranță, cei mai mulți vor să afle rădăcinile comportamentale din ziua de azi: de ce aleargă lumea după slujbele de la stat, de ce cum ajunge unul într-un post bugetar caută să își angajeze tot nemuretul, de ce vor mai toți mașini cît mai scumpe, de unde vine apetența pentru titluri și diplome, de ce am stat mereu prost la capitolul inițiativă privată și în conseicință nu prea am avut clasă de mijloc, de ce nu a făcut parte din codul nostru de valori noțiuni atît de firești ca onoare, merit, competență, de ce nu avem societate civilă… Dacă vreți să aflați …
Citiți „Evgheniți, ciocoi, mojici” de Constanța Vintilă-Ghițulescu, o carte apărută la editura Humanitas. Vă vom stîrni curiozitatea cu trei mici pasaje:
“Cei care i-au cunoscut pe boierii de altădată au fost foarte frapați de comportamentul lor: slugărnicie și ipocrizie față de domnul fanariot sau față de oricare altă persoană cu oarecare autoritate, suspiciune față de orice străin, orgoliu, infatuare, mîndrie nemărginită față de ceilalți membri ai elitei sociale, autoritate și grosolănie față de cei mici.”
Boierii au reprezentat elita conducătoare, elita ce avea să modernizeze România, așa cum, după 1989, o mare parte din acest rol i-a revenit nomenclaturii comuniste.
Mărturia unui domn unionist și adept al modernizării
În 1857, cu mai puțin de doi ani înainte de Unirea Principatelor, într-un memoriu adresat ministrului de externe francez, domnul de atunci Grigore Alexandru Ghica, reformis de altfel, dar tributar vremurilor, face un tablou complet și sumbru al amplorii pe care, deși o reneagă, o cultivase și el. Să îl ascultăm: „Cu rușinea mea mărturisesc că, în timp de șase ani, cît am guvernat Moldova, am făcut o mulțime de nedreptăți și nelegiuiri… Însă ce era eu să fac, cînd eram în înrudire și în amiciție cu toți boierii? Cum nu era să nu pun eu ministru pe vărul meu, logofăt mare pe cuscrul meu, postelnic pe fiul meu, președinte al divanului pe cumnatul meu, ispravnici pe nepoți și pe amici, privighetori și polițai pe oamenii acestora. Și dacă vreunul dintre ei nedreptățeau pe oameni, dacă ei condamnau nevinovați, dacă răpiau fățiș onorul și averea cuiva, ce era să fac eu? Puteam să fiu eu întotdeauna drept? Dacă-i depărtam din funcție trebuia să rînduiesc pe alții tot ca dînșii pentru că Regulamentul Organic nu-mi permitea să pun pe oricine cu merite…”.
O mărturie ce vine din partea ultimului domnitor al Moldovei, de altfel rămas în istorie ca un unionist liberal, reformist și pro-occidental.
“Poliția – o asociațiune de agenți electorali.”
„În 1901,Vasile Lascăr, ministru de interne, prezină în Parlamentul României un raport cu privire la funcționarii ministerului. Constatările sînt sumbre: gradul de cultură al polițiștilor în slujbă este foarte scăzut; din cei 728 de polițiști din mediul urban, 357 au doar cursul primar, iar 288 au trei-patru clase de liceu. „Nivelul cultural al acestei țări este așa de jos astăzi încît să fim nevoiți a încredința mai toate funcțiunile polițienești la oameni care nu au decît patru clase primare?”, se întreba ministrul.
Apoi numirea în slujbă ține doar atît cît se menține la putere cel ce i-a numit,și dă exemplul Poliției Capitalei, unde din 271 angajați, Partidul Liberal venit la putere a dat afară 230; cînd a venit rîndul Partidului Conservator, acesta a concediat 250. Același lucru se petrece și la nivelui întregii țări. Cît despre abuzuri: “Poliția nu este altceva decît o asociațiune de agenți electorali. Cînd sunt în slujbă luptă să nu cadă guvernul; după ce cade guvernul sunt dați afară cu grămada și trec în opoziție, unde formează garda de onoare a unora dintre oamenii noștri politici.”.
Un raport contemporan cu Ion Luca Caragiale.

3 Comments

  1. Mari

    Din pacate nu s-a schimbat nimic in 150 de ani. Ar mai fi ceva de facut??

  2. danila

    Toate-s vechi…si noi sunt toate…..aceeasi mizerie, slugarnicie si dorinta de imbogatire, calcand in picioare valorile morale , cele mai elementare…..uitandu-se ca niciunul nu e imortal, si ca adevarat viata e cea de „dincolo”. Le doresc tuturor acestor sarlatani, imbuibati, ca la urmatoarea reincarnare, sa se intoarca ca porci, si sa stea pe masa noastra de Craciun.