Cărțindarul din Lepșa, prima bibliotecă în aer liber din munții Vrancei

 În aceste vremuri complicate, copiii și nu numai au nevoie de cărți mai mult ca oricând, dar și cărțile au nevoie de cititori. Asociația “Eu, tu și ei” își continuă misiunea de a facilita accesul la carte și lectură pentru copiii din zonele rurale mai mai îndepărtate de oraș. Așa se face că micuții din satele Lepșa, Greșu și Porcu ale comunei Tulnici au acces la o mică bibliotecă în aer liber realizată pentru ei în cadrul proiectului cultural c@rte în sate derulat de Asociația “Eu, tu și ei” Focșani.

“Cărțindarul”, așa cum se numește mica bibliotecă, este amplasată în spațiul sacru al bisericii din satul Lepșa și a fost inaugurat duminica trecută în prezența copiilor dar și a sătenilor prezenți la liturghie. Cu toate că este una dintre cele mai cunoscute zone turistice din Vrancea, în Lepșa nu exista o bibliotecă, care să hrănească pasiunea copiilor pentru lectură. Astfel, în curtea bisericii cu hramul “Sfântul Ierarh Nicolae”, Asociația “Eu, tu si ei” și povestașii voluntari au inaugurat #Cărțindarul, o bibliotecă în aer liber pe care o puteți îmbogăți și voi, dacă vă aflați în zonă și aveți bunăvoința de a dărui cărți bune, care să le fie de folos copiilor. În Lepșa mai funcționează o grădiniță și o școală primară pentru puținii copii ai zonei, restul micuților făcând naveta cu microbuzul școlar la școala de centru din Tulnici. 

Copii și bunici împreună la atelierul de povești

Duminică, 19 iulie, caravana de lectură a Asociației “Eu, tu și ei” a ajuns în satul Lepșa, comuna Tulnici, pentru o după amiază de povești. Ne-am regăsit în curtea bisericii cu 12 dintre micii prieteni ai lui Cărțilă, curioși de ce activități vom derula, dar și cu localnici inimoși și recunoscători pentru efortul pe care îl depunem în a oferi bucurie prin lectură în locurile dezavantajate din punct de vedere cultural. Silvia Vrînceanu Nichita, coordonatorul proiectului, le-a vorbit oamenilor prezenți la liturghie despre proiectul c@rte în sate, și i-a încurajat să împrumute cărți din mica lor bibliotecă.

La final le-a citit tuturor o poveste despre iubirea frățească și generozitate. Atelierul nostru cu copiii s-a desfășurat în aer liber, într-un cadru desprins dintr-o poveste. Nu au lipsit jocurile de cunoaștere, lecturile unor povești prețioase, discuțiile despre pasiuni și visuri, voia bună și emoțiile de despărțire. “Mi-a plăcut atmosfera și conexiunea cu acei copii, cu mămicile cât și cu bunicile lor. Au fost extrem de bucuroși că a revenit la ei în sat Caravana de lectură si că odată cu ea au venit și noi, povestașii, care au adus cărți și joculețe interactive. Cu toate că am păstrat distanța impusă, ne-am bucurat de orele petrecute împreună.  A fost încântător și abia aștept să-i revăd pe copilași!“, a fost de părere Andra Saragea, voluntar c@rte în sate. 

Micuții nu vor școală online

Am discutat cu copiii și despre cum s-au descurcat cu școala online și toți, fără excepție, vor să se întoarcă în clase din toamnă, fiind dispuși să respecte măsurile de distanțare necesare pentru a ține virusul COVID-19 departe. Pentru a nu ne pune unii pe alții în pericol, atelierul de lectură s-a desfășurat în condiții de maximă siguranță. “Citește o carte cu mâinile curate!” ori “Stăm la distanță de trei cărți deschise” sunt noile reguli din povestea #CarteÎnSate pe care trebuie să le respecte toți participanții la atelierele noastre.

Costy, Andra si Arina sunt volutnari în proiectul c@rte în sate.

Chiar dacă am purtat măști și a trebuit să fim foarte atenți la regulile igienice, ziua a fost superbă, atât copiii, cât și adulții din localitatea Lepșa s-au dovedit a fi minunați și ne-au primit cu bucurie. Ne-am înțeles de minune cu ei și ne-am făcut și câțiva prieteni noi, pe care sper sa îi vad foarte curând. Nu mai vorbesc despre peisajul pe care l-am văzut în zona de munte, care este extraordinar.“, ne-a spus Costy Grigore, un alt voluntar din proiectul nostru, de loc din Răstoaca. După orele petrecute alături de copii și nu numai, voluntarii cu care am călătorit la Lepșa au avut ocazia să exploreze atracțiile turistice din zonă, cum ar fi cascada Putna, muzeul Rădăcina Vrancei sau casa Babei Vrâncioaia. Sperăm să revenim cât mai curând în zonă cu caravana de lectură.

(A consemnat Arina Mihaela Nechifor)

Ce este un Cărțindar

Căsuța pentru cărți din Lepșa

#Cărțindarul își trage numele de la merindarele care puteau fi întâlnite până după război în satele Vrancei arhaice, unde oamenii puneau merinde pentru călătorii întârziați, care parcurgeau distanțe mari pe jos sau cu carele. Astăzi, în sate există magazine dar acestea nu vând, din păcate, și hrană pentru suflet, ci doar produse de-ale gurii. Noi am transformat merindarul în #Cărțindar și aici am pus cărți felurite, “merinde pentru pentru minte și suflet” care să le fie de trebuință cititorilor de toate vârstele.

Este darul nostru pentru copiii din zonă, cu care am organizat mai multe ateliere de lectură, ca urmare a unui parteneriat încheiat anul trecut cu Școala Gimnazială Tulnici, Administrația Parcului Natural Putna și Parohia Sfântul Ierarh Nicolae. Mulțumim sculptorului Simion N. Baciu din Tulnici pentru realizarea căsuței pentru cărți dar și preotului Leonard Popa pentru frumoasa colaborare.  Căsuța cu cărți este un experiment prin care ne dorim să subliniem importanța bibliotecilor rurale și să apropiem copiii de carte, lectură și de poveștile frumos citite și date mai departe. Dacă ajungeți la Lepșa și vreți să citiți sau să dăruiți cărți, trebuie doar să mergeți la biserică și vă puteți bucura de cărțile așezate frumos în Cărțindar. ( Silvia Vrînceanu Nichita)


S-ar putea iți placă și:
Tags:

Articole similare

Menu