Caravană de promovare a lecturii și voluntariatului în satele vrâncene

Asociația Eu, tu și ei Focșani, inițiatoarea proiectului cultural c@rte în sate,  și Asociația Voluntariat pentru Viață din Mărășești, lider județean în atragerea de voluntari din Corpul European de Solidaritate, și-au unit eforturile în această primăvară pentru a promova lectura și voluntariatul în satele vrâncene. Voluntarii celor două asociații au inițiat o Caravană de promovare a lecturii și voluntariatului cu scopul de a încuraja implicarea copiilor şi a tinerilor în viața culturală și civică a comunității și susținerea inițiativelor comunitare. Fiecare acțiune aduce în viața copiilor din sate nu doar cartea și lectura, ci și activități educative commune, derulate în aer liber, și interacțiunea cu voluntari veniți din alte țări. 

Caravana voluntariatului și biblioteca mobilă au poposit deja în două comunități de pe văile Milcovului și Zăbalei, la Reghiu și Spulber, unde zeci de copii și adolescenți au aflat despre beneficiile voluntariatului. Cu acest prilej, le vorbim copiilor și despre măsurile de protecție împotriva COVID-19. Alte comunități de pe văile Râmnicului, Putnei și Șușiței vor fi vizitate în următoarea perioadă. 

În cadrul acțiunii, copiii și adolescenții sunt încurajați să citească împreună și să formeze echipe locale de voluntari cu care să se înscrie în competiția de voluntariat Community Heroes, deschisă până la data de 15 mai 2021. Inițiată de voluntari din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Polonia, Portugalia, Rusia, România și Turcia, activitatea face parte din proiectul “Community Heroes” (număr de referință 2020-1-RO01-ESC11-078406) finanțat de UE prin programul Corpul European de Solidaritate, gestionat în România de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și implementat de către Asociația “Voluntariat Pentru Viață” Mărășești. Copiii se pot implica în acțiuni legate de protecția  mediului, colectarea selectivă, reciclarea creativă, dar pot promova și un stil de viață sănătos prin mișcare sau o alimentație corectă, proiecte sociale sau culturale, cum ar fi lectura și cultura scrisă.

Daniel Drăgan, manager al proiectului “Community Heroes”, voluntar al Asociației Voluntariat pentru Viață:

“Din anul 2013, Asociația Voluntariat Pentru Viață a gestionat un număr de 70 de voluntari internaționali ce au desfăşurat activităţi în peste 30 de școli şi licee din judeţul Vrancea. În toate activităţile desfăşurate am dorit să arătăm că şcoala nu înseamnă să înveţi doar română şi matematică, înseamnă să înveţi cum să devii un cetăţean activ al comunităţii. Prin proiectul Community Heroes pornim de la premisa că participarea activă nu se poate citi, învăța, ascultând sau memorând norme şi reguli, ci exersând şi trăind implicarea în comunitate. Scopul proiectului vizează încurajarea implicării copiilor şi a tinerilor în viața comunității și susținerea inițiativelor care să contribuie la promovarea cetățeniei active şi dezvoltarea durabilă. Cu alte cuvinte, elevii vor fi încurajați să-și creeze propriile activități și acțiuni de voluntariat și să aducă schimbarea în bine în comunitatea lor prin voluntariat.”

Silvia Nichita, coordonator proiect c@rte în sate, derulat de Asociația Eu, tu și ei: 

“Din 2017, echipa c@rte în sate străbate satele din Vrancea pentru a aduce copiii și adolescenții, alături de părinți, profesori, lideri din comunitate, în jurul cărților deschise. A fost frumos, dar și greu pentru că în unele sate cititul și scrisul sunt provocări grele pentru mulți copii. Odată cu pandemia am întețit eforturile, așa că i-am provocat pe copii nu doar să citească, ci și să scrie și să ceară autorităților cărți și biblioteci, pentru că viitorul copiilor va fi sumbru fără Educație. A fost o bucurie când, la ultimele deplasări, copiii au cerut săli de lectură deschise duminica în comunele Reghiu și Spulber, dar și locuri amenajate de petrecere a timpului în natură. Cartea este cel mai bun reper într-o lume dezorientată și dură, în timpuri dificile cum sunt cele pe care le traversăm. Alături de partenerii de la Asociația Voluntariat pentru Viață, ne-am pus în comun resursele, expertiza și timpul pentru a-i inspira și pe alții să ne urmeze exemplul. Vă invităm să ne fiți alături pentru a-i ajuta pe copii să își descopere drumul în viață. Proiectul cultural “c@rte în sate. Valiza cu povești”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, va continua până în luna octombrie, timp în care vom forma o echipă de 50 de voluntari adolecenți cu care să derulăm ateliere de lectură în comunități rurale dezavantajate.” 

Voluntariatul este un proces de învățare care ne dezvoltă ca oameni și care face lumea în care trăim un pic mai bună. Dacă doriți să aflați mai multe amănunte despre proiectele celor două asociații sau doriți să vă implicați în caravana care caută eroii din comunitățile locale, îi puteți contacta.

Asociația “Voluntariat pentru Viață” Mărășești

Website: www.voluntariatpentruviata.ro

Telefon:  0784.226.249

Email: voluntariatpentruviata@gmail.com

Asociația “Eu, tu și ei” Focșani 

Blog: www.VranceaAltfel.ro

Telefo:  0744.217.031

Email eutusieifocsani@gmail.com

În satele pe care le străbatem, se alătură demersului nostru conducerile școlilor și reprezentanții primăriilor.

Prof. Alin Marian Măciucă, directorul Școlii Gimnaziale Spulber: 

Conducerea școlii Spulber și primarul Sorin Vâlcan au participat la activitățile caravanei voluntariatului, alături de copii și adolescenți

 “A fost o bucurie și o onoare să îi primim pe inimoșii volutnari în frumoasa localitate Spulber ce poartă numele istoric al unuia dintre feciorii babei Vrâncioaia. Sub mângâierea caldă a razelor venite ca o binecuvântare din cer, am desfăşurat o altă activitate minunată dedicată lecturii și voluntariatului, alături de povestașii din proiectul „c@rte în sate” care aduc bucuria lecturii printre copiii din localităţile arhaice, o întâlnire în care participanții au aflat prin joc despre bucuria pe care o poți aduce celor din jurul tău prin lucruri simple, dar şi despre beneficiile voluntariatului.  În glas de lectură, cântece şi voie bună, copiii s-au reunit într-o activitate antrenantă la care au fost prezenţi şi voluntari din alte ţări. Aceştia au participat  şi la un atelier de păstrare şi promovare a tradiţiilor strămoşeşti, loc unde au văzut cum elevii Şcolii Gimnaziale Spulber confecţionează “buciumul”, instrument specific localităţii noastre.  Ne dorim să continuăm colaborarea cu minunaţii noştri prieteni. Sunt convins că mulţi dintre tinerii care au luat parte la activitate vor deveni voluntari pe viitor.”

Iată câteva impresii ale voluntarilor care participă la Caravană de promovare a lecturii și voluntariatului în satele vrâncene:

Diana Savin și-a intrat în rolul de animator cultural la Reghiu

Diana Savin, voluntar c@rte în sate, participantă la acțiunea de la Reghiu: ”Activitatea a fost, de la început până la sfârșit, plină de energie și entuziasm. M-am bucurat enorm că am avut ocazia de a învăța un dans grecesc de la voluntarii europeni, Babis și Timothée. Prezența lor alături de noi ne-a provocat să ieșim din zona noastră de confort, să ne adaptăm și să privim în afara rețetei de bază pe care o aveam pregătită pentru orice deplasare de succes. Consider că pentru fiecare dintre noi a fost un exercițiu de coordonare care ne-a consolidat și format că echipă. Cât despre copii, aceștia mi s-au părut destul de reticenți la început, și îi înțeleg… sunt sigură că în sufletul lor aveau o grămadă de întrebări legate de cine suntem? ce căutăm acolo? cine sunt persoanele cu care vorbim în engleză? sau de ce ei nu vorbesc română? După câteva joculețe am reușit cu succes să îi captivăm, să le răspundem la întrebări și să le oferim o zi pe care să nu o uite prea curând.”

  Babis Kokovidis, voluntar din Grecia: “A fost o experiență cu adevărat frumoasă și interesantă pentru mine să mă întâlnesc cu copiii de pe valea Milcovului. Mi-a fost dor să simt vibrația școlii, a copiilor din mediul rural. Mi-a plăcut mult cum am comunicat și ne-am jucam cu copiii și, din ceea ce am văzut, cred că cei mici au avut aceleași sentimente. Este cu adevărat important să ne arătăm prezența puternică și implicarea în activități care ajută la dezvoltarea copiilor, deoarece aceștia sunt viitorul societății noastre, așa că trebuie să „investim” în mod corespunzător în viitorul nostru. Abia aștept următoarea călătorie cu Caravana voluntariatului.”

Sînziana Georgescu, voluntar c@rte în sate, participantă la acțiunea din Spulber. 

Sînziana Georgescu a coordonat un atelier de povești cu copiii din Spulber

“Vizita Ehipei lui Cărțilă la Spulber a fost ”o gură de aer” proaspăt, după o perioadă de pauză. Vremea s-a bucurat alături de noi în virtutea zilelor de vară pline de lectură care se apropie. Mi-am început ziua cu un atelier plin de culoare și bucurie pură cu copilașii de la clasele I-IV. După aceea am predat ștafeta colegilor mei și m-am îndreptat către minunații adolescenți din Spulber, cu care am discutat despre ceea ce înseamnă implicarea civică începând de la firul ierbii. I-am avut alături și pe voluntarii europeni de la Asociația Voluntariat pentru Viață. Împreună am descoperit cum putem fi noi înșine un pion al schimbării în comunitate. Personal, întâlnirea cu voluntarii europeni mi-a adus o puternică nostalgie, amintindu-mi de proiectele anterioare pandemiei și de un oraș drag sufletului meu. După discuțiile cu ei din cadrul atelierului, consider că atât eu, cât și ceilalți participanți am înțeles cum funcționează voluntariatul prin intermediul ESC.”

Teodora Ochean , voluntar c@rte în sate, din comuna Vrâncioaia:

“Imaginează-ți un loc în care omul trăiește în comuniune cu natura, iar tradițiile de sute de ani coexistă și se contopesc cu viața noastră de acum. Și nu, nu este raiul! Satul Spulber se află într-o vale înconjurată de dealuri și munți, priveliștea fiind la fel de impresionantă ca primirea copiilor. Nerăbdarea, recunoștința și bunătatea din ochii suflețelelor care ne așteptau m-au copleșit. Sunt nouă în proiectul c@rte în sate, la fel cum sunt începătoare și în implicarea civică. Nu am știut la ce să mă aștept, mai bine zis nu am știut ce reacții voi stârni ca voluntar. Deși nu mă cunoșteau, gazdele noastre s-au purtat de parcă în față ar avea un exemplu și un prieten, asta datorită iubirii nemărginite față de activitatea în care am ales să mă implic: a aduce fericire printre copii prin intermediul lecturii.

Nu am cuvinte față de mentorii mei! Văzându-i cum au interacționat cu cei mici și mari, cum s-au făcut înțeleși prin cuvinte simple sau jocuri și cum au insuflat copiilor dragostea pentru lectură și implicarea activă în comunitate, m-a străbătut la început un sentiment de teama, conștientă fiind de timiditatea mea, sentiment care a dispărut imediat după ce am reușit să îi cunosc pe acești oameni minunați!

Atmosfera a fost una de pomină! Am învățat unii de la alții. Ne-au dezvăluit tradițiile din partea locului și comorile ascunse în desișul de pe dealuri, mândria oamnelior mari și mici, fiind formația de cântat la bucium, cântec care m-a teleportat pe plaiurile Vrancei medievale.

Încerc să cuprind cât mai multe, dar simt cum rămân fără cuvinte când vorbesc despre cei implicați. Abia aștept să văd ce mă așteaptă în activitățile viitoare împreună cu acești oameni devotați cauzei lor, care doresc să schimbe lumea în care trăim!”

Comunicat redactat de Silvia Vrînceanu Nichita, coordonator proiect c@rte în sate

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.”

S-ar putea iți placă și:
Tags:

Articole similare

Menu