Concurs de scriere creativă: Un copil, un stilou, o foaie de hârtie și … restul e poveste

Echipa ”c@rte în sate” lansează o nouă provocare pentru copiii din satele vrâncene: Concursul de creație literară ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu”, derulat în perioada 1– 15 octombrie 2020.

Asteptăm scrisorile voastre până pe 20 octombrie 2020, ora 0.00.

Cu toate că ne aflăm într-un context pandemic, proiectul cultural c@rte în sate și-a continuat și anul acesta misiunea de a-i apropia pe copii de carte și de lectură. Odată cu intrarea în linie dreaptă a noului an școlar, Asociația “Eu, tu și ei” vine cu un element de noutate: un concurs de scriere creativă destinat elevilor din clasele I-IV, respectiv V-VIII.  În perioada 1 – 20 octombrie 2020, copiii pot trimite texte în proză (povești, narațiuni, scrisori) despre importanța cărților și a lecturii, despre nevoia de biblioteci bine utilate în mediul rural prin două mijloace: fie pe adresa de email carteinsate@gmail.com, fie prin poștă pe adresa Focșani, strada Cuza Vodă nr. 22, ap. 1.  Înscrierile se pot face pe cont propriu sau sub îndrumarea unui profesor/învățător/bibliotecar.

Concursul este dedicat în special copiiilor din comunele Andreiașu de Jos, Chiojdeni, Gura Caliței, Homocea, Jitia, Nereju, Păulești, Poiana Cristei, Reghiu, Ruginești, Spulber, Tulnici, Valea Sării, Vrâncioaia, Vizantea – Livezi și Vulturu, care au fost străbătute de Caravana de lectură pentru copiii din sate. Sunt bineveniți și copiii din alte sate deoarece Cărțilă, spiritul cărților de povești din proiectul c@rte în sate, este dornic de a-și face noi prieteni și îi așteaptă pe toți cu cărțile deschise.

Silvia Nichita, coordonator al proiectului c@rte în sate:

Aflat la prima ediție, Concursul de creație literară ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” își propune să scoată la lumină copiii talentați din sate, să îi încurajeze să transmită lumii dorințele și aspirațiile lor prin intermediul scrisului. Astfel, îi încurajăm pe elevii din clasele I-VIII să ne împărtășească ideile lor legate de importanța cărții, lecturii și a bibliotecilor în sate, să fie niște “Schimbă-Lume” și să încerce să schimbe lumea din jur folosindu-se de puterea scrisului. Concursul îi încurajează pe elevi să fie curajoși, să citească mai mult, să gândească critic, să își exprime părerile, dorințele, aspirațiile în mod creativ.  În același timp, promovăm exprimarea clară, coerentă și corectă, scrierea caligrafică, limbajul expresiv, umorul, prin crearea unor scrieri inedite, originale.

Membrii juriului din cadrul Concursului de creație literară ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” sunt voluntari-povestași ai echipei c@rte în sate, profesori de limba și literatura română, bibliotecari și alți oameni din domeniul comunicării, care vor fi anunțați pe pagina de Facebook c@rte în sate. 

În evaluarea materialelor primite, juriul va pune accent în timpul jurizării pe:

– promovarea exprimării clare, coerente și corecte în limba română

– scriere îngrijită, caligrafică

– limbaj expresiv, elevat

– crearea unor scrieri originale, creative, plăcute la citit.

– exprimarea emoțiilor, în mod creativ, prin raportare la textul literar. 

– cultivarea atitudinii civice a copiilor

Participanții trebuie să scrie un text de maxim 40 de rânduri, de mână sau la calculator (1,5 file dactilo, Times New Roman, corp 14, cu diacritice) în care să se folosească de cuvinte din câmpurile semantice ale cărții, lecturii, bibliotecii. Tema lucrărilor poate fi nu numai importanța cărților și a lecturii, ci și necesitatea de a avea biblioteci vii în sate. Aceste lucrări nu sunt validate dacă nu au atașate și o scurtă prezentare despre fiecare participant în parte (nume, vârstă, școală, pasiuni și un număr de telefon pentru contact).

Câștigătorii vor fi anunțați pe data de 20 octombrie 2020, acordându-se câte trei premii pentru fiecare categorie, respectiv ciclul primar și ciclul gimnazial. Aceste premii constau în cărți, stickere de promovare a lecturii, semne de carte, agende în care participanții să își cultive pasiunea pentru scris dar și alte obiecte-surpriză. Pe lângă aceste premii, se vor mai acorda un premiu de popularitate și unul de originalitate. 

Lucrările vor fi postate pe pagina de Facebook a proiectului cultural ”c@rte în sate”, respectiv blogul www.vranceaaltfel.ro, și și pot intra în cursa pentru premiul de popularitate, care va fi acordat tot pe data de 30 octombrie 2020. Participantul care a obținut cele mai multe like-uri / comentarii la lucrarea sa va avea șansa să primească din partea Asociației ”Eu, tu și ei” o donație de cărți pentru biblioteca școlii sau pentru biblioteca satului.

Premiul de originalitate va fi acordat în funcție de decizia juriului, iar câștigătorul va avea ocazia de a-i invita pe povestașii ”c@rte în sate” cu Caravana de lectură la el în comunitate.

Concursul de scriere creativă este susținut de Asociația “Eu, tu și ei” și Clubul de jurnalism Tineret în (re)acțiune și este coordonat de Silvia Vrînceanu Nichita, fondatorul proiectului c@rte în sate. Partenerii tradiționali ai proiectului sunt Biblioteca Județeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea și Inspectoratul Școlar Județean. Proiectul cultural c@rte în sate, “Ateliere de povești pentru copiii din satele marginalizate”  este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul are ca scop apropierea copiilor din zonele dezavantajate din punct de vedere cultural de cultura scrisă și de carte și să le stimuleze apetitul pentru lectură și cunoaștere. Dacă doriți mai multe informații sau vreți să vă implicați ca voluntari sau donatori în proiectul c@rte în sate, sunați la numărul de telefon 0744217031 sau scrieți la adresa de email eutusieifocsani@gmail.com.

S-ar putea iți placă și:

Articole similare

Menu