c@rte în sate, Concurs de scriere creativă 2020

„Noi, copiii din sat, am primit o bibliotecă în pridvorul bisericii”

„UN PRIETEN DE NĂDEJDE „, așa își intitulează scrisoarea despre carte micuța Maria Mocanu din satul Răiuți, comuna Reghiu

De când eram mică, iubesc cărțile. În fiecare seară mama sau tata îmi citea povestea preferată, înainte de culcare. Anii au trecut și am început să citesc și eu. 

Pentru mine, cititul este un mister pe care l-am descoperit pas cu pas. De la o lecturică de seară, am ajuns la texte pline de înțelesuri. 

Într-o zi de duminică, o distinsă doamna a venit în satul meu cu multe cărți pentru toți copiii. După ce am făcut cunoștință, doamna ni l-a prezentat pe Cărţilă, prietenul dânsei – acum, prietenul nostru. Cărțilă este un prieten adevărat, care ne-a făcut un cadou de suflet. Pentru că, oricât de multe cărți ai avea, una în plus te face mai bogat, mai fericit. Dar fericirea deplină vine din faptul că acest personaj deosebit, Cărţilă a reuşit să ne aducă într-un loc magic, Biblioteca din pridvorul bisericii și să lege prietenii nebănuite până atunci. 

Ce plăcut e să-ți citească cineva! Dar mult mai frumos este să poți citi cuiva, mai ales celor mai mici care nu au învățat încă să citească. Bucuria din priviri şi zâmbetele inocente te îndeamnă la încă o pagină și încă o pagină… 

Noi, copiii din sat am primit o bibliotecă. Putem spune că este o bibliotecă vie, unde citim, dezbatem şi redactăm texte. O bibliotecă pentru care, cu stimă și profundă recunoștință, îi mulțumim dragului nostru Cărțilă! Împreună suntem ca o familie în care învățăm unii de la alții. 

„Cărțile te fac mai inteligent doar dacă le citești!” (Maria Mocanu)

Maria Mocanu are 11 ani, este elevă în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială nr. 1 Şindrilari, din comuna Reghiu, profesor coordonator Sinica Hagiu, și ne-a trimis această scrisoare pe adresa Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu”, fiind încurajată de profesoara ei. Maria a decis să vorbească despre cum au venit povestașii Asociației Eu, tu și ei la ea în sat, unde s-au întîlnit cu copiii la biserica din sat, unde a fost amenajată și o căsuță pentru cărți, denumită Cărțindar. Maria este pasionată de citit și de pictură.

Sunteți curioși să descoperiți mai multe astfel de povești din cadrul Concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie 2020? Urmăriți-ne în continuare pe pagina de Facebook c@rte în sate și pe blogul cultural vranceaaltfel.ro!

Nu uitați: puteți vota pe Facebook una dintre lucrările intrate în cursa pentru premiul de popularitate, oferind un like și/sau un comentariu!

Aveți mai multe detalii despre concurs ici: https://tiyurl.com/ConcursDeScriere