c@rte în sate, Concurs de scriere creativă 2020

Visul unui băiat din satul Chiricari: „Mi-ar placea să fiu și eu bibliotecar”

Biblioteca , o cale către o lume mai bună 

Mult timp m-am tot gândit: Oare cum e să fii bibliotecar? Cred că vă întrebați de ce un copil atât de mic avea asemenea gânduri. Nu-i așa? 

Ei bine, cu mulți ani în urmă, pe când eram la grădiniță si aveam vreo șase ani, am mers cu doamna educatoare la biblioteca din comuna Nereju. Îmi amintesc cu mare bucurie acel moment când am intrat pentru prima dată într-o bibliotecă. Am fost foarte impresionat de tot ce vedeam! De jur imprejurul sălii erau dulapuri atât de mari, încât ajungeau aproape până în tavan. Acum, nu știu cum să vă spun, dar ori eram eu mic și dulapurile păreau înalte ori erau așezate acolo ca să păzească ceva foarte important. Mi se părea că semănau cu niște străjeri care păzeau o intrare secretă într-un tărâm magic unde nu putea intra decât cineva special. Pe rafturi, cărțile stăteau drepte și solemne ca niște împărați. Ele erau așezate foarte frumos! 

Atât de mult mi-a plăcut acolo! 

Mă gândeam că e minunat să fii bibliotecar! Să stai toata ziua înconjurat de cărți și de povești… Oare cum o fi?… 

Într-o zi a venit și răspunsul la întrebarea mea. După mulți ani în care copiii din satul meu au învățat într-o școală veche și sărăcăcioasă, s-a construit o școală nouă. Odată cu școala nouă am avut parte de o altă surpriză plăcută; s-a deschis și o biblioteă în școală. Doamna bibliotecară era chiar vechea noastră prietenă; doamna educatoare. 

Cât de fericit am fost când am intrat in biblioteca noastră! Pășeam încet și cu băgare de seamă pentru că voiam să observ cu atenție cărțile. 

O nouă lume mi se descoperea în toată splendoarea sa: povești, basme, poezii, reviste și tot felul de curiozități. Acum eram și noi înconjurați de cărți! Doamna ne-a privit bucuroasă și ne-a spus: Copii, de astăzi vom avea o bibliotecă ce va purta numele “Mihai Eminescu”, ca să-l cinstim pe marele nostru poet național. 

A urmat apoi o perioada foarte frumoasă! În fiecare zi de miercuri avem activități de lectură. Doamna bibliotecară ne citea tot felul de povești cu o intonație anume. Am mai făcut și joculețe interesante și distractive despre prietenie, natură, viețuitoare și despre un comportament corect. 

După puțin timp, am început și noi să citim câte o poveste la activitatea de lectură. Eu am ales “Punguța cu doi bani’’ de Ion Creangă. Eram foarte emoționat, dar și bucuros că citeam în fața colegilor mei. Ba chiar le-am citit și copiilor de la grădiniță povești, în timpul pauzelor. 

În luna martie, la bibliotecă s-a desfășurat un concurs despre Ion Creangă. La acest concurs am luat premiul I, pentru povestea mea care s-a numit “Lumea cu susul in jos”. Am fost foarte bucuros pentru premiu dar și pentru că am reușit să scriu o poveste amuzantă, în stilul lui Ion Creangă. 

Îmi place foarte mult să citesc și să descopăr multe lucruri noi din cărți așa că împrumut mereu cărți de la biblioteca noastră. 

Ce frumos ar fi dacă toți copiii ar fi prietenii lui Cartilă ! Așa, când vor crește mari vor fi oameni politicoși, educați și inteligenți. Mi-ar placea să fiu și eu bibliotecar ca să pot ajuta copiii să vadă importanța și frumusețea cărților. E o muncă grea pentru că trebuie să citești mult, ba chiar să știi pe de rost multe lucruri, dar e minunat să aduci în sufletele altora dragostea pentru lectură! 

În satul meu nu prea sunt multe lucruri de făcut pentru că e un sat depărtat de lume, iar o bibliotecă este locul perfect unde copiii își pot dezvolta imaginația, vocabularul și pot petrece împreună clipe de neuitat. 

“Citeste! Numai citind mereu, mintea ta va deveni un laborator nesfârșit de idei si imagini , din care vei întocmi  înțelesul si folozofia vieții.’’                                   Mihai Eminescu 

(Chirică Daniel)  

Scrisoare primită de la Daniel Chirică, elev în clasa a IV-a la Școala primară Chiricari, în cadrul concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie 2020.

Nu ratați șansa de a-i trimite și voi lui #Cărțilă, spiritul cărților de povești din proiectul cultural c@rte în sate, o super-scrisoare despre carte, lectură și prietenie! Premiile constau în cărți și experiențe frumoase alături de povestașii din echipa #CarteÎnSate.

Aveți mai multe detalii despre concurs aici: https://tiyurl.com/ConcursDeScriere