c@rte în sate, Concurs de scriere creativă 2020

Cărțile, „bucate” pentru creier

Lectura, hrană pentru creier, așa și-a intitulat compunerea Elena Chirac, o elevă pasionată de citit din comuna Spulber

Am participat cu deosebită plăcere la activităţile organizate la şcoala noastră în timpul vacanţelor, activităţi cuprinse în proiectul cultural „Carte în sate” cu scopul de a stimula copiii din satele mai îndepărtate să acorde mai multă atenţie cititului. Lectura este foarte importantă nu numai că ne ajută să ne perfecţionăm cititul ci şi pentru că reuşim să ne îmbogăţim vocabularul, să găsim modele demne de urmat, să aflăm lucruri noi şi să completăm ceea ce am învăţat la şcoală.

La una dintre activităţile desfăşurate anul trecut spunea cineva că „lectura este hrană pentru creier”, în acel moment nu prea am înţeles ce înseamnă, dar gândindu-mă mai bine mi-am dat seama că prin citirea diverselor tipuri de cărţi ne dezvoltăm gândirea, devenim mult mai inteligenţi şi mai pricepuţi.

Cărţile sunt pentru om adevărate oglinzi ale sufletului, rodul imaginaţiei şi fanteziei unui autor care porneşte de la realităţile lumii pe care le transformă pentru a fi cât mai plăcute şi mai uşor de înţeles. Citind cât mai multe cărţi din diverse domenii, omul ajunge o adevărată bibliotecă ascunsă în mintea lui şi pe care o deschide atunci când are nevoie.

Lectura este un izvor de cunoştinţe care nu seacă niciodată, o apă vie care ne luminează gândurile şi mintea şi ne poartă în lumi pe care nici în vis nu ne închipuiam că le vom vizita. Când citesc o carte captivantă uit de tot ce se întâmplă în jurul meu, particip la acţiune, ajut pe cei mai slabi, sunt de partea dreptăţii şi mă întristez când oamenii buni au de suferit. Simt că devin astfel mai bună, mai pricepută, mai înţelegătoare, fac foarte uşor diferenţa dintre bine şi rău, ajungând să fiu o bună sfătuitoare pentru cei din jurul meu. În acelaşi timp gândirea mea a devenit mai matură, am mai multă capacitate de învăţare, deci lectura m-a ajutat să „hrănesc” creierul cu cele mai alese „bucate”.

Chiriac Elena – clasa a VI-a, Şcoala Gimnazială Spulber

Scrisoare primită pe adresa concursului de de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” organizat de Asociația Eu, tu și ei în cadrul proiectului cultural c@rte în sate. „Ateliere de povești pentru copiii din satele marginalizate”. Elena Chiriac ne-a scris la încurajarea profesorului Lucian Măciucă.

Sunteți curioși să descoperiți mai multe astfel de povești din cadrul Concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie 2020? Urmăriți-ne în continuare pe pagina de Facebook c@rte în sate și pe blogul cultural vranceaaltfel.ro!

Nu uitați: puteți vota pe Facebook una dintre lucrările intrate în cursa pentru premiul de popularitate, oferind un like și/sau un comentariu!

Aveți mai multe detalii despre concurs aici: https://tiyurl.com/ConcursDeScriere