Generaţia VOT 2.0. Alegerile Parlamentare

Generaţia VOT vă invită să vă alăturaţi unei noi campanii de iniţiativă civică. De data aceasta, mişcarea doreşte să susţină implicarea civică la alegerile parlamentare (6 decembrie 2020), alegeri esenţiale în dezvoltarea unei societăţi democratice. Principalul scop al proiectului Generaţia VOT este de a încuraja tinerii să iasă la vot în număr cât mai mare. Acestui scop i se adaugă şi alte obiective precum: informarea şi educarea tinerilor în privinţa procesului electoral; crearea unei comunităţi de adolescenţi şi tineri adulţi activi în societatea civilă și susținerea tinerilor artiști prin implicarea acestora în crearea de lucrări grafice utilizate pentru comunicarea mesajului Generației VOT.

Iniţiativa a luat naştere în vara acestui an, când doi tineri, Cristi Drăgan şi Tushar Advani, au hotărât să îşi mobilizeze şi să își convingă prietenii că votul este un act necesar şi că poate fi #cool. Prima campanie a proiectului Generația VOT a avut un impact vizibil în rândul tinerilor din București, prezența la vot a segmentului de vârstă 18-24 de ani crescând cu 49% față de alegerile locale din 2016. De această dată, comunitatea își dorește ca impactul pe care l-a avut în Municipiul București să fie extins și în celelalte județe, întrebând și mai mulți tineri: te scot la un vot?

De asemenea, în urma primei campanii, mulţi tineri şi-au exprimat dorinţa de a participa în mod activ şi concret în cadrul activităţilor Generaţia VOT. Astfel, comunitatea și-a deschis porțile pentru a primi aproape 500 de ambasadori din toată ţara. Acum fiecare județ din România se bucură de cel puțin un reprezentant Generația VOT. Alături de ei, nici personalităţile publice ori creatorii de conţinut nu s-au lăsat mai prejos, promovând la rândul lor mesajul şi activităţile acestui proiect. Odată cu implicare ambasadorilor și a creatorilor de conținut, comunitatea on-line a crescut semnificativ, de la aproximativ 2000 de urmăritori pe Instagram în luna septembrie la peste 5000 în luna noiembrie.

Chiar dacă contextul pandemic actual nu permite prezenţa fizică în desfăşurarea evenimentelor sau atelierelor mişcării, Generaţia VOT s-a adaptat cu succes mediului on-line, folosindu-se de instrumentele platformelor cunoscute pentru a facilita noi contexte de comunicare și de dezbatere – întâlniri săptămânale cu ambasadorii pentru a pune ţara la cale, dezbateri live pe canalele de social media, ateliere cu studenţi specializaţi în Drept şi Științe Politice, workshop-uri creative pentru ambasadori şi implicarea permanentă a tinerilor în provocările şi activităţile on-line #GeneraţiaVOT.

Dreptul la vot este unul dintre drepturile fundamentale ale cetățeanului român. Considerăm exercitarea acestui drept primul pas către un viitor cu oameni responsabili și fericiți. Dacă și tu crezi același lucru, te așteptăm în comunitatea noastră! Vă puteţi implica, urmărind Generaţia VOT pe platformele de social media, participând la activităţile online propuse şi, mai ales, mergând la vot!

A vota nu este doar despre alegeri, ci şi despre datorii – datorii faţă de predecesorii noştri care au luptat pentru acest drept; datorii faţă de generaţiile viitoare care merită o realitate democratică propice dezvoltării lor; datorii faţă de noi înşine, pioni ai schimbării. Iar schimbarea începe cu mine, cu tine, cu fiecare dintre noi.

Acestea fiind spuse, te întrebăm și pe tine: pe 6 decembrie, te scoatem la un vot?

Comunicat realizat de ambasadorii Generația VOT: Andreea Sicoe, studentă în cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București, Maria Chirilă și Diana Benchea, masterande la Facultatea de Litere, Universitatea din București.  

S-ar putea iți placă și:
Tags:

Articole similare

Menu