
Vara magică a echipei lui Cărțilă s-a încheiat, duminică, 25 august, cu un popas la vechii noștri prieteni de la Andreiașu de Sus, unde ne-am întâlnit cu peste 30 de copii. Aceștia erau dornici să ne revadă și să ne povestească cum și-au petrecut vacanța, asta după ce am petrecut timp frumos cu ei în această vară.
În drum spre satul unde ne-am desfășurat activitatea, am făcut o haltă, împreună cu povestașii și cu invitații speciali, la mănăstirea Mera, ctitorie cantemirească. Cu acest prilej am aflat ca această mănăstire, fondat în anul 1685, este singura fortificată din Vrancea. Mănăstirea este ridicată pe istorica vale a Milcovului,râu ce despărțea, cândva, Țara Românească de Moldova.

Am ajuns în satul Andreiașu de Sus, alaturi de voluntarii povestași ai proiectului c@rte în Sate, derulat de către Asociația ”Eu,tu și ei”, cât și de invitați, unii veniți din București, special pentru această acțiune. După un drum deloc ușor, până acolo, ne-am văzut cu prietenii lui Cărțilă, la biserica din sat, unde eram așteptați cu nerăbdare și bucurie. Acolo, am descoperit că noi, copiii, suntem cei mai buni prieteni ai cărții. Pentru început, ne-am jucat, am dansat, am cântatm într-un simplu cuvânt…ne-am distrat. Știind că timpul are o limită, am început să ne formăm echipele. Acestea au fost făcute după vârstă, pasiuni și cărțile pe care copiii voiau să le citească. Atelierele de lectură, și cel de pictură s-au desfașurat în jurul lăcașului sfânt din sat; un atelier a fost făcut chiar în biserică, unde, s-a putut observa că acești copii sunt credincioși (asta am dedus din faptul că sărutau icoanele când intrau în biserică).

La ateliere s-a simțit multitudinea de stări, pe care copiii le aveau, generate de faptul că, pentru o zi, erau parte din fila de poveste a lui Cărțilă. Erau toți cu zâmbetul pe buze, la final fiind mulți ne-au întrebat când ne întoarcem. Ei erau ‘book-uroși’ pentru că a revenit echipa lui Cărțilă la ei în sat.

Povestașii, coordonați de doamna Silvia Vrînceanu Nichita, dar și invitatii, au fost numiți, de către cei din Andreiașu, ”Îngeri ai cărții”. Am schimbat impresii despre cărțile împrumutate, cu ocazia vizitei anterioare a lui Cărțilă in satul lor, copilașii aducându-le înapoi la întalnirea de duminică. De asemenea au mai împrumutat o carte, sau două, ba chiar au luat și acasă câteva cărți,din cele donate de către voluntari și oameni de bine, special pentru micuții din sat.

Dupa cum le-a fost promis, cu sprijinul Iuliei Vrînceanu, voluntarul nostru din Andreașu de Sus, dar și a părinților săi, am deschis o mini-bibliotecă la magazinul din sat, de unde cei mici pot să împrumute, în fiecare duminică, cărți, pe care le pot lectura în tihnă, timp de două săptămâni, după care le vor aduce înapoi la magazin, alegându-și altele, după dorință și interes.

Am încheiat atelierele de lectură cu voie bună, în biserică, cu îmbrățișări și poze, dar nu în ultimul rând cu alesul cărților pe care copii le-au putut lua acasa, acestea fiind plasate într-o roabă. Nu a lipsit promisiunea de a ne revedea, însoțită de zâmbetele și îmbrățișările de rămas bun, și urările pentru un an școlar plin de reușite.
Las, mai jos, câteva gânduri de ale povestașilor și ale invitaților speciali:

Gabriela Andone,invitat special: “Am avut din nou bucuria de a fi alături de povestasii lui Carțilă într-unul din satele munților Vrancei : Andreiasu de Sus , pentru a împărtăși copiilor de acolo bucuria prin lectura iar celor mai mici , prin pictură . Am fost invitata proiectului Carte in sate și anul trecut . Cu drag am dăruit atunci stropi de culoare și bucuria lecturii copiilor din Răiuti și Spulber . De data aceasta am regăsit proiectul mai matur , povestașii organizați mai profesioniști în munca lor de stimulare a copiilor sa se aplece cu drag asupra lecturii . Am admirat seriozitatea și dăruirea cu care și-au asumat misiunea de a trezi interesul pentru lectura copiilor din sat .

