Proiectul cultural c@rte în sate, model de bună practică la nivel național

Consiliul Național al Elevilor a nominalizat proiectul cultural c@rte în sate la cea de-a doua Gală a Elevului Reprezentant, pentru categoria „Inițiative în educație”. Gala și-a propus să onoreze munca de multe ori neapreciată a tuturor actorilor dedicați unei educații incluzive și celor care fac școala un loc mai bun pentru toți elevii. Tema de anul acesta a fost una sugestivă: From ESC to CTRL in Education. “Precum tasta CTRL nu funcționează decât împreună cu alte taste, nici sistemul de educație nu poate să atingă un nivel performant în lipsa unei eficiente cooperări între actorii săi. Fie că sunt ei profesori, elevi, părinți implicați, inițiatori de proiecte educaționale sau activiști, noi i-am premiat pentru ceea ce fac zilnic: în sala de clasă, sau în afara ei, prin gesturi mărunte sau prin inițiative civice îndrăznețe.”, spun inițiatorii de la CNE.

Din județul Vrancea a mai fost nominalizat festivalul concurs de book-trailere Boovie 2019, iar printre premianți s-au numărat Gabriela Obodariu, de la Colegiul Național “Al. I. Cuza” Focșani, declarată “Profesor de nota 10”, și Odette Irimiea, fost coordonator de proiecte la Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia”, care a câștigat premiul “Activişti pentru educație”.

C@rte în sate este un proiect cultural inițiat la începutul anului 2018 de către Asociația Eu, tu și ei care a adus în jurul cărțior deschise sute de copii din Vrancea. Proiectul a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, aria Promovarea culturii scrise, și a fost recunoscut atât la Gala Națională a Voluntarilor, cât și la Gala Premiilor AFCN, edițiile 2018. Scopul proiectului este de a promova lectura și cultura scrisă în rândul copiilor din zonele rurale dezavantajate din punct de vedere cultural, care nu au acces la oportunități educaționale extrașcolare pe durata vacanței de vară sau la sfârșit de săptămână. Caravana de lectură pentru copiii din sate a pornit din nou la drum în luna aprilie și va străbate până la sfârșitul anului peste 20 de sate din Vrancea arhaică cu biblioteca mobilă. Peste 40 de voluntari s-au alăturat caravanei în acest an și vor lucra cu copiii în cadrul unor ateliere recreative care au în centrul lor cartea și lectura.

Finaliștii Galei Elevului Reprezentant din acest an au fost:

– pentru categoria „Activiști în educație”: Diana Filimon, Odette Irimiea, Mircea Meriacri, Vlad Cherecheș, Cristina Sasu, Corina Popa;

– pentru categoria „Inițiative în educație”: Programare cu răbdare Leaders Explore
West Summer University, Adoptă o școală
United Way;

– pentru categoria „Elevi implicați în comunitate”: Maria Alis Popescu
Ionuț Dinuț, Samuel Teglas, Andrea Varga
Petru Cârneală, Alin Diță;

– pentru categoria „Profesori de 10”: Buican Rodica, Consuela Coltan, Dan Munteanu, Dan Solcan, Ianc Simona, Gabriela Obodariu.

S-ar putea iți placă și:
Tags:

Articole similare

Menu