PNL comunal – 5. De ce PNL a devenit un “mini PSD”

pnl sapunaru1
Sursa foto: http://vrancea.pnl.ro

Doar simpla rostire a cuvîntului liberal și deja se deschid porțile unei lumi în care spiritul novator, viziunea largă și generoasă, drepturile și libertățile omului, inițiativa, competiția corectă, proprietatea privată și statul de drept sînt cuceriri fără drept de apel ale istoriei recente, ale modernității. Sînt valori ce dau conținut demnității umane, care innobilează , sînt valori pentru care merită să te bați mai ales după marasmul comunist ce a mutilat profund ființa națională. Nu poți decît să speri că universalismul acestora va face ca și în Vrancea recepția lor să fie pe măsură. Că liderii locali ai PNL vor fi mînați în lupta politică de aceste generoase idealuri.
Cu toate acestea, luările de poziție publică, de esență liberală tare , cu transpunere în realitatea vrînceană , cu corespondență în viața de zi cu zi a vrîncenilor au lipsit . În general s-a trăit bine din recitarea, repetarea papagalicească a mesajelor de la centru, din reproducerea sterilelor documente de partid , din stereotipia unor formule propagandistice.
Iată cum suna o indignare ideologică asumată și expusă – iulie 1996 – prin vocea secretarului general de atunci, Cezar Cherciu: ”PNL își exprimă dezaprobarea și protestul de a organiza la București Congresul Asociației Martorii lui Iehova și dintodeauna a subliniat că Biserica Ortodoxă a fost prea tolerantă și că această asociație contribuie la procesul de descreștinare a lumii” . Curat liberalism mioritic. În contextul în care PSD era denunțat ca un continuator demn al fostului partid comunist, ca un partid ostil oricărei reforme de inspirație occidentală. În contextul în care în România se producea prima schimbare de putere în urma unor alegeri libere. Abia un an mai tîrziu, pentru prima dată, PNL-ul, pe un ton timid, avea curajul să îndrepte primele remarci mai acide înspre actualul PSD, prin vocea fostului lider Maricel Soare: ”PDSR nu va mai guverna niciodată România iar dl Iliescu visează mei ca vrăbiile cînd vorbește despre organizarea alegerilor anticipate”. Cam acesta a fost nivelul de asimilare al valorilor liberale și de exprimare ale aceleiași identități.
Pentru că așa cum banii –publici- nu au miros așa și partidele nu au o culoare politică. Iar legătura între politică și banul public la noi este organică, indestructibilă, biunivocă. Ca de la mijloc la scop. Nu există set de convingeri care să unească sub același drapel oameni în România. Pentru ca accesul la resurse să fie cît mai limitat și controlat, partidele au rupt legăturile cu societatea pe care o conduc și în numele căreia guvernează. Au devenit caste închise, s-au oligarhizat. În afară de umori personale ce mai tulbură din cînd în cînd apele politice, legăturile transpartinice au constituit și încă constituie regula. De aceea orice alianță politică a și fost posibilă. Traseismul nu este decît efectul acestei compatibilități. Ești membru al unui partid, ești membru al castei. Nu vei fi lăsat pe dinafară, ești recuperat. Nici PNL nu face excepție de la aceste reguli.
În Vrancea, în dorința lor mistuitoare de a se îmbogăți, de a parveni pe orice cale, liderii PNL au copiat întocmai modul de conducere specific PSD. Singura sursă de inspirație, unicul model comparativ a fost PSD. Eficiența acestora în spolierea bogăției țării s-au transformat în standarde și norme de aplicare . Cu un scurt intermezzo 2004-2009, cînd a încercat să fie pe picioarele lui, proiect nereușit prin plecarea mai multor membri de calitate la partidul lui Băsescu, PNL a devenit un mini PSD, și în formă și în fond. Un partid osificat, centralizat, nedemocrat avînd în frunte pe lupul alfa, dl Nini. Un partid de bugetari cuminți, aliniați și supuși, așteptînd la rînd, odată cu cîștigarea alegerilor, posturile de conducere negociate. Nu tu competiție internă, nu tu dezbateri, nu tu opinie personală, alegeri de formă. Discursul anticorupție, darămite măsuri în acest sens nu există. Un partid căpușă, care parazitează administrația locală și împarte banul public clientelei. Un partid liberal fără membri sau reprezentanți ai profesiilor liberale. A primit și promovat, de decor (?) pe ultima sută de metri un singur reprezentant al mediului de afaceri pur privat, neimplicat în afaceri cu statul, pe dl Ionuț Ștefan. Dar cu o floare nu se face primăvară.
De ce comunal? Pentru că PNL nu reprezintă orașul, nu posedă suflul citadin. Nici la propriu, prin dezinteresul arătat focșănenilor în toți anii, dar nici la figurat, prin respingerea a tot ceea ce ține de spiritul liberal, de civilizația urbană, de valorile lumii moderne, europene. Nu a pătruns în cetate. Este ținut în viață de cîteva comune cu primari vopsiți în galben, supraalimentați cu tot felul de proiecte supraevaluate, care să permită atît cumpărarea voturilor cît și producerea de bani negri, pentru partid sau pentru buzunarele lor. E dependent de cei cîțiva baroneți din mediul rural. Cu mimi liberali ce stau cu mîna întinsă și ochii ațintiți la portofelul baronal, liberalismul vrîncean va fi bifat ca o altă formă fără fond a tranziției.

N. A. Profitînd de ciclul de alegeri recente din interiorul filialei Partidului National Liberal, cînd în mod firesc formațiunile politice se primenesc, Vrancea Altfel a încercat să radiografieze statura politică a acestui partid, dimensiunea lui, în cinci episoade publicate pe blog, sperînd ca aceasta să stimuleze dezbaterea publică la noi în județ și în acealași timp să se constituie într-un prilej de reflectie asupra a ceea ce avem și noi de făcut, nu doar liderii politici. Analiza va continua și cu celelalte partide importante.

S-ar putea iți placă și:
Tags: , ,

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu