Lectura îți poate salva viața. Povestea Mariei

Cartea, o eroină

„Ana nu era genul de copil care să pătrundă în enigmatica lume a cărților atunci când citea. De fapt, ea nu citea deloc. O dată chiar a încercat să facă un protest împotriva cititului. Aaaaah, ce greu a fost pentru părinții ei să o oprească!

Ana era un copil foarte deștept. Inimaginabil de deștept pentru cineva care nu a reușit să termine nici măcar un basm și care avea o vârstă fragedă – 8 ani. Faptul că nu citea începea să se observe destul de mult. Nu mai reușea să se exprime la fel de clar și nu mai avea acel simț al creativității (un al șaselealea simț al copiilor de la 2 la 80 de ani).

Mama Anei a observat acest lucru așa că a dat jos milităria din pod și s-a dus la biblioteca orașului cu fiica sa. Odată ajunse, una fericită că și-a adus fiica la reședința inteligenței, cealaltă furioasă din cale-afară, au salutat-o pe doamna bibliotecară și au început să se plimbe printre rafturile imense ale bibliotecii.

Atunci mama a început conversația:

-Știu că nu îndrăgești locul ăsta, dar…

-Să-l îndrăgesc? Îl urăsc!

-Știi ceva? Eu te voi lăsa aici, până îmi termin treburile și vom vedea după aceea dacă ai supraviețuit. Și, fără o altă explicație, mama a lăsat-o pe Ana cu o bibliotecară și alte sute de cărți. Fata a mai cutreierat puțin timp, plictisită, printre rafturi, apoi s-a așezat resemnată la o măsuță și s-a trântit oftând pe spătarul unui scaun. Atunci bibliotecara s-a apropiat de ea întinzându-i o carte veche, cu niște modele parcă scoase din papirusurile egiptene.

-Încearcă să o citești. Știu că poți. Dacă nu, ai să mori aici de plictiseală!

-Să mor?! Plictiseală? Să nu mă mai întorc la pătuțul cald, la păpușile și la mâțele mele iubite, la jucăriile de pluș?! Nu, nu, nu, asta nu se poate! E sinucidere curată!Mai bine încerc deși…puuuh! Mi-e o silăăăăă…

A luat cartea fără nicio tragere de inimă. A mutat-o dintr-o mână în alta, a privi-o ca pe un lucru demn de aruncat la gunoi.

-Ce aș putea găsi atât de interesant în cărțuloiul ăsta?

-Nu poți ști niciodată. Poți începe chiar acum.

Așa că o deschise și bibliotecara se duse la măsuța ei având pe chip un zâmbet viclean.

Când Ana a deschis cartea, din aceasta a ieșit o  foiță de hârtie. A luat-o și a citit-o, cu o oarecare curiozitate: Salut! Sunt Maria și tu, dragă cititorule, vei descoperi cum i-a salvat cartea viața unui cititor drag și, dacă nu-ți place să citești, după această carte sigur îți va plăcea.

Se pare că în această carte este vorba despre o fată pe nume Maria. Spre deosebire de Ana ea adora cititul. Ea provenea dintr-o familie foarte săracă: părinții și patru copilași. Într-o zi nefastă, mama Mariei s-a îmbolnăvit grav. Doctorii nu-i mai dădeau nicio șansă. Însă fata încă avea speranțe. Ea a apelat la cea mai bună prietenă a ei: cartea. A citit și s-a documentat, până când a reușit să găsească un medicament făcut din plante. Așa a reușit să-i salveze viața mamei ei: cu ajutorul lecturii.

Ana a citit această carte pe nerăsuflate și în următoarele zile a continuat cu altele. Și-a dat seama că lectura îți poate salva viața și la propriu și la figurat. Iar eu știu asta deoarece i-am înmânat personal toate cărțile citite. ,,

V-am scris această poveste adevărată pentru a vă fi un îndemn în viață. Citiți, lectura vă poate purta în lumi necunoscute  și în timpuri trecute sau viioare.V-ați gândit ce ar însemna să trăiți nu una, ci mii de vieți?

                                                                                            Cu drag, bibliotecara Maria

                                                                                             Poveste scrisă de Corina Banu

Scrisoare primită de la Corina Banu, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Regina Maria” Vintileasca, prof. coord. Georgescu Stana, în cadrul concursului de scriere creativă ”Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu” derulat până pe 20 octombrie 2020. Corina este pasionată de citit și ne-a oferit un moment de lectură și în cadrul Maratonului de lectură online derulat în timpul carantinei.

Nu ratați șansa de a-i trimite și voi lui #Cărțilă, spiritul cărților de povești din proiectul cultural c@rte în sate, o super-scrisoare despre carte, lectură și prietenie! Premiile constau în cărți și experiențe frumoase alături de povestașii din echipa #CarteÎnSate. Așteptăm scrisorile voastre până pe data de 20 octombrie.

Aveți mai multe detalii aici: https://tinyurl.com/ConcursDeScriere

S-ar putea iți placă și:
Menu