c@rte în sate, Concurs de scriere creativă 2020

Povestea Sarei

Extraterestul Robi învață ce este lectura de la o pământeancă prietenoasă

O mișcare greșită, un buton stricat și Robi, extraterestrul, aterizează pe Pământ, curios mai de grabă să afle obiceiurile oamenilor. Nava se oprește într-o pădure deasă, cu copaci înalți, înconjurați de un covor de frunze galbene-maronii. Este o toamnă însorită, cu meri și peri îmbelșugați. Pe drum, îl întâlnește pe Matei, un băiețel de vreo zece anișori. Se îndreaptă către el:
  – Bună, cum te cheamă? Întreabă Robi, alergând.
  Matei fuge, nu-i răspunde.  Mâhnit, Robi insistă:
  – De unde vii? Ce ai în spate?
  – Lasă-mă! Ești un ciudat! zice Matei speriat.
  – Nu vreau să-ți fac rău. Vreau doar să am un prieten.
  – Nu vorbesc cu străinii, vin de la școală.
  – Ce este „școală”?, întreabă Robi curios.
  – Școala este un loc tare plictisitor, unde se învață carte.
  – Ce este ,,carte”?
  – Sincer, nu am chef să vorbesc despre aceasta. Nu mă pasionează.
  Matei pleacă fără a-și lua la revedere, lăsându-l pe micuțul Robi tare dezamăgit.


  Își continuă drumul, întâlnind o fetiță tare drăguță.
  – Bună! Cum te cheamă?
  – Bună! Pe mine mă cheamă Nina.
  – Ce nume frumos! Eu sunt Robi. Vin de pe planeta Jupiter. Voi oamenii aveți lucruri interesante: meri, peri, școală, cărți. Sunt tare curios, ce e aceea o ,,carte”?
  – Cartea este cea mai frumoasă și minunată creație a omului. Pentru mine este ca o prietenă care îmi deschide lumi noi cu: sirene, zâne, monștri, zmei, extratereștii ca tine.
  – Se cunoaște că citești. Îți faci ușor prieteni.
  – Robi, așa este. Cartea este o poartă spre lumi noi, inedite, cu întâmplări care mai de care mai fașcinante. Chiar și întâmplarea noastră este de poveste. Nu crezi?
  – Da, desigur. O poveste frumoasă dintre un extraterestru curios și o pământeancă prietenoasă și tare isteață. Dacă mă vei învăța să citesc, voi duce cu mine acest obicei și pe planeta mea. Mă ajuți?
  – Da, Robi. Lectura ne învață să fim mai buni și mai calzi, să fim mai deschiși la suflet și mai deștepți.
  Astfel, Robi și Nina au devenit cei mai buni prieteni, prin intermediul cărților.

Poveste primită de la Sara Maria Stoian din Focșani pe adresa Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” de promovare a cărții, lecturii și bibliotecii în rândul copiilor. Concursul este organizat de Asociația „Eu, tu și ei” în cadrul programului cultural c@rte în sate. Valiza cu povești, cofinanțat de AFCN.

Prezentarea mea

  Mă numesc Sara Maria Stoian, am aproape 8 ani și sunt elevă în clasa I-a la ,,Școala Gimnazială Duiliu Zamfirescu” Focșani, învățător Daniela Gavrilă.
  Am multe pasiuni, iar lectura este una dintre ele.  Când eram mai mică, nu o lăsam pe mama să-mi citească. Îmi plăcea să inventez mereu povești.
  Acum, am ocazia prin acest concurs, să le și scriu și să le împărtășesc cu voi.
  Povestea mea preferată este ,,Prințesa și dragonul”, însă ador și cărțile de cultură generală, ,,Descoperă lumea” fiind favorita mea.