Manifestul “Vrancea Altfel”

Vrancea Altfel e cea dincolo de cea prezentată de diversele mijloace media, de oficialităţile cu limbajul de lemn adecvat sau de cea pe care o regăsești în rapoartele birocraţilor orbi și surzi la orice misiune publică. Este Vrancea cumetriilor politico-economice dar și cea a oamenilor liberi. Este Vrancea corupţiei strigătoare la cer dar și cea a oamenilor care vor să trăiască în demnitate. Este Vrancea sfertodoctilor care au sufocat spaţiul public dar și cea a oamenilor de bun simţ care au învăţat, vor și pot, dar nimeni nu are nevoie de ei. Am deschis un spaţiu virtual, dar cât se poate de real, în care să spunem lucrurilor pe nume. Dacă greșim corectaţi-ne, dacă nu știm ajutaţi-ne. Spuneţi-ne, că la rândul nostru să spunem mai departe. Pentru că Vrancea reală încă aparţine clicii și ignoranţei, iar Vrancea Altfel aparţine cetăţenilor ei.

În decembrie 89, Radio Europa Liberă, prin vocea îndrăgitului vrâncean Neculai Constantin Munteanu,  încerca să înlăture frica ce pusese stăpanire pe întreagă fiinţă a ţării. Se propunea un exerciţiu de solidaritate ce trebuia să înlăture teama ce paralizase orice reacţie a fiinţei umane. Se dorea “dezgheţul” sângelui îngheţat în vene. Se vroia o Înviere, o revenire la Viaţă. Gestul simplu și simbolic, creator de solidaritate, consta în a aprinde în mai multe rînduri lumina. Un act mecanic, dar liberator. Experimentul, cel puţin la Focșani, nu a reușit. Cei care trebuiam să fim în acele clipe TOȚI eram de fapt, doar cate un biet Fiecare, ascunși, pierduţi în fricile ce ne înlănţuiau fără speranţa. Chiar și Biserica îi condamnă pe “huliganii” de la Timișoara. Părea că mecanismul istoriei s-a gripat pe aici, la cotitura Carpaţilor, și că toţi devenim niște mioriţe mereu aflate la cheremul unor păstori, numai bune de sacrificat. Ne spuneau că noi suntem oamenii noi, iar ei ne priveau și tratau că niște oi. Și după 89 la fel. Că istoria să nu se repete depinde de noi. Să le punem oglinda în faţă să se vadă ceea ce sînt: niste… oameni goi.

Vrancea Altfel nu este doar o carte. Vrancea Altfel este un blog de atitudine civică. Vrancea Altfel este o comunitate pe Facebook. Vrancea Altfel este o stare de spirit. Este un proiect pe care ne dorim să-l continuăm împreună cu voi, cititorii.

Doar tu poţi face Vrancea ALTFEL. Dacă tot nu ai plecat, schimbă ceva!

VranceaAltfel.ro

facebook.com/VranceaAltfel

 

Leave a Reply