Am fost la fel de impresionată și de copiii din Andreiasu care au venit in număr mare sa se întâlnească cu “cumpa “ lor draga (Silvia Vranceanu Nichita ) și întreaga echipa de îngeri a lui Cartilă , așa cum spunea Maria – cea mai isteață fetiță de 5 ani pe care am întâlnit-o vreodată . Împreună , am scos din #ValizaCulturală cărți , creioane , acuarele ; am citit , am desenat , am modelat baloane și am devenit supereroi cu măști pictate pe față . Și am plecat de acolo cu speranța ca acei copii pot să întrevadă o raza de lumina în viitorul lor , lumina pe care le-o pot aduce Cartea și Arta .

Ana Maria Ionescu, invitat special, fondatorul mișcării ”UNITI PENTRU BINE” : “Duminica de lectura a fost ca o binecuvantare! Natura si copilaria sunt cele mai pure lucruri și ma bucur ca am avut parte de ele din plin. Am pătruns fascinati în lumea lui Cărtilă! Ne bucurăm mult ca ajungem cu cartea la sate, este mare nevoie. M-am bucurat să le citesc prichindeilor! A fost ca un basm fără sfârșit pentru că ne propunem să ne întoarcem. Copiii de la sate au nevoie de noi!”

Savin Diana: “Deplasarea la Andreiașu de sus a fost o experiență minunată. A fost a doua oară când am mers în acest sat pitoresc. Reîntâlnirea cu copii a fost magică. M-am bucurat să văd că majoritatea copiilor m-a recunoscut și toți prietenii nostril ne-au dus dorul, ne-au așteptat să ne întoarcem la ei, să le oferim din timpul nostru, să ne jucăm cu ei și să le aducem vești și povești noi de la Cărțilă. Cel mai emoționant moment mi s-a părut la final când am mers într-un grup de câțiva copii mai mici și i-am îmbrățișat și mi-au spus că mă/ne așteaptă la ei cât mai curând. Sper să nu îi dezamăgesc și să mă întorc la ei. ”

Robert Cristea: “Experiența unică de duminică de la Andreiașu de Sus mi-a plăcut nespus, deoarece mi-am făcut prieteni noi, am descoperit suflețelele minunate ale copiilor de acolo. M-am bucurat să aflu că unii dintre ei erau născuți sau aveau o mică legătură cu țara în care trăiesc, Italia. Am petrecut timpul în natură, în preajma bisericii vechi din sat. Venind aici, am vizitat satul în care s-a născut străbunica mea. Copiii m-au întâmpinat cu fețele luminate de zâmbetele senine, mi-au transmis starea lor de bine și mi-au dat curaj, deoarece inițial mă simțeam puțin timid, mai retras, iar cu ajutorul lor m-am alăturat Echipei lui CĂRȚILĂ și am realizat o activitate de neuitat. Am citit povești, am râs, am dansat. Și îmi doresc să mai iau parte la proiectul c@rte in sate când voi reveni vara viitoare în țară. Cu deplasarea de la Andreiașu de Sus am încheiat al patrulea, dar nu ultimul capitol din #povesteamea alături de Caravana de lectură pentru copiii din sate. Voi mai scrie în ea când mă reîntorc. Sunt sigur că va deveni una memorabilă. M-au încântat POVESTAȘII alături de care am avut norocul să lucrez și să le devin prieten. Le voi simți lipsa cu siguranță. Și cea mai dulce și profundă parte a acestei zile rămâne Alina-Maria, îngerașul de fetiță care a adus cu ea un strop de magie și entuziasm activității și care se bucură că a venit ECHIPA LUI CĂRȚILĂ la ea în sat. ”

Diana Marin:” În urma deplasării la Andreașu de sus, în cadrul proiectului “Carte în sate”, deși a fost prima mea activitate de acest gen, neavând, astfel, termeni de comparație, pot să spun, cu siguranță, că a fost extrem de reușită. Pe lângă minunatele activități pe care povestașii le organizează în mod obișnuit pentru copii din sate, la Andreașu de Sus a avut loc și deschiderea unei mini- biblioteci într-o fereastră, metoda inedită prin care copii sunt ajutați să își satisfacă nevoia de cunoaștere. Cel mai mult m-a împresionat căldura oferită de aceștia, care au fost foarte entuziasmați de sosirea povestașilor, entuziasmul citindu-se, de asemenea, în ochii lor, când povesteau ce au mai citit de la ultima deplasare, dar și când au primit noi cărți de care să se bucure. S-a văzut clar impactul pozitiv pe care l-a avut proiectul cultural “Carte î sate” asupra lor, dar și deschiderea pe care o au pentru activități de acest gen. De aceea acest proiect este special, pentru că ajuta copii din sate să își descopere potențialul, o nouă pasiune, să comunice mai bine, chiar să fie mai prietenoși, lucruri de care nu au parte foarte des, mai ales în vacanța de vară. Pe de altă parte ajută și povestașii. Pe cât de obositor pe pe atât de mult te umple de energie bucuria și zâmbetele copiilor, te ajută să fii mai comunicativ, mai devotat, mai bun. “

Marinela Roibu ”Plecarea cu Caravana de lectură către satele de pe Valea Milcovului a meritat tot timpul şi energia investită si a fost neaşteptat de placută. A fost prima mea deplasare din cadrul acestui proiect şi a fost cum nu se poate mai reuşită. Am putut sa mă cunosc mai bine cu câţiva povestaşi şi sa descopăr copiii minunați din satul Andreiaşu de Sus. Mi s-a părut extraordinar cum micuţii de acolo au interacţionat cu noi şi cât de încântaţi au fost când au văzut roaba cu cărți. Sunt convinsă că “Biblioteca de duminica”, pe care Asociația Eu, tu și ei a deschis-o acolo, înseamnă mult pentru ei. Mi-a plăcut şi atelierul pe care l- am susţinut alaturi de fetele ce urmează sa meargă la liceu. Consider că timpul alocat activităților educative şi lecturării cărților alături de copiii din sate este unul de calitate pentru ambele parţi. La final cu toţii am primit multe îmbrățișări de la fluturașii și buburuzele cu care am petrecut o super zi.”

Maria Prodan: ”Duminică, 25 august, echipa lui Cărțilă a poposit la Andreiașu de Sus. Încă de pe când eram pe drum copiii se opreau să ne salute. Primul suflețel care m-a întâmpinat a fost Alina-Maria, scumpetea de fetiță care abia aștepta ca #POVESTAȘII să revină la ea în sat. Ziua petrecută alături de copiii de aici a fost și va rămâne specială pentru mine. Cu ei am citit povești, ne-am distrat și amuzat pe ritmul a două joculețe muzicale propuse la care ei au răspuns cu plăcere. I-am avut invitați pe Ana-Maria și Marius Ionescu, și alături de ei am fost #unițipentrubine, și pe doamna Gabriela Andone care a cooronat un atelier de desen și pictură. Mă bucur că am putut reveni la copiii de aici și să mai adaug file la istoria mea în satele din Andreiașu. Starea mea de spirit a fost dominată de veselia și entuziasmul prichindeilor, mai ales de faptul că an devenit prieteni.”

Robert Valentin Filip: ”Mi a plăcut foarte mult experiența de la Andreiașu de Sus. Copiii au fost, ca de obicei, superbi! Foarte receptivi, jucăuși, implicați și draguuți. Pentru mine, cel mai drăguț moment a fost acela când Marco efectiv s a lipit de mine, lunadu mă in brațe.”

Andra Barbu: Ziua de duminică mi=-am petrecut-o într-un sat minunat, Andreiașu de Sus, alături de prieteni și copii ai satului care adoră poveștile, adoră să citească. Am făcut cunoștință, mi-a făcut amici de lectură noi și am avut parte de un atelier de create și desen. Împreună cu doamna Gabriela Andone, am coordonat atelierul de desen unde am descoperit o mulțime de copilați talentați, dornici să lucreze cu materialele aduse. După ce fiecare copil a primit o “inimă”, o floare sau un steag desenat toți s-au strâns în șir și au așteptat cuminți să fie desenați pe față.

Fetele au vrut fluturași, băieții au vrut măști de Super-eroi sau, cum le spunem noi la c@rte în sate, măști de Super-cititori. Au fost peste 20 de copii nerăbdători să fie pictați pe față, bineînțeles, cu produse speciale, și apoi dați cu un strop de sclipici pentru a străluci. Nu pot spune cât de mult îmi place să merg în sate și să văd copiii care or să citească și noi îi îndrumăm pe calea bună a cititului. Cu fiecare deplasare a Caravanei de lectură pentru copiii din sate îmi doresc să mă implic și mai mult. Toți copiii și povestașii o iubesc pe Silvia Vrînceanu Nichita pentru că “e o cumpă”, prescurtare de la scumpă, așa cum a numit-o mica noastră prietenă Maria Alina, de 5 ani, foarte bucuroasă că a venit Echipa lui Cărțilă la ea în sat.

Caravană de lectură pentru copiii din sate este un proiect cultural al Asociației „Eu, tu și ei”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).




Grupaj realizat de Teodorescu Andreea.