c@rte în sate, Concurs de scriere creativă 2020

„Povestașii sunt ca un fel de doctori care ne tratează de virusul AntiLecturus”

„O CARTE MAGICĂ „, așa se intitulează povestea trimisă de Teodora din comuna Vintileasca, participantă la atelierele de lectură derulate în cadrul proiectului cultural c@rte în sate. „Ateliere de povești pentru copiii din satele marginalizate”

Povestea Teodorei a fost trnspusă într-o pagină de c@rte

„A fost odată ca niciodată o fetiță pe nume Ana. Era frumoasă foc însă avea un defect foaaaarte mare: nu-i plăcea să citească. Cu toate că avea deja nouă anișori și era în clasa a treia, nu intrase niciodată într-o librărie sau într-o bibliotecă. Nu citea absolut nimic, nici măcar afișele de pe stradă, nici denumirile alimentelor pe care le consuma. La ora de română, unde elevii citeau lecții interesante și felurite feluri de basme, ea nu voia să participe. Găsea mereu scuze precum: “Astăzi nu pot veni la ora de română pentru că îmi este rău.” sau “Păpușa mea este răcită și trebuie să am grijă de ea. Vă rog să mă iertați, chiar nu pot ajunge!”. Cred că deja v-ați dat seama că scuzele acestea nu mergeau mereu. Uneori era nevoită să participe la ore, dar stătea în banca ei și nu citea nimic. Pur și simplu stătea cu ochii pe pereți. 

         Poate vă întrebați dacă știa să citească. Sigur că știa, însă nu voia. Mama ei mereu îi zicea : 

-Ana, citește și tu ceva! O poveste, o carte… Lumea cărților este fascinantă  și cuprinde exemplare pentru toate gusturile. Sigur vei găsi o carte pe placul tău.

             -Iar?! O-of, iar și iar! Cărțile, cărțile și iar cărțile! Dar nu înțelege nimeni că urăsc cărțile?

         La sfârșitul anului școlar, doamna învățătoare le-a oferit tuturor copiilor câte o cărticică și i-a îndemnat să citească. Evident, asta nu a mulțumit-o pe copilă. 

         Ana a primit cartea ,,Matilda” scrisă de Roald Dahl. Dacă ați citit-o, sigur știți că în ea se povestește despre o fetiță căreia îi plac foarte mult cărțile. Oare cum a ajuns chiar la Ana această carte?  Probabil a fost un semn,-cine știe?… Cert este că acea carte nu era la fel ca altele. Era o carte magică, una care teleporta orice copil  interesat de lectură în Garajul lui Cărțilă, cel mai bun prieten al cărților. Acolo ei puteau găsi multe cărți fantastice pe care să le răsfoiască. Dar pe copiii cărora nu le plăcea lectura, îi teleporta într-o lume în care doctorul Povestus îi scăpa de contagiosul virus Antilecturus. Așa s-a întâmplat și cu Ana atunci când a atins cartea.

        Ajunsă acolo, fata a început a plânge, neștiind ce va păți. Doctorul a calmat-o, explicându-i ce se va întâmpla:

         -Nu plânge, fetițo! Nu vei păți nimic. Eu te voi trata de nemilosul virus Antilecturus care pune stăpânire pe tot mai mulți copii. Antilecturus nu doar că face copiii să urască tot ce ține de carte ci distruge câte una pe fiecare oră, astfel că într-o lună dispar cel puțin șapte sute douăzeci de exemplare. Suntem nevoiți să acționăm cât mai repede pentru că, fără cărți, viitorul nostru va fi ruinat. 

Cărțile sunt cele mai importante obiecte. Cititul ne ajută se ne dezvoltăm gândirea, să devenim intelectuali. O lume fără cărți este egală cu o populație întreagă de oameni fără creier.  Înțelegi ce vreau să zic? Pentru a scăpa de el, trebuie doar să citești zilnic cel puțin o pagină din orice carte vrei tu. Chiar dacă nu îți place, trebuie să o faci!

          Ana, speriată, a ascultat sfaturile doctorului și s-a pus pe citit. A început cartea primită la premiu și i-a plăcut foarte mult! În ea a descoperit că Matilda știa să citească de la vârsta de trei ani. Ana era  complet uimită. Acea carte a făcut-o să îndrăgească lectura, așa că a mai citit o carte… Și încă una… Iar acum are o bibliotecă  de cărți citite de ea. A citit foarte mult și în cadrul proiectului ,,c@rte în sate,, un proiect minunat care îi ajută copiii din satele Vrancei să îndrăgească lectura. Povestașii Asociației Eu, Tu și Ei sunt ca un fel de doctori care ne tratează de virusul Antilecturus. 

           Vreau să vă mai zic și că virusul nu a dispărut complet. Așa că, dacă și voi, dragi copii, credeți că aveți unul dintre simptomele lui, vă sfătuiesc să mergeți de urgență la bibliotecă și să împrumutați o carte pe care să o citiți cât mai repede. Sau participați la activitățile ,,c@rte în sate,,!  Sigur veți adora cărțile și partea cea mai bună este că lista voastră de prieteni se va mări considerabil deoarece toate personajele cărților abia așteaptă să vă cunoască!

Poftă bună la lectură!” (Teodora Gabriela Stoian)   

Scrisoare primită de la Teodora Gabriela Stoian, elevă în clasa a VI-a la Școala Gimnazială “Regina Maria”  din comuna Vintileasca, în cadrul concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” organizat de Asociația Eu, tu și ei în cadrul proiectului cultural c@rte în sate. „Ateliere de povești pentru copiii din satele marginalizate”.

Sunteți curioși să descoperiți mai multe astfel de povești din cadrul Concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie 2020? Urmăriți-ne în continuare pe pagina de Facebook c@rte în sate și pe blogul cultural vranceaaltfel.ro!

Nu uitați: puteți vota pe Facebook una dintre lucrările intrate în cursa pentru premiul de popularitate, oferind un like și/sau un comentariu!

Aveți mai multe detalii despre concurs aici: https://tiyurl.com/ConcursDeScriere