c@rte în sate, Concurs de scriere creativă 2020

Prietenii lui Cărțilă ne scriu: „Orice copil ar trebui să citească măcar o carte la două luni”

Dragi povestași,

Numele meu este Doni Carlotta-Andreea, am 13 ani și sunt elevă în clasa a VII-a, la Școala Gimnazială ,,Profesor Grozea Nicu” Răstoaca. Îmi place foarte mult să citesc și să scriu, deoarece aceste două lucruri mă relaxează.

Vă scriu, deoarece simt nevoia să împărtășesc câteva experiențe cu voi, adică cu acele persoane care au văzut că într-un sat mic, ca al nostru, există copii dornici de a citi și elevi care, după experiența trecută, au fost atrași ca un magnet de lectură, deși, v-o zic zâmbind, nu prea i-am văzut făcând asta până să veniți.

Având în vedere faptul că tema discuției noastre este lectura, eu vă voi povesti experiența lui Alex, elev în clasa a VI-a.

Lui Alex îi place foarte mult să citească. De mic a dat de ,,gustul cărților”,iar de atunci, de fiecare dată când are timp, citește câte o carte, două. Nu numai că Alex are un vocabular foarte dezvoltat, dar are și o imaginație bogată, foarte bogată. Pe lângă asta, e si un copil echilibrat, datorită cărților de dezvoltare personală citite. Lectura l-a transformat în cea mai bună variantă a sa. De ce zic asta? Atunci când era mic, prin clasa I , Alex, ca toți copiii de altfel, era destul de obraznic . Ca sa nu mai facă prostii, mama sa i-a zis ca de fiecare dată când va face o boacănă, va trebui să citească câte o poveste ( el fiind paralel cu lectura).

De atunci, Alex al nostru s-a învățat minte. A început să-i placă să citească. Ba chiar câteodată mai făcea cate o obrăznicie doar ca mama lui să-l pedepsească.

Lectura l-a ajutat foarte mult. A început să citească banalele povești, până a ajuns la fel si fel de cărți de dezvoltare personala, biografii etc. În momentul de față, nu-și vede viața fără a citi, fiindcă acest lucru îi conferă entuziasm, plăcere, gândire creatoare.

Haideți să vă povestesc puțin de ce este importantă lectura pe baza a ceea ce am relatat mai sus.

În primul rând, știm cu toții că cititul este cheia spre un vocabular dezvoltat, bogat, însă este și un etalon al fiecărei persoane.Trăim în lumea etichetelor, iar felul în care vorbim, gândim, ne exprimăm constituie o emblemă a noastră.

În al doilea rând, lectura constituie un traseu bine definit spre creativitate, spre o lume mai bună, mai înțeleaptă și cu simțul răspunderii.

Mereu mi-a plăcut să folosesc lucrurile descoperite în cărți, în viața reală.

Este singura modalitate de a învăța despre viață din experiențele celorlalți, din reușitele și eșecurile lor.

Cât despre Alex, personajul creat de mine, dar care a făcut parte din viața mea, a devenit un băiat echilibrat datorită cărților. Termenul „echilibrat” se referă la faptul că este capul pe umeri, știe să trateze anumite situații datorită învățăturilor desprinse din cărți și știe să-i respecte pe cei din jur, apreciindu-le adevărata valoare.

Pe lângă acestea, citind aproape toate tipurile de cărți, Alex a dobândit foarte multe informații, care sunt foarte bune pentru cultura sa generală.

Orice copil ar trebui să citească măcar o carte la două luni, măcar să împrumute de la biblioteca școlii (bineînțeles, acolo unde există), deoarece lectura chiar e frumoasă. E o lume infinită, unde toate dorințele se pot împlini și unde orice copil poate simți ce este  fericirea.

În speranța lansării următoarelor provocări, vă doresc, dragi povestași, să aveți parte de copii dornici de lectură pe care să-i ajutați, așa cum ați făcut și cu noi, să descopere minunata lume ascunsă-ntre pagini.

Cu multă apreciere,

Scrisoare primită de la Charlotta Doni, de la Școala Gimnazială „Prof. Nicu Grozea”, prof. coord. Ciobotaru Roxana, în cadrul concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 16 octombrie. Nu ratați șansa de a-i trimite și voi lui #Cărțilă, spiritul cărților de povești din proiectul cultural c@rte în sate, o super-scrisoare despre carte, lectură și prietenie! Premiile constau în cărți și experiențe frumoase alături de povestașii din echipa #CarteÎnSate

Aveți mai multe detalii aici: https://tinyurl.com/ConcursDeScriere

💖