Ne dați ori nu ne dați… fasole cu cârnați

liberali în cuget și simțiri
liberali în cuget și simțiri

PNL Vrancea renunță fără luptă la un simbol pentru care ani de-a rîndul a trudit din greu ca să îl impună pe piață ca o marcă de succes liberală. Unica. Ca lașii care fug cît îi țin picioarele să își salveze pielea, lăsînd ca trofeu pe cîmpul de luptă stindardul național, și liberalii locali au părăsit, fără să dea vreo bătălie și fără să se uite în urmă, tranșeele culinare unde se mai puteau găsi și servi adevărații cîrnați cu fasole. Cei cărora li s-a dus vestea în lume, cei cu aromă liberală. Ingredientul secret care le-a dat gustul special și savoarea binemeritată? Dragostea de țară liberală emanată de aceștia prin toti porii, de 1 Decembrie. Doar atunci de Ziua Națională liberalii țineau să ne arate cucernicul lor obraz, reala față a lor îndreptată spre oamenii simpli, calda lor preaplecare față de bobor. În rest, e drept, nu aveau timp, căci își vedeau doar de trebile lor. Liberalism, istorie, Brătieni, Unirea Mică și Mare, Independența și alte etichete fade, n-au însemnat niciodată mare lucru pentru activiștii de partid vrînceni, mulți cu inima încă la USL. Fasolea și cîrnatul, da.

S-auzim din vocile timpului care, iată, ne vesteau zori luminoși și viitor fără grija zilei de mîine, nu amăgeau cu promisiuni deșarte de genul va curge lapte și miere, ci veneau cu propuneri concrete, palpabile gustativ și olfactiv, mîncabile și sorbibile din ochi, ce mai…

“Vor fi pregătite o mie de porţii plătite din fonduri proprii ale PNL, strînse de la membrii de la municipiu. Cantinei de Ajutor i-am plătit 15 milioane lei vechi pentru a pregăti mîncarea şi pentru a servi populaţia pe 1 Decembrie. Ordinea va fi asigurată de Jandarmerie. Nu vom veni cu nici un înscris al PNL, nu este o manifestare electorală. Şi americanii au sărbătorit acelaşi lucru de Ziua Recunoştinţei. Vrem să dăm o lecţie de patriotism. Serbăm că sîntem români” spunea fără nici un tremur în glas dl Țigăeru în 2011. Deținea cu siguranță cheile de la cu lada patriotismul autentic, dar și asta l-a ținut pînă ce a dat peste el năvală marele amor al interesului național și universal, UNPR-ul.

“Duminică, 1 Decembrie 2013, de Ziua Naţională a României, Organizaţia Municipală a Partidului Naţional Liberal Focşani are plăcerea de a invita focşănenii, în Piaţa Unirii, unde vor lua parte la festivităţile dedicate evenimentului şi la parada militară. Toate acestea vor fi urmate de o porţie sănătoasă de fasole cu cârnaţi stropită cu câte un pahar de vin fiert. Mâncarea va fi preparată după reţeta tradiţională şi vor fi în jur de 2500 de porţii”, anunţa mîndru de acțiunea pur liberală preşedintele PNL Focşani văzut și prezentat ca viitorul primar al Focșani-ului, deputatul Laurenţiu Ţigăeru Roşca.

Panteonul oratoric la buza paharului de vin fiert mai cuprinde multe nume mari liberal-mioritice care de-a lungul timpului s-au afirmat cu polonicul în mînă și boneta de bucătar pe cap. Doar că zilele de glorie ale popularei popote liberale s-au dus. După desființarea, pe hîrtie, a USL-ului, rapacii de PSD au dat lovitura la singurul produs electoral original din recuzita liberală, în afară de vorbe, și au acaparat lacom și ultima redută liberală, cea a curatei generozități de bucătărie, pornită din imboldul cald al inițiativei private. Prin noi înșine s-a transformat peste noapte în …De la buget, prin mila și voia baronală.

În final să mai remarcăm că mai există o teamă, firească și întemeiată, în rîndul publicului patriot și cu drag participant de 1 Decembrie. Ca în dorința lor de schimbare, de adaptare și rebrenduire vizavi de noile provocări ale opiniei publice, psd-iștii să nu aibe de gînd să transforme tradiționala și egalitara fasole cu cîrnați, altfel pe gustul majorității poporului, în mult mai sofisticata, selecta și baronala…fasole cu ciolan. Știu ei ce știu vajnicii vrînceni, că e risc maxim ca ei să se aleagă cu fasolea, iar cei care le-o oferă din banul public, cu ciolanul, că doar asta li se întîmplă în mod curent de 25 de ani.

 

S-ar putea iți placă și:
Tags: , , ,

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu