Căprarul Blaga și Vrancea mioritică

 

colegi de guvern în 2009
colegi de guvern în 2009

Dispariția unui dinozaur ca Blaga nu a fost rezultatul unui proces natural de evoluție așa cum ar fi trebuit să fie. Mediul steril politic românesc nu a dat naștere unei noi generații politice care să aibă puterea ca prin ea însăși să ocupe scena politică. Viața-i politică i-a fost curmată scurt și brutal de meteoritul DNA care are marele merit al parcurgerii unui lung timp de cercetare și anchetă penală al caracatițelor politice devoratoare de ban public.

Pentru vrânceni Blaga a fost însă mâna lungă care a făcut cărțile politice pe din dos cu baronul local. Deși în public se etichetau drept adversari ireductibili, când se închideau luminile rampei cei doi se gratulau cu titlul de excelență. Apropiat al grupului de la Cluj, Vasile Dâncu-Ioan Rus-Liviu Maior, Blaga i-a deschis calea și i-a dirijat circulația prin mendrele concretului clujean aproapelui mioritic, demonstrându-i că prietenul la nevoie se cunoaște.

Mai mult, Blaga a fost și cel care i-a asigurat baciului vrâncean protecție sigură milițienească, numindu-i în funcție ca șefi ai IPJ Vrancea doar lachei  cu chipiu și bulan, lombrosieni lacomi și ignari. Ca să nu îi creeze probleme politice președintelui de județ, Blaga a instaurat la nivelul partidului portocaliu domnia a una-două familii, unde imediat pupau mâna ca să se încumetrească capitalist ba un senator, ba un prefect, ba un șef de spital, ba niște șefi de deconcentrate șamd, și gata s-a pus de o rețea transpartinică bugetofagă. Blaga a fost și cel care ani de-a rândul a anulat toate alegerile din interior care nu au respectat indicațiile venite de sus deși numele partidului încorpora în denumirea apelativul democrat-liberal.

De ce această situație cinică și frustrantă pentru cei care au această vocație liberală? Pentru că Vrancea e un județ mic și mîna de voturi în plus sau în minus nu a constituit vreodată vreo miză politico-electorală. Pentru că marii baronii naționali și-au împărțit zonele de influență frățește, iar fratelui Miron, sau mai apoi Marian, i-a revenit Vrancea roșie natural. Pentru că drumul spre București al parandărătului era sigur, fără accidente de circulație. Cu două surse de proveniență și o singură destinație. Sau buzunar. Garantat de instituțiile statului.

Pentru Vrancea extincția politică a acestui tip de politician vine cam târziu. Răul este făcut. Dacă te uiți în curtea liberală numaidecât realizezi măsura lui. Ilar e faptul că o copie a bătrânei cătane grănicerești a dat și Focșaniul. Lumea-i spune dl Nini, și el tot un suflet generos de vameș. Cum ar spune gigantul nostru analist din Găgești, dl Ion Cristoiu, dl Nini e unul din ultimii pui vii blagieni clociți pe aceste meleaguri care încă mai dă din coadă, care mai mișcă.

Concluzie

Poate că totuși PNL-ul va scoate în sfârșit în față oameni integri și liberali. Mazilirea lui Blaga, și poate cu el a vechiului tip de politician, a venit la momentul oportun căci mulți lustruitori de clanță obișnuiți cu servilismul ierarhic se și vedeau cocoțați în fotolii parlamentare.

S-ar putea iți placă și:
Tags: , , ,

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu