c@rte în sate, Concurs de scriere creativă 2020

„Cartea mea favorită poate fi considerată unul dintre romanele fantasy de top ale tuturor timpurilor”

Dragă #Cărțilă, dragi povestași și dragi cititori asociați ai acestui proiect,

Numele meu este Andreea Lăbunț, am vârsta de 13 ani, sunt elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială ”B. Șt. Delavrancea” din Năruja și, totodată, o mare iubitoare a lecturii și a tuturor elementelor ce aparțin acestei sfere.

     Îmi place să împărtășesc cu persoane ce se află în asentimentul meu atracția pentru cărți și aceea de a pătrunde cu gândul și cu sufletul în lumea acestora. De altfel, acest lucru reprezintă principalul motiv pentru care trimit această scrisoare.

     După părerea mea, una solid susținută de argumente formate de-a lungul timpului, lectura reprezintă unul dintre cele mai eficiente modalități de zidire și de întreținere ale unei minți sănătoase. În primul rând, aceasta reprezintă emblema unei culturi generale vaste, a unei exprimări corecte, a unei gândiri analitice, a unei memorii mai bune, a unei imaginații bogate, a unei surse de informare, dar și o modalitate eficientă de a îmbunătăți relațiile interpersonale sau de a alunga plictiseala și monotonia. 

     Experiența de cititor, încă din fazele mele debutante, m-a determinat să cred cu tărie în aceste lucruri. Prin intermediul lecturii, am reușit să-mi îmbogățesc semnificativ vocabularul, să-mi creez viziuni diferite asupra lucrurilor, dar, în același timp, m-am teleportat în lumi fantastice și am jucat rolurile personajelor mele favorite, transformând, pentru câteva momente, sala de lectură în spațiul desfășurării celor mai aventuroase întâmplări. 

    Iar dacă tot am pomenit de această putere a cărților de a transfigura realitatea și de a purta cititorii pe aripile fanteziei, simt nevoia de a vă împărtăși una dintre cele mai recente experiențe similare. Cartea mea favorită poartă titlul ,,Pulbere de stele”, este scrisă de Neil Gaiman și poate fi considerată unul dintre romanele fantasy de top ale tuturor timpurilor (lucru atestat nu numai de mine). Ocupă locul superior în lista preferințelor mele, deoarece a reușit să mă implice afectiv în căutarea stelei cazătoare-promisă fetei de care s-a îndrăgostit Tristran Thorn. Întreaga narațiune reprezintă o împletitură a unor figuri de stil și imagini artistice, mijloace de expresivitate artistică cu rol principal în transmiterea unor sentimente intense precum curiozitatea, adrenalina, entuziasmul, chiar și tristețea în anumite cazuri. 

     Aceasta este numai una dintre formidabilele cărți care m-au fermecat de-a lungul vremii. Iar biblioteca comunală din satul meu îi va primi mereu cu încântare, atât pe copiii, cât și pe adolescenții sau pe adulții dornici să-i exploateze numeroasele bogății, chiar și în condițiile generate de noul virus. 

     Vă așteptăm și pe voi, Cărțilă și împătimiți ai lecturii, să o vizitați!

Andreea Lăbunț

                                                                                  Cu drag,

Scrisoarea ne-a fost trimisă pe adresa Concursului de scriere creativă ,,Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” de către Andreea Lăbunț, elevă în clasa a VII-a la  Școala Gimnazială ,,Barbu Ștefănescu Delavrancea” din Năruja.

Nu ratați șansa de a-i trimite și voi lui #Cărțilă, spiritul cărților de povești din proiectul cultural c@rte în sate, o super-scrisoare despre carte, lectură și prietenie! Premiile constau în cărți și experiențe frumoase alături de povestașii din echipa #CarteÎnSate. Așteptăm scrisorile voastre până pe data de 20 octombrie 2020.

Aveți mai multe detalii aici: https://tinyurl.com/ConcursDeScriere