Bibliotecă pe prispă și ateliere de lectură la Casa Babei Vrîncioaia


Casa Babei Vrîncioaia din Dumbrava Bîrseștiului, plaiul de legendă de la poalele Munților Vrancei, unde se spune că a poposit domnitorul Ștefan cel Mare pentru a porni în apărarea munților Vrancei, alături de feciorii Babei Vrîncioaia, se va transforma în această vară într-un loc dedicat cărții și lecturii. În cadrul proiectului cultural Caravana de lectură pentru copiii din sate, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Asociația “Eu, tu și ei” Focșani va deschide în casa memorială a Babei Vrîncioaia o bibliotecă estivală pentru copii și adolescenți. Prima întâlnire a copiilor cu Biblioteca lui Cărțilă, personajul din povestea care aprins viață în cadrul acestui proiect, va avea loc duminică, 2 iunie 2019, între orele 11.00 și 14.30, și este dedicată Zilei Copilului. Cu această ocazie, povestașii vor aduce biblioteca mobilă pe prispa casei și vor citi povești alături de copii, părinți, bunici și lideri din comunitate. Copiii curioși vor putea intra în căsuța Tudorei Vrîncioaia, în vreme ce cercetașii Centrului local “Cascada Putnei” Tulnici al Organizației Naționale Cercetașii României, alături de povestașii lui Cărțilă, vor susține ateliere de povești pentru copii.

Silvia Nichita, inițiatorul Caravanei de lectură pentru copiii din sate:  “Orice poveste de succes începe cu deschiderea unei cărți, iar misiunea proiectului nostru este de a aduce copiii în jurul cărților deschise. Cartea este, poate, cel mai potrivit cadou pe care îl putem oferi copiilor, așa că vă invităm să vă alăturați demersului nostru de încurajare a lecturii dăruind o carte copiilor din sate. A venit vremea ca de pe prispa Babei Vrîncioaia să arătăm nu doar frumusețea munților Vrancei ci să pornim un cerc virtuos dedicat cărții și lecturii. Anul 2019 a fost declarat, prin decret prezidential, Anul cărţii în România cu scopul de a-i atrage pe cei mici și pe cei mari spre universul cărților. Avem datoria de a le oferi cărți bune, de a le cultiva plăcerea cititului”

În urma unui parteneriat cu Primăria comunei Bîrsești, Asociația Eu, tu și ei va derula în această vară mai multe ateliere de lectură la casa Tudorei Vrîncioaia în timpul cărora copii vor citi și vor crea povești inspirate din istoria, obiceiurile, tradițiile și legendele locale. Își dau mâna pentru a-i încuraja pe copii să citească în cadrul proiectului c@rte în sate profesori și părinți de la Școala Gimnazială “Ștefan cel Mare” Bîrsești, Școala Gimnazială “Ion Diaconu” Tulnici, Școala Gimnazială „Dumitru Pricop” Vrâncioaia, Școala Gimnazială „Dumitru Pricop” Negrilești, Școala Gimnazială Păulești, dar și alți prieteni ai cărții și alți parteneri locali.

Caravana de lectură pentru copii din sate este un proiect al Asociației Eu, tu și ei, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național iar partenerii județeni săi sunt Biblioteca Județeană “Duiliu Zamfirescu” și Inspectoratul Școlar Județean. Caravana de lectură pentru copii din sate va călători în satele de deal și de munte până la finalul acestui an. Scopul proiectului este de a promova lectura și cultura scrisă în rândul copiilor din zonele rurale dezavantajate din punct de vedere cultural, care nu au acces la oportunități educaționale extrașcolare pe durata vacanței de vară.

Citim împreună la Casa Babei Vrîncioaia

Aflată la o distanță de 54 km față de Focșani, Dumbrava Bîrseștiului este una dintre cele mai frumoase atracții ale Munților Vrancei. Platoul alpin oferă o superbă panoramă asupra munților și celor șapte sate ale Babei Vrîncioaia. Potrivit unei legende străvechi, întemeietor al Bîrseștiului ar fi unul dintre feciorii babei Tudora, pe nume Bârsan. Dumbrava Bîrseștiului este împărțită între obștile montane, fiecare vatră sătească având aici terenuri pentru pășunatul animalelor. Pe lângă casa Vrîncioaiei, reconstruită de meșteri locali, aici se află monumentul comemorativ dedicat lui Ștefan cel Mare, ridicat din piatră de râu de obștenii vrânceni în anul 1904. Lângă Lacul Dumbrăvii a fost descoperit un cimitir din epoca fierului, aparținând vechilor traci și sciți, dovadă a locuirii acestor teritorii din timpuri străvechi. Potrivit primarului Ștefan Caba, Primăria Bîrsești are în plan includerea tuturor acestor atracții într-un proiect de promovare a zonei alături de comunitățile reunite în Grupul de Acțiune Locală “Țara Vrancei”.

S-ar putea iți placă și:
Tags: , , , , ,

Articole similare

Menu