Prefata la ”alegerile” din PDL

pdl vranceaO inflație de candidați la PDL, pentru postul de șef la municipiu. Ai zice că democrația este la ea acasă în acest partid. Cu 5 candidaturi la funcția de președinte te-ai aștepta la o avalanșă de declarații care de care mai sonore pentru a atrage atenția publică, pentru a impune în prim-plan un candidat cît mai credibil. În loc de larmă electorală, tăcere de mormînt. În loc de spectacol mediatic, atmosferă conspiraționistă. În loc de dezbateri publice, lovituri pe la spate. Coterii la tot pasul. În tot weekend-ul nu a existat restaurant necălcat de lideri mai mari sau mai mici din PDL. Se fac cărțile și fiecare se teme să nu fie sărit din schemă, să nu fie lăsat pe dinafară. Alianțele se fac și se desfac cît ai clipi din ochi. Supraviețuirea politică e cuvîntul de ordine de pe buzele tuturor. Promisiunile de mărire dar și amenințările cu excluderea sint temelia care cimentează noua ierarhie din partid. Dar de unde pînă unde forfota asta subterană? Dar de ce s-au amînat alegerile așa tam-nesam, fără nici o explicație? Ce a subminat statu-quo-ul? Ce a tulburat apele? Ce s-a întîmplat că Lică Panciu și deputatul Secară, două persoane care se urau de moarte, să pupe Piața Independenței ? Ca Nicu Tănase, cel mazilit fără nici o mustrare de conștiință de Raluca Ioan, să îi fie acesteia acum mîna dreaptă? Ce i-a mînat în luptă pe Liviu Bostan și Negru Cornel, băsiști declarați, acum iată în postura de aspiranți la scaunul de lideri ai PDL Focșani?
Răspunsul e simplu. Neață a trădat vechea gardă. A făcut infamanta greșeală de a fi încercat să joace pe cont propriu. A simțit că i-a venit rîndul, că e momentul lui și a acționat ca atare. A dorit să își adjudece Focșaniul și să își pună omul, pe Aurel Coman, căruia el i-a dat o pîine la Direcția Agricolă pe vremea cînd era director, presupunînd că acesta îi va fi loial. A vrut să fie liber în mișcări,să fie independent. Așa ceva nu e permis la PDL, mai ales că rolul destinat lui era de gardian, de supraveghetor al mișcărilor lui Secară, susținător ardent al Elenei Udrea. El a fost numit președinte interimar de Blaga, la propunerea și cu susținerea familiilor prietene Panciu și Vraciu, pentru a asigura voturile Vrancei în scopul realegerii aceluiași Blaga ca lider național PDL în dauna blondei de la Cotroceni. El ar fi trebuit să conducă organizația pentru și în numele acestor familii. Coechipiera sa în această misiune a fost desemnată Ioan Raluca, imediat unsă șefă și ea peste organizația Focșani, pînă atunci condusă de Nicu Tănase, devenit dușman personal al familiilor. Pupila politică de suflet a familiei Vraciu ea reprezintă ochii și urechile lui Vasile Blaga în organizație. Din 1997 nimic nu se petrece la Vrancea fără ca domnul Blaga să nu fie informat.
O întrebare ramîne totuși, o nelămurire persistă. Ce a declanșat “trădarea” dlui Neață, știut fiind faptul că domnia sa a fost întotdeauna parte a echipei conducătoare a PDL? Mai mult, a fost un apropiat al familiei Vraciu, fiind asociat mulți ani în diverse societăți economice cu Jan Vraciu. Nu a mișcat niciodată în front, a fost un executant fidel și mereu și-a primit recompensa. Ce nu a funcționat acum? Ce a dezechilibrat constucția ce trebuia să înceapă să elimine din rîndurile ei pe mai noii pretendenți de putere, făcînd posibile amiciții politice altfel de neexplicat? Aflat la volanul vehicolului PDL, Neață și-a închipuit că el e șoferul. Că va putea lua decizii de unul singur. Că i-a venit și lui rîndul. A împărtășit tuturora visul său de a fi parlamentar. La atîția ani vechime, singurul mandat care ar reveni partidului conform aritmeticii electorale i s-ar cuveni de drept în calitatea sa de președinte. Mai sînt de așteptat circa 3ani dar timpul trece repede. Aici se ascunde cauza. Aici visul său s-a sfărîmat intrînd în coliziune directă cu interesele familiilor, care nu îl acceptă sub nici o formă. Fotoliul de parlamentar va reveni doar unei familii cu mari legături la centru. E hotărîtă treaba. Poate vreun soț, poate vreun vlăstar, poate vreo pupilă…Nu e loc pentru secundanți. Asta nu a înțeles Neață. Că orice funcție ar deține, că orice poziție ar ocupa, nu va fi decît membru de rangul doi. E un duș rece dar cu siguranță Neață se va adapta repede. A servit prea mulți ani ca să nu i se treacă cu vederea pohta ce-a pohtit.

Alin a promis că vine și a venit. Ex-deputatul PDL Alin Trășculescu a descălecat pentru cîteva zile aci, pe la noi, pentru a aduce la cunoștința susținătorilor lui Neață că, vor nu vor, la București s-a votat: Ioan Raluca președinte la Focșani. Cum cu “căprarul” Blaga nu se discută, doar se execută alegerile vor avea loc doar cînd Neață și ai lui sînt îngenunchiați. Interesant e că unii dintre cei 5 care s-au înscris în cursă, au știut de decizia luată la centru și, în buna tradiție românească de a pupa condurul sultanului,s-au și grăbit să accepte postura de “candidați iepure”. A fost pe bază de voluntariat. Adică ori își vor retrage candidaturile anunțîndu-ți sprijinul pentru Ioan Raluca ori vor lua atît de puține voturi cît li se vor repartiza ca să nu deranjeze. Și Ioan Raluca a fost “candidat iepure” pentru Jan Vraciu în 2006. Acum e rîndul ei să beneficieze de acest privilegiu. O, tempora! O, mores!

S-ar putea iți placă și:
Tags: , , , , ,

Articole similare

1 Comment. Leave new

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu