O familie focșăneană de elită: Cotescu

Casa Alexandru Cotescu din București
Foto Anca Sandu

Numele cel mai de vază al familiei pentru târgul nostru este Costache Cotescu. A fost membru în Divanul ad-hoc al Țării Românești, 1857, și al Adunării Elective de la 1859 ce l-a ales la 24 ianuarie domn al țării pe moldoveanul Alexandru Ioan Cuza. Extrem de influent în a noastră urbe, a fost un unionist atașat valorilor occidentale, un om cu principii în general liberale. Un om care se opunea exceselor de orice fel, un moderat luminat cu studii de drept la Paris, un centrist și un apropiat pe termen lung al lui Mihail Kogălniceanu. Pentru ținuta sa demnă, pentru aprecierile de care se bucura în timpul vieții i se spunea în semn de respect, Senatorul. Și asta nu doar pentru că a fost, în adevăr, mulți ani prefect sau senator. Soția sa, Maria Borănescu, era fata boierului din Focșanii Munteni, Alecu Borănescu. O doamnă extrem de implicată în plan social și de activă în lumea educației și culturii focșănene.

Cum moda era să mai franțuzești numele, doi dintre fii săi și-au spus Cottescu.

Unul, Alexandru,  a fost un mare inginer la vremea lui, fiind, alături de Ion Mincu, premiați pentru lucrările și viziunea lor la Expoziția Internațională de la Paris din 1900. Director ani buni al CFR- ului sau Serviciului Maritim, funcții cheie în dezvoltarea statului la acel moment, a ajuns chiar și ministru în guvernul Coandă.

General Cottescu Muzeul municipiului București

A susținut din postura de șef al infrastructurii feroviare efortul de război al țării, retragerea la Iași șamd. În cinstea sa o stradă din București îi poartă numele, iar o statuie a sa poate fi văzută la Gara de Nord… Cine mai știe că o nepoată a sa, Maria Cotescu (fiică a lui Dumitru), în calitate de arhitectă, -din prima generație de femei arhitect la noi în țară-, este cea care a extins mai târziu Palatul Gării de Nord?

Celălalt, Dumitru, s-a remarcat pritr-o carieră strălucită în armată. A luptat ca ofițer în Războiul de Independență și a urcat în cele mai înalte funcții în oastea românească. General de Corp de Armată s-a remarcat în Războiul Balcanic, dar și în Primul Război Mondial. Focșănean sută la sută centenarul nici nu l-a pomenit în vreun fel … Că doar nu pentru ei s-au dus atâția bani pe apa Sâmbetei. Din această spiță se trage în zilele noastre doamna Cristina Cottescu regizor la Opera Română și profesor la Conservator căreia îi mulțumim pentru poza de familie oferită cu generalul Cottescu și fiul său.

Fotografii publicate în premieră ca urmare a parteneriatului cultural încheiat între Muzeul Municipiului București și Asociația „Eu, tu și ei” Focșani, în cadrul proiectului #PovestimFocșaniul. Colecția de fotografii a Muzeului Municipiului București cuprinde 63.500 de obiecte, dintre care aproximativ 46.500 sunt fotografii, în jur de 6.000 cărţi poştale şi circa 11.000 sunt clişee pe sticlă şi celuloid. Fotografiile ilustrează atât imagini din Bucureştiul secolelor XIX şi XX, cât şi portrete ale personalităţilor vremii, fotografii de familie, interioare ale unor case şi magazine, instantanee din pieţe şi târguri, mărturii ale unor evenimente istorice importante etc. Colecţia cuprinde și fotografii valoroase realizate de artişti care au lucrat în Focșani. 

S-ar putea iți placă și:
Tags: , , ,

Articole similare

Menu