De după cortină

baseoprisan1
În politică se poate orice.

S-a trecut ușor cu vederea afirmația dnei Bîznă Mirela cum că echipa dlui Gabriel Postolache a fost schimbată din fruntea PMP Vrancea pentru că a promis în toamna lui 2015 trecerea a 5 primari PDL la partidul lui Băsescu. Mai mult dna Bîznă a mai dezvăluit și cîte ceva din budoarele politichiei de partid povestind că primarii cu pricina au fost prezenți la această discuție cu marinarul și s-au angajat oficial la acest demers cu rugămintea ca, la schimb, dacă se poate, marinarul să facă ceva “intervenții” la coana justiție cu creștineasca intenție de a-l face scăpat de lanțurile grele ale pușcăriei pe fostul lor șef de la PDL, deputatul Trășculescu. Să mai menționăm că de față la posibilul “troc” a fost și inculpatul, condamnat la acea oră în primă instanță 7 ani închisoare, însoțit de avocatul său, -ce coincidență?- nimeni altul decît avocatul personal al fostului șef de stat. După acest fructuos schimb de păreri în oraș deja circula intens zvonul că, gata, fostul deputat și-a aranjat ploile, că va lua cu suspendare, ba chiar că se va prezenta la startul competiției electorale. Fanii-răspîndaci nu țineau cont că unul din complicii executanți ai fostului parlamentar a recunoscut acuzațiile aduse, a colaborat cu procurorii pentru aflarea și stabilirea adevărului și a recurs la procedura simplificată de judecată ce prevede reducerea pedepsei cu o treime, și cu toate aste tot s-a ales cu 3 ani cu executare. Că Băsescu s-a implicat sau nu nimeni nu poate ști, o suspiciune însă rămîne ținînd cont de faptul că, la ansamblul cauzei, “ Vine Alin” s-a ales în final cu o pedeapsă mult mai blîndă de 3 ani cu executare. Doar că partea vrînceană a contractului politic antamat cu Băsescu nu s-a mai ținut de cuvînt față de acesta,  primarii PDL nu au mai defectat și au decis să rămînă în marele PNL, investindu-și acțiunile și forța politică în noua achiziție curat-portocalie și stea a luptei anti-baron, dl Mihai Copaci. Așa că atunci cînd dl Gabriel Postolache se oțărăște fals afectat la Traian Băsescu caracterizîndu-l în fel și chip, nu prea are dreptate, ci mai degrabă-și confirmă „năravul” de a da vina pe foștii tovarăși de drum politic că nu s-au putut ridica la înățimea standardelor sale morale. Obicei prost, căpătat în lungile sale preumblări partinice cuprinzînd mai toate doctrinele și ideologiile politice, dar altfel o carte de vizită onorabilă pentru PNL care nu a pierdut ocazia de a-l prezenta ca un cîștig principial, ca un spor moral cu valoare de simbol, numai bun de adăugat la bagajul consistent și consacrat de valori autentic liberale.

Acum 4 ani de zile pe cînd era pe față parte a alianței cu PSD, PNL a decretat ca inamici ai tuturor românașilor de bună credință, și deci și ai lor, pe băsiștii cei răi, distrugători și vînzători de țară și neam. Se părea că adversitatea era ireductibilă, că ura va fi neîmpăcată. Și de o parte și de alta. Că singura modalitate de împăcare va fi ori reducerea la tăcerea politică veșnică ori ștergerea celuilalt din registrul de partide. Tertium non datur.

Numai că, după nici un an, a început migrația masivă înspre PNL a nu mai puțin de 3 valuri de conduceri băsisto-udriste județene. Daniel Pancu, Nicușor Tănase, Florinel Secară, Gabi Postolache, iată doar cîteva nume care ne asigurau că spiritul combativ și justițiar al fostului președinte își va găsi ecou și nu va dispărea de pe plaiurile mioritice. Toți au fost primiți cu brațele deschise, toți au fost răsplătiți cu importante funcții de conducere, la toți li s-a pus covorul roșu ca semn de înaltă prețuire a activității lor politice, a contribuției aduse la bunul mers al societății. Ultimul pe listă care a făcut pasul e un alt fost șef PMP Vrancea, dl Costică Stelescu, care la această oră e candidatul desemnat la primăria Garoafa din partea PNL. Ieri, la prezidiu în stînga lui Băsescu, mîine, cuminte, la dreapta lui Maghiaru. Evoluție politică mioritică, ce mai…

Toate aceste „așezări” din interiorul PNL indică cum nu se poate mai bine croiala partidului. Totul stă sub semnul provizoratului, al peticelii de fațadă pentru a se acoperi găurile, al cîrpirii pe unde se mai poate pentru a ascunde goliciunea ideologică și disputele interminabile pentru funcții dintre ei. Nu există nici o delimitare reală față de concubinajul demonstrat cu PSD. Se va umbla cu gogorițele răsuflate că ei sînt alternativa la PSD sau cu cea a votului util prin care se va încerca eliminarea partidelor mai mici. Scop de altfel enunțat și pus în practică cu mult timp în urmă de liderii USL, Victor Ponta și Crin Antonescu. Scop comun și valabil, după cîte se vede, și astăzi.

Decontul acestor operațiuni va veni pentru și va fi plătit de candidatul de la Focșani al PNL. La Focșani există electoratul informat, cu un acut simț civic, care ar putea face diferența și care trebuie scos din casă, convins să participe la vot. Degeaba se aruncă o căruță de bani pentru a ni se sugera prin culoarea cămășii purtate că viitorul va fi roz-bonbon, degeaba candidatul își confecționează un profil anti-sistem cît timp prin tot ceea ce face PNL dovedește că e parte a sistemului și el nu se opune în nici un fel la acestă stare de lucruri. Doar două ultime exemple…

Primirea în partid  în vederea lansării în cursa electorală a primarului PSD de 20 ani la Nănești a lui Neagu Stoica. Ca și cum PNL nu ar poseda destulă fibră psd-istă… Ce aruncă Oprișan peste bord după uz de două decenii e numai bun pe post de marfă proaspătă la PNL. Atunci sînt buni de luat și Hîrșu de la Bîrsești, și Dogaru de la Dumitrești, și Necula de la Măicănești, șamd. Oare cine o fi șeful lor suprem tot cam de 20 de ani? Nu o fi și el potrivit la PNL? Mîna de voturi vizată  la Nănești va costa scump la Focșani.

Al doilea exemplu este votul PNL în CL Focșani din 31 martie alături de PSD și UNPR pentru desființarea postului de director în primărie al juristului Liviu Pogorevici. Nu doar pentru că   astfel iese în evidență-a cîta oară- alianța de facto de la nivelul orașului, dar și pentru că votul complice trădează cel puțin amatorismul dacă nu habarnismul de la nivelul conducerii de partid. Sau poate chiar cîrdășia. În contextul în care DNA e cu ochii pe primărie ca pe butelie și audierile nu contenesc, în conseicință cercetarea penală „duduie”,  nu ar fi fost  mai nimerită o evaluare prudentă a situației? Oare de ce li s-o fi cășunat așa deodată corifeilor locali psd pe Liviu Pogorevici? Nu ar fi fost cazul să se impună o aplicare a Legii 571/2004 privind protecția avertizorului de integritate? După cîte se pare descinderea celor de la DNA a avut darul să-i inhibe tot pe cei de la PNL care nu au avut nici în acest caz vreun fel de reacție publică. Să fie efectul de paralizie rezultat în urma dosarelor de corupție liberală Trășculescu-Copaci? Sau e vorba de reflexul partidului care nu e obișnuit să facă opoziție, ci doar să stea cu mîna întinsă la baron?

S-ar putea iți placă și:

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu