c@rte în sate, Concurs de scriere creativă 2020

„Fiecare copil trebuie să se bucure de cărţile preferate, nu cele impuse de părinţi”

CARTEA- UNIVERSUL MEU

          Numele meu este Lavinia-Mihaela Ţîrdea. Vârsta mea este de zece ani şi nouă luni şi sunt în clasa a V-a. Instituţia la care învăţ se numeşte Şcoala Gimnaziala Nistoreşti din Vrancea. Este o şcoală plină de cadre didactice care adoră ceea ce fac si se dedic în totalitate muncii lor, gândindu-se doar la noi, elevii. Eu iubesc să îi fac pe oameni să se simtă bine în preajma mea, să stau cu prietenii mei, să particip la concursuri, să petrec timp cu familia şi mai ales să citesc. În timpul liber îmi place să desenez, să cânt şi să dansez.

       Mie îmi place să citesc, deoarece descopăr lucruri, lumi şi personaje noi, de care poate nu am mai auzit. Pentru mine cititul este foarte important, îmi dezvoltă imaginaţia, vocabularul, îmi îmbunătăţeşte memoria, îmi stimulează abilităţi de gândire şi multe altele.

        Pentru mine cărţile sunt un refugiu, o lume paralelă cu cea reală, deşi de  multe ori eram cuprinsă în poveste, în lumea basmelor, gândul meu era doar acolo, eram spectatorul unei lumi de poveste, ştiam, dar îmi părea rău că nu e real. Lumea cărţilor este ca un vis, nu e real, dar îţi dă impresia că eşti acolo şi ca trăieşti ceea ce fac personajele de fapt.

       Autorii vor sa îşi împărtăşească imaginaţia bogată şi talentul cu cineva. Voiau ca şi ceilalţi să se bucure de poveştile lor. Fiecare poate să fie un autor al unei poveşti sau a unei povestiri, trebuie doar puţină atenţie şi dedicare. Dacă îţi pui sufletul în ceea ce scrii cei care îţi vor citi lucrările vor fi plăcut impresionaţi de ceea ce ai făcut.

      Biblioteca este un loc magic de poveste. Pe scurt, un colţ de Rai. Acolo se întâmplă toate minunile. Toate comorile autorilor se găsesc la bibliotecă. Cred că în fiecare şcoală ar trebui să existe cate o bibliotecă atât cu cărţi scrise de autori renumiţi, dar şi de autori mai mici, dar nu neînsemnaţi.

      Toţi copiii pot citi dacă vor, deşi pentru mulţi cititul e o pedeapsa, acesta este dovada vie ca fiecare copil trebuie să se bucure de cărţile preferate, nu cele impuse de părinţi.  În acest domeniu al cărţilor nu există recomandări, fiecare are diferite preferinţe pentru cărţi.

      Ele  sunt un dar de la fiinţele magice, unul special şi ar trebui respectat şi îngrijit cu mai multă atenţie.

      Biblioteca nu este un loc de tortură, aşa cum pare de multe ori, ci chiar opusul, este un loc minunat, fiecare carte are povestea ei, importanţa și frumuseţea ei. Cărţile nu sunt făcute pentru a fi citite şi atât, ele sunt făcute pentru a rămâne cu ceva după ce le citeşti. Cărţile sunt făcute pentru a impresiona cititorul nu pentru a îl face sa să nu îşi mai dorească să citească în continuare.

      Cititul nu are vârstă, chiar dacă ai optzeci de ani poţi citi cărţile preferate.

      Beneficiile cititului sunt multe, cultura generală, informaţii ştiinţifice, depinde de genul și tipul cărţii, nu trebuie neapărat să citeşti repede atâta timp cât nu înţelegi nimic.

       Nu toate cărţile pot fi înţelese uşor, unele sunt mai greu de citit, au cuvinte grele şi complicate, altele sunt cărţi uşoare, specific copiilor.

      Cititul ar trebui să facă parte din rutina fiecărui om, măcar câteva pagini pe zi, dar intervin mai multe probleme, cum ar fi lipsa de timp sau de motivaţie, banii şi multe altele, dar eu cred că dacă te dedici cititului, cât de puţin, contează.

       Nu  e important cât citeşti, ci modul prin care o faci, nu trebuie sa citeşti pentru că ţi-a impus cineva, trebuie să citeşti din plăcere!

      ,, Singurul lucru pe care trebuie să îl cunoşti cu precizie este unde se află biblioteca”. Albert Einstein

(Lavinia-Mihaela Ţîrdea)

Scrisoare primită de la Lavinia-Mihaela Ţîrdea, în vârstă de 1o ani, elevă la Școala gimnazială Nistorești, în cadrul concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie 2020.

Nu ratați șansa de a-i trimite și voi lui #Cărțilă, spiritul cărților de povești din proiectul cultural c@rte în sate, o super-scrisoare despre carte, lectură și prietenie! Premiile constau în cărți și experiențe frumoase alături de povestașii din echipa #CarteÎnSate.

Aveți mai multe detalii despre concurs aici: https://tiyurl.com/ConcursDeScriere