Două personaje extrem de asemănătoare ar putea fi brandul de succes al Vrancei. Sunt hipercunoscute, au deținut și dețin funcții de mare amplitudine politică în statul român, au avut sau au pe mână mari bugete publice cu care-și cumpără influență, și politică și mediatică, sunt ultrabogați, sunt cei mai mari angajatori publici județeni, promovează demagogic același tip de politică. Au școală puțină, un vocabular sărac, sunt chiar ridicoli. Și-au privatizat partidele, au impus cumetrismul, lichelismul și incompetența. La 30 ani de la Revoluție oare asta s-a dorit ?
O nouă gogoriță a germinat în logoreicul personaj mioritic, „dl menistru” Ștefan în campania electorală. E vorba de înființarea unei mini-universități locale în fostul Palat Administrativ, cunoscut ca Prefectura fostului județ Putna, oare degeaba s-o fi chemând așa? Rațiunea ar consta în recâștigarea statutului de “oraș universitar”, serios pusă la îndoială după declinul celor devenite nume de legendă pe plaiurile locale ca FAPA, Spiru Haret, Bioterra șamd
Ideea a fost aruncată pe piață de înțeleptul liberal și mulți dintre lăudătorii domniei sale s-au și grăbit s-a scoată la lumină ca minunat exemplu de clarviziune și gândire creatoare oferit de „domn menistru”. Nici măcar nu realizează că deschiderea unei universități este o chestiune serioasă care necesită studii și cercetări, care să vină în întâmpinarea nevoilor reale de învățare și integrare a tinerilor pe piața muncii.
Un alt praf aruncat în ochii alegătorilor. Așadar, lângă parcul industrial construit de pesediști la –Mândrești – Răstoaca, i s-a năzărit că s-ar putea ridica peste noapte și un campus universitar înzestrat cu toate dotările de ultimă generație. Astfel, studenții ar fi îndemnați și stimulați să intre în contact direct cu viziunea liberală pusă în practică, să își însușească pe câmpul … științei aplicate noile cuceriri tehnice. Înfrastructura care să facă față afluxului de studenți este deja pusă la punct, căci doar „fapte nu vorbe” ca „dușmanii de la USR”.
Așadar, să visăm frumos… În afară de măreața gară europeană CFR, ctitorie a colegilor de la PSD, se mai dă în folosință în orașul de pe malul Milcovului aeroportul internațional Oprișan și metroul Ion Ștefan. Drumul expres Focșani- Brăila e aproape gata, iar la autostrada Oprișan – Ștefan lucrările sunt pe finiș. Ca surse de divertisment tot Ștefan le-a pus la dispoziție tinerilor studioși rețeaua de tuneluri subterane și pivnițe negustorești reconstuită în mandatul lui în care s-au amenajat hub-uri inovativ-culturale și de entertainment ce au făcut atâta reclamă vieții boeme ori de noapte a orașului. Pe plan cultural, cu sprijinul direct al partenerului politic de 30 de ani al lui Oprișan, care a avizat personal desființarea Orchestrei Unirea, a deschis stagiunea de operă și operetă visată de toți melomanii târgului, studenții având evident asigurată gratuit prezența. Cuvintele aceste grinde fără de care județul nu s-ar fi dezvoltat vreodată, încă reverberează, încă ne doare …
“Şi să ştiţi, vă spun, cu credinţă, aşa cum le spun tuturor: chiar dacă, prin absurd, nu voi fi primar al Focşanilor, Festivalul Internaţional «Angela Gheorghiu» tot va exista aici!” sau “vom munci pe brânci, vom face şi vom da tot ceea ce trebuie ca să edificăm un proiect care să fie demn de strălucirea mondială a doamnei Angela Gheorghiu! Vom dezmorţi autorităţile de la Bucureşti, mă voi ţine scai de ele, dacă nu vor să înţeleagă, mă urc pe Palatul Victoria sau pe clădirea Ministerului Culturii, a Finanţelor, a Fondurilor Europene, a Transporturilor sau unde naiba va mai fi nevoie! Dacă ei îşi închipuie că spun gogoriţe, atunci or să vadă ce nu s-a mai văzut în ţara asta de 25 de ani!”. (ziarul Cotidianul, 29 mai 2016).
Dar să ne întoarcem la universitatea din fosta Prefectură a județului Putna. Evident că specializările, facultățile, materiile de studiu și programa de la noua universitate au devenit subiect de campanie electorală, și deci de consultare populară, cunoscută fiind apetența și cunoașterea vrâncenilor în materie. Acestea nu pot fi hotărâte de profanul rectorat bucureștean, cei care sunt presupuși că ar dori să își deschidă vreo secție pe la noi, ci de respondenții chestionarelor inventate de liberalii locali, adică tot ei.
Un subiect a rămas totuși ascuns de ochii publicului, organigrama profesorală, ce a căzut în sarcina celui mai mare angajator de azi al Vrancei, Ion Ștefan. Circulă că posturile nu vor fi scoase la concurs ci că se va recurge la numiri pe principiul de bază liberal, „Pentru noi înșine”. Printre numele ce se vehiculează circulă al Doamnei Marchitan, ca rector, doar dumneaei este inspectoare șefă la învățământ pusă de Ion Ștefan, al Ralucăi Dan ca decan la drept, doar este prietenă de familie și concedii cu El lidero liberal, al socrului Nicolae Lățcan, la administrație publică, ca primar și usl-ist cu stagii vechi și, surpriză, al lui Marian Oprișan la dezvoltarea județeană, căci el a făcut din Vrancea o provincie europeană și astăzi face opoziție constructivă (deși are majoritate în Consiliul Județean) așa cum și liberalii au făcut-o față de el timp de 30 ani. Asta dacă mai aveați vreo îndoială care este sursa de inspirație pentru noua guvernare liberală locală.
O întrebare totuși se mai pune, le-ar mai putea strica cineva visul de guvernare comună și perpetuă al celor doi Mari fii ai Vrancei?
Cică da, doar Moș Nicolae poate face asta pe 6 decembrie, care aduce cu el niște daruri noi.
Fără derbedei și Fără penali, Fără prostie și Fără hoție…
(Dan Nichita)