Basarabia, pământ românesc

România mare
România mare

Nu cu mult timp în urmă președintele Băsescu lansa pe piața proiectelor politice personale ideea reîntregirii țării prin unirea Basarabiei cu România.Ca să o facă cât mai verosimilă punea șef  la partidul său de suflet, Mișcarea Populară, pe Eugen Tomac iar ca naș de botez pentru nepoata sa Sofia era desemnat  primarul Chișinăului  Dorin Chirtoacă. Un fel de pod familial de flori simbolic. Pentru că venea de la o persoană cu o lipsă acută de credibilitate generosul “obiectiv de țară al unirii cu Basarabia “ a fost receptat și tratat în plan public ca o idee neadecvată ce afectează,ce pune sub semnul îndoielii  parcursul european al Republicii Moldova.  Astfel, de o manieră politicianistă ,pe ambele maluri ale Prutului s-a încercat compromiterea lui în special cu motivația strategico-tactică de a nu deranja maica și sfînta Rusie. Cât despre sensibilitatea Rusiei lesne s-a putut observa simțirea ei “ocrotitoare” când a încurajat și sprijinit pe față  referendumul găgăuzilor în drumul lor de afirmare a  independenței  și de alipire  sferei de influență rusești. Din calcule electorale chiar Președintele Băsescu a renunțat la promovarea acestui ideal național  demonstrând încă o dată superficialitatea actului politic la nivelul întregii clase politice românești. Mai mult,dezinteresul românilor față de chestiunea fraților noștri  de peste Prut nu ar trebui să conducă la scoaterea de pe agenda publică a unei probleme  ce ține de însăși ființa națională: reîntregirea neamului românesc.

       Totuși, în condițiile în care Rusia ar putea  ajunge iarăși la gurile Dunării, după episodul Crimeea,demersul prounionist mai este el inactual,nepragmatic cum a fost catalogat? Mai putem accepta să excludem această variantă în condițiile în care Rusia poate oricând apăsa pe butonul Transnistria și Găgăuzia șantajând la infinit conducerea proeuropeană a Moldovei ?

     Dezbaterea este foarte importantă pentru a îți forma un punct de vedere și de aceea existența de materiale  ce să trateze obiectiv și informativ problematica este o condiție sine qua non. Trecând printr-o analiză a reunificării Germaniei și a ceea ce a însemnat ea din punct de vedere economic precum și printr-o proiecție a ceea ce ar putea fi unirea Republicii Coreea (de Sud ) cu Coreea de Nord, Vrancea Altfel vă pune la dispoziție o sinteză-comparativă a implicațiilor economice pe care le-ar presupune procesul de formare a… României Mari.

 Prin amabilitatea domnului Petrișor Peiu, unul din prietenii blogului Vrancea Altfel, puteți citi analiza “Costurile reunificării – investiție în creșterea economică“, accesând imaginea de mai jos:

Costurile reunificarii – investitie in cresterea economica
Costurile reunificarii – investitie in cresterea economica
S-ar putea iți placă și:
Tags: , , ,

Articole similare

2 Comments. Leave new

  • Unirea se va produce, mai devreme sau mai tarziu, dar va fi! Intrebarea este de ce trebuie sa existe de fiecare data cate un putin(nu merita a i se scrie numele cu majuscule) pentru ca romanul sa se trzeasca? Si chiar daca se trezeste incepe a reflecta ce are de pierdut si ce are de castigat.In cazul Unirii – oare nu va saraci? sau – oare nu va fi sluga la un alt stapan(valabil pentru basarabeni)?Asa ca existenta unui pericol gen putin este prea putin. Trebuie sa ne scoatem si prostiile din cap,atunci Unirea sigur se va produce!

    Reply
    • Ideea e ca la noi se politizeaza orice dezbatere.Important e sa se realizeze pericolul dar si oportunitatea.Dar pentru asta trebuie sa stim la ce sa ne raportam.Adica sa ne informam serios.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu