c@rte în sate, Concurs de scriere creativă 2020

Primim scrisori din sate: „Cartea, simbolul Educației”

CARTEA, așa se intitulează scrisoarea sosită de la Miruna Roiniță din Păulești

A trecut mult timp de la ultima întâlnire cu dragii noștri prieteni, cu minunata doamnă Silvia și micul nostru amic, Cărțilă. Activitățile desfășurate împreună cu aceștia, ne-au făcut să conștientizăm și să apreciem la un alt nivel importanța și rolul crucial al cărții, în dezvoltarea noastră ca oameni în societate.

De atunci și până in prezent, cu toții am simțit lipsa prietenilor noștri, însă, am continuat, așa cum le-am promis, să lecturăm numeroase opere, să călătorim prin intermediul acestora în alte lumi, să descoperim lucruri noi și să ne dezvoltăm în fiecare zi, cu fiecare carte citită, care ne-a ridicat mai sus, drepta cu dreapta, învățându-ne să gândim critic, să privim lumea cu alți ochi, dintr-o altă perspectivă.

Eu, Miruna, sper că nu ne-ati uitat, și vă așteptăm cu mare drag ori de câte ori aveți ocazia să ne vizitați, pentru a da viață cărții, așa cum ați făcut-o și la ultima noastră întâlnire. Ne-ați făcut să conștientizăm faptul că singurul lucru care ne deosebește pe noi, oamenii, este educația. Și cum am putea  contribui la o dezvoltare armonioasă a educației noastre, decât prin parcurgerea a cât mai multor cărți. Dar ce este cartea? Un simplu obiect din care culegem date? Nu…

Cartea, este un izvor nesecat de informații, un prieten de la care avem mereu câte ceva de învățat, astfel că, doresc să pun accentul pe necesitatea creării unei biblioteci bine dotate în fiecare sat, în fiecare comună, la care să aibe acces toți tinerii din generația mea si nu numai. În comuna mea de domiciliu, avem o micuță bibliotecă, pe care am aprofundat-o încetul cu încetul, însă mi-aș dori să putem dispune de o gamă mai mare de cărți, pentru a putea alege dintr-o varietate de domenii și a ne asigura toate informațiile de care avem nevoie.

Cu toate că în zilele noastre avem informația la doar un click distanță, prin intermediul internetului, dragii noștri prieteni ne-au învățat și ne-au demonstrat faptul că există o diferență foarte mare între aceste două  modalități de cunoaștere. În momentul în care deschidem cartea și avem contact cu paginile în care sunt expuse cu trudă și sârguință textele muncite de autori, se creează o conexiune între cititor și carte, legătură ce nu poate vreodată fi simțită navigând pe internet.

În încheiere, aș dori să-i mulțumesc doamnei Silvia Vrînceanu și amicului nostru Cărțilă pentru faptul că au dat viață cărții într-o așa manieră încât m-a stimulat atât pe mine, cât și pe colegii mei, să ne dăm seama că, de fiecare dată când citim o carte, ne înălțăm cu încă o treaptă mai sus față de restul semenilor noștri, care din păcate nu apreciază așa cum am învățat noi, valoarea informației culese din acest simbol al educației numit carte.

Miruna Roiniță, Păulești 

Miruna Teodora Roiniță  are 14 ani, este elevă la Școala Gimnazială Păulești,iar pasiunea ei cea mai mare este muzica. Prin narațiunea trimisă, ea a a evidențiat importanța cărților în formarea unui tânăr.

Sunteți curioși să descoperiți mai multe astfel de povești din cadrul Concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie 2020? Urmăriți-ne în continuare pe pagina de Facebook c@rte în sate și pe blogul cultural vranceaaltfel.ro! Nu uitați: puteți vota pe Facebook una dintre lucrările intrate în cursa pentru premiul de popularitate, oferind un like și/sau un comentariu!

Mai multe detalii despre concurs găsiți aici: https://tiyurl.com/ConcursDeScriere