“Darul” lui Ionuț

De ziua sa, Darius a primit în dar o carte. Când a deschis pachetul, se aștepta să găsească  o tabletă de ultimă generație, așa cum văzuseră el la copiii de la oraș. S-a prefăcut că îl bucură darul, ca să-și mulțumescă părinții. Când tatăl său l-a întrebat dacă îi place cartea, el a mințit, doar ca să nu îsi dezamăgească părintele. Într-o zi, vărul său, care locuiește la oraș, i-a arătat noua tabletă. Darius, de supărare, a rupt o filă din cartea  lui cea nouă.  În acea noapte, a avut un vis. Se făcea că fila din carte rănită, îi vorbea cu glas stins:

– De ce mi-ai sfâșiat sufletul, băiete? 

Darius, surprins de această întrebare, în toiul nopții, i-a răspuns răspicat:Nu am nimic personal cu tine, dar eu prefer o tabletă cu jocuri, în locul unei cărți. Vărul meu mi-a spus că voi, cărțile, sunteți plictisitoare și că nu mai este la modă să citim cărți. 

-De ce ai acceptat opinia altui copil, fără să înțelegi cu adevărat ce își dorești tu? Ai mai citit vreo carte? 

Darius și-a amintit, atunci, câtă emoție a simțit când a terminat de citit prima carte. Apoi a auzit din nou vocea filei de carte:

– Copile, dacă vei continua să citești, vei deveni cineva în viață! Viitorul tău va fi mai mult decât un joc.

În acel moment, Darius s-a trezit din vis. S-a dus imediat la dulapul în care își ținea rânduite cărțile și, cu mustrare de conștiință,  a luat ușor cartea, i-a îndreptat fila ruptă, apoi a lipit-o acolo unde îi era rostul. 

Zilele de vacanță s-au scurs repede și, când  au revenit la școala, toți elevii au fost întrebați despre lectura din vacanță. Colegii lui Darius au enumerat multe titluri de cărți, apoi au descris eroi și au povestit întâmplări, care mai de  care mai captivante. Și, pentru că Darius a urmat sfatul cărții din vis, a povestit și el aventurile lui Emil, din cartea ,,Emil și detectivii”. Colegii lui au fost dornici să citească ceea ce a citit Darius, la fel cum și el își dorea să citească despre eroii pe care i-au întâlnit colegii lui, în paginile cărților. 

Doamna învățătoare i-a îndemnat să aducă la școală cărțile și să le schimbe între ei, până când toți elevii vor face cunoștință cu personajele uimitoare, vor trăi și vor simți toate emoțiile eroilor din cărțile vacanței de vară. Copiii au avut multe de învățat și, când au terminat clasa a IV a, s-au gândit să dăruiască viitorilor școlărei mica bibliotecă pe care ei au organizat-o în clasă. 

  Timpul a zburat, ca foile frunzărite de vânt…Darius a crescut mare și acum este licean. Școala online l-a făcut să își amintească întâmplarea din urmă cu cinci ani, când era prea mic și nu știa să prețuiască valoarea cărților și a legăturilor dintre oameni, pe care cărțile le creează. 

  Astăzi a simțit nevoia să-și viziteze fosta școală, din satul dintre colinele vrâncene, acolo unde copiii merg în fiecare zi la școala. 

   Ce bucurie a fost în sufletul dascălilor săi, să îl revadă ! 

Ce emoție a trăit Darius când a intrat în vechea sală de clasă și a regasit, la fel de veselă și de prietenoasă, biblioteca aceea, pe care ei, copiii de atunci, au creat-o din inimă și din bucuria de a împărtăși lumina cărților. 

În fața lui, au reapărut, deodată, toți eroii cărților citite și s-ar fi lăsat purtat în lumea miraculoasă a cărților, dar tocmai ce a observat cum cartea lui îi face, prietenește, cu ochiul.  Darius si-a spus în sinea lui: ,,Adevărat mi-ai grăit, prietenă dragă! Acesta este adevăratul dar!”

 Ionuț Murgu 

 

Scrisoare primită de la Ionuț Murgu, elev la Școala Primară Muncei, comuna Vrancioaia, îndrumator prof. Agavriloaei Eliza, pe adresa concursului de de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” organizat de Asociația Eu, tu și ei în cadrul proiectului cultural c@rte în sate. „Ateliere de povești pentru copiii din satele marginalizate”. Cătălin se declară pasionat de lectură și sport.

Sunteți curioși să descoperiți mai multe astfel de povești din cadrul Concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie 2020? Urmăriți-ne în continuare pe pagina de Facebook c@rte în sate și pe blogul cultural vranceaaltfel.ro!

Nu uitați: puteți vota pe Facebook una dintre lucrările intrate în cursa pentru premiul de popularitate, oferind un like și/sau un comentariu!

Aveți mai multe detalii despre concurs aici: https://tiyurl.com/ConcursDeScriere

S-ar putea iți placă și:

Articole similare

Menu