Observații benigne

Cine imparte ...
Cine imparte …
Zero speranțe ca lucrurile să evolueze în bine pe-aci prin Vrancea. Demagogia, tupeul și îngustimea partinică sînt muzica de fond pe care politicienii locali o tot oferă publicului. Altă partitură nu cunosc și nici nu vor să învețe. Să distingem, cronologic, cîte ceva din ariile pe tonuri false, cu teme privindu-i doar pe dînșii.
1.Deputatul Țigăeru îl acuză ipocrit pe colegul Săpunaru că face jocurile PSD-ului în Vrancea și îl invită solidar să își dea demisia “de onoare”, după tiparul de la București, pentru neîdeplinirea targeturilor electorale prestabilite. Gura păcătosului adevăr grăiește, numai că motivul real este că ar cam vrea să-i sufle scaunul avînd ceva sprijin promis de pe la Ludovic Orban. Cum rezultatele proaste figurează în special în dreptul numelui său, demersul apare ca fiind futil, stupid. Modul de a face politică al lui Țigăeru este identic cu cel al celui pe care îl acuză, așa că o discuție despre cine are sau nu dreptate nu își are rostul. Asistăm la o reglare de conturi. Pe deasupra, domnului i s-a mai dus vestea ca fiind autorul primului transfer interjudețean și politic de pe la noi. Pentru a lăsa moștenire scaunul de președinte al Administrației Fondului pentru Mediu “cui trebuie”, pe care l-a ocupat pentru cîteva luni, îl mută cu arme și bagaje din organizația PSD Constanța la Organizația PNL Focșani pe dl Adrian Gearâp, un apropiat al clanului Mazăre. Spirit inovativ, un miserupism classic sau doar o cacealma?
2. Deputatul Săpunaru își continuă imperturbabil alianța cu PSD pe principiul dacă USL trăiește atunci nici PNL-ul nu moare. Un cadou de la “nașu mare” a fost numirea în ATOP a doi liberali dintre care unul, pe un loc din partea societății civile, este nimeni altul decît mîna dreaptă, aprig executantă de ordine, a lui Săpunaru în PNL, om fidel și distins fost cadru militar, actualmente… Georgel Constantin, colonel în rezervă. Ce mai contează că la București se pregătește fuziunea dintre PNL și PDL în vederea alcătuirii marelui partid de dreapta care să se opună PSD? La noi se aplică cu sîrg linia tradițională, cu mult succes aplicată și de înaintașii liberali locali, cea în care dacă stai cuminte la rînd, cu căpșorul la cutie, nu vei pleca cu mîna goală de la masa mai marilor PSD. Întocmai după draga vorbă poporană: dacă nu curge, pică. Să mai spună cineva că acțiunea politică nu își trage seva din înțelepciunea populară, că ar fi ruptă de realitate…
3. Aura de infailibilitate și măreție baronală trebuia updatată, împrospătată cu ceva nou. Puținele principii care călăuzesc destinul baronal trebuiau puse iarăși în practică, pentru ca supușii să vadă și să ia aminte, ca nu care cumva să uite unde e sediul puterii de prin partea locului. Și ce mai bună ocazie să le afirmi decît prin numirea suverană, atent studiată ca efect, a încă doi reprezentanți în ATOP, tot în numele inexistentei societăți civile?
Primul exemplu a fost dat cu bătrîna cătană militară, generalul (r) Ignat, cel care a vîndut meciul de la alegerile trecute de la președinția CJ, lăsînd PDL-ul fără candidat. Legătura subterană, slugarnic-gudurătoare, de arginți cerșătoare, doar bănuită pe atunci, a ieșit acum la iveală în toată-i mizerabila splendoare.Trebuia oficializată pentru ca toți să afle cine-i jupînul, cine plătește masa și dansul. Cine dă sancțiuni sau acordă medalia de onoare. Rînjetul dominant, satisfacția de a expune privirilor publicului unealta pe care ai folosit-o ca să-ți atingi scopul ține de ritualul arhaic de etalare a puterii. Un fost șef de armie agățat ca un breloc la cingătoarea învingătorului impresionează, fură ochii . Sloganul “Pun vrîncenii pe primul loc” se particularizează sugestiv și eficent în cazul de față la categoria eternilor trădători prin vocație, a sicofanților și ar rezona mai bine cu “Iudele pe primul loc”. Mereu la mare cinste.
Al doilea exemplu simbolizează strînsa ”colaborare”, specifică locului, dintre justiție, sau ale sale rude, și administrația județeană. Separația puterilor în stat rămîne încă un deziderat pe plaiurile mioritice. De ce credeți că DNA s-a dat peste cap ca să strămute judecarea procesului lui Oprișan de la Judecătoria Focșani ? Un răspuns l-am putea găsi în cartea de vizită a dlui Ginel Trofin, fost ofițer la Penitenciarul Focșani, recent și el devenit un fericit cîștigător al unui loc în ATOP. Aceasta conține și indică, ca element determinant al elecțiunii, calitatea sa de soț de vicepreședintă de Judecătorie și vicepreședintă al Biroului Electoral Județean la alegerile europarlamentare din 25 mai. Cariera politicească a ministrului Matache e pildă vie pentru toate doamnele judecător. Nu demult, ex-judecătorul de casă al baronului, azi pensionarul de lux Stoian, imediat cum a intrat în avocatură a și fost servit cu un contract de 120 ooo lei întins pe nu mai puțin de 5 ani,de la un primar PSD. După faptă și răsplată… Să ne mai amintim și de procurorii pensionari din trecutul ATOP cunoscuți ca “intervenienți principali” prin tot felul de procese?
4. Un fapt unic pe scena politică națională vine dinspre PMP Vrancea. Prezent la conferința de presă a acestuia, primarul PDL din Țifești, Gabriel Postolache, cere imperios partidului al cărui membru încă este, să fie exclus pentru a se putea pune în slujba noii sale cauze politice. Altfel, el nu mai răspunde de acțiunile sale și, cine știe, poate dă din casă și mai află și electoratul ce și cum cu compromițătoare cestiuni de corupție. Ce îl împiedică să facă pasul înspre împlinirea dragostei ardente? Doar legea. Legea împotriva migrației politice și a traseismului, care îi impune să rămînă în PDL, căci de nu, adio mandat. Varianta demnă de a demisiona și din partid și de la primărie pentru a lua parte ca reprezentant al noii formațiuni la alegeri provocate nu intră în cultura politică autohtonă. Cît despre inocență, ce să mai vorbim după ce ai trecut prin toate așternuturile politice cu excepția PPDD. Un pic de decență. Altfel, e lucru știut că prin curtea PMP nu calcă picior de traseist.

Dicționar
ATOP=Autoritatea Teritorială de Ordine Publică=organism consultativ al CJ ,unde te întîlnești o dată pe lună, stai un pic, și pac ….ridici o primă de 1.000 lei.

S-ar putea iți placă și:
Tags: , , , ,

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu