c@rte în sate, Concurs de scriere creativă 2020

Povestea Lucianei: „De la cărţile de colorat a venit pasiunea mea pentru citit”

Dragă domnule Cărţilă, 

Mă numesc Luciana Ţigănaş şi am vârsta de 12 ani. Sunt elevă în clasa a VI-a la Școala Gimnazială “B.Şt.Delavrancea” din Năruja şi sunt pasionată de citit, muzică şi desen.

Dacă aş spune că de la cărţile de colorat a venit pasiunea mea pentru citit, nici nu m-aţi crede. Se spune că o carte de colorat e o bucurie, atât pentru copii, cât şi pentru adulți. Culorile în sine educă sufletul. Trăim într-o lume a culorilor create de Dumnezeu cu iubire şi înţelepciune. 

Când eram mai mică, iubeam cărţile de colorat. Coloram şi ascultam muzică toată ziulica, dar într-o zi eram puţin pusă pe gânduri. ”Eu de ce nu aveam o carte care să aibă cuvinte?” În grabă m-am dus la mama,întrebând-o:

-Mami, de ce nu am o carte care să aibă cuvinte? 

-Pentru că eşti cam mică.

-Eu? Mică? Vreau o carte care să aibă cuvinte,te roog…

-Bine, mâine o să-ţi cumpăr o carte.

Eu entuziasmată că voi avea o carte nouă, mă tot gândeam cum va arăta. Poate roz sau cu verde, cu sclipici sau cu paiete. Dar aşteptarea a luat sfârşit odată cu cartea visurilor mele. Cartea era de un roşu închis, puţin urâţică. Fiind puţin tristă, am decis să o deschid încet. Cărticica se numea “Câţi ani ai?”, scrisă de poetul Grigore Vieru. În acea carte era vorba despre anii ce trec. Anii nu se pierd dacă i-ai trăit făcând ceva util, nu ai trăit degeaba dacă laşi în urmă ceva de valoare. După ce am deschis cartea, am simţit o adiere dulce. Am simţit căldura lecturii. Eram tristă, deoarece credeam că visul cărţii perfecte era spulberat, dar mă înşelasem. Cartea era perfectă şi interesantă.

Pentru mine, cartea este un microbuz. Un microbuz magic care la fiecare pasager dus la destinaţia dorită primeşte ceva. Microbuzul meu se numește “Microbuzul lecturii”. La fiecare început de carte încep o nouă călătorie şi la sfârșitul acesteia rămân cu o nouă experiență. Cărţile îmi dau emoţii şi stări diferite de fiecare dată după ce le citesc. Rămân cu învățături, sfaturi şi cunoştinţe noi.

După părerea mea, e miraculos faptul că din aceste obiecte mici, plate şi rigide ni se dezvăluie lumi după lumi, lumi care ne încântă, care ne calmează sau ne entuziasmează. Cărţile ne ajută să înţelegem cine suntem şi cum ar trebui să ne purtăm. Ele ne arată ce înseamnă comunitatea şi prietenia. Ele ne spun cum să trăim şi cum să murim.

Cu drag,  Luciana  Ţigănaş !

Prezentarea Lucianei

Mă numesc Ţigănaş Luciana, am vârsta de 12 ani şi sunt elevă în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială “B.Şt.Delavrancea” din Năruja. Sunt o fană a lecturii şi a bibliotecii. Îmi plac cărţile care au la baza interpretării sale iubire şi prietenie. De când am început să citesc, viaţa pare a fi o carte cu multe zâne şi praf magic. Este uimitor atunci când descoperi tărâmul învățăturii şi treci de la o emoţie la alta doar pentru că lectura îţi dă senzaţii şi emoţii minunate de fiecare dată atunci când citeşti. Când mă duc la bibliotecă, doamna bibliotecară Adriana Bratie îmi dă o stare liniştitoare şi o energie pozitivă. Că tot am pomenit de biblioteca comunală din satul meu, ţin să vă informez că aceasta o să vă primească de fiecare dată pe toţi iubitorii de cărţi cu zâmbete şi braţe largi deschise. Cartea mea preferată este “Prinţesa sub acoperire”, îndrăgostită de basme şi de lectură, la fel ca mine. Aceasta şi-a dorit întotdeauna să fie o prinţesă curajoasă şi plină de cunoştinţe la fel ca prinţesele din basmele ei. Vă așteptăm cu drag  să veniți la biblioteca din Năruja să descoperiți noi istorioare și povestiri încântătoare despre Raiul cărților și al bibliotecii!                         

Sunteți curioși să descoperiți mai multe astfel de povești din cadrul Concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie 2020? Urmăriți-ne în continuare pe pagina de Facebook c@rte în sate și pe blogul cultural vranceaaltfel.ro!

Nu uitați: puteți vota pe Facebook una dintre lucrările intrate în cursa pentru premiul de popularitate, oferind un like și/sau un comentariu!

Aveți mai multe detalii despre concurs aici: https://tiyurl.com/ConcursDeScriere