
Undeva în adâcul pădurilor puțin umblate din Munții Vrancei, între culmea Macadeu și Golul Lepșei, în punctul numit Piatra Scrisă, profesorul vrâncean Florin Roman a făcut recent o descoperire interesantă: stâlpul de frontieră care delimita pe vremuri granița dintre România și Austro-Ungaria. Cel mai avizat cunoscător al Munților Vrancei, cărora le-a dedicat și o carte, “Munții Vrancei – ghid turistic”, profesorul de geografie Florin Roman a pornit pe urmele vechii frontiere de stat și a fost uimit să descopere unul dintre cei mai vechi stâlpi de graniță care se mai păstrează. “Stâlpul de fier”, așa cum este pomenit de localnici, este intact și – spune profesorul- marca locul stâlpului de frontieră nr. 118, așa cum apare în vechile hărți topografice. Profesorul Roman spune că stâlpul de frontieră pe care l-a descoperit întâmplător în punctul Piatra Scrisă, la altitudinea de 1283 de metri, este situat pe înălțimea muntoasă extrem-vestică a culmii Macadeu din munții Vrancei, situată între bazinele Lepșa și Putna (localitatea Lepșa și Valea Mărului).
Piatra de hotar s-a aflat pe fosta graniță cu Austro-Ungaria în 1887- 1888, iar descoperirea îl plasează printre monumentele istorice veritabile dedicate centenarului României moderne, după cum spune Florin Roman. “Prima oară am văzut exact o asemenea structură, așa numitul stâlp în limbajul locului, la gura pârâului Goru, pe la jumătatea anilor 1950, dar a fost dislocată în 1974 de o rebelă vitură. Vizavi, în stânga Gorului, încă stăteau în picioare zidurile pichetului de grăniceri, o construcție din piatră cioplită”, ne-a declarat profesorul Florin Roman, autorul lucrării Munții Vrancei – Ghid Turistic apărută în 1989 la Editura Sport-Turism. Lespedea prinsă în stâlpul de graniță prezintă în partea vizibilă inscrpția X-H1 fapt care ar fi putut inspira toponimul Piatra Scrisă de pe hărțile topografice, după cum spune profesorul.
Un monument istoric neștiut
Profesorul Roman a început demersurile pentru culegerea datelor de ordin istoric și își dorește extinderea cercetării locurilor ce au jalonat vechea frontieră a României. Cercetătorul sa spune că au existat două generații de frontiere româno-ungare, una veche, dinainte de 1888, posibil chiar 1700, și alta mai nouă, din 1888, trasată după Războiul de Independență. În opinia sa, stâlpul de frontieră nr. 118 a servit după această perioadă. “Cu ajutorul hărților vechi, alături de sondaje în teren, se poate reconstitui în teren întreaga frontieră vrâneană a României de atunci. Acestor stîlpi de frontieră, amplasați în perioada 1887-1888, li s-a anulat funcția pentru scurt timp când Armata Română a trecut Carpații și a eliberat parte din Ardeal. După doar doi ani se înfăptuia Marea Unire. Ceea ce încă se mai păstrează în munți are valoarea unui monument istoric veridic despre care trebuie să se știe, mai ales că ne aflăm în anul Centenarului.”, spune Florin Roman. Specialistul consideră că ceea ce a rămas în munte nu află în siguranță și a cerut Muzeului Vrancei să înceapă demersurile pentru a muta stâlpul de graniță Piatra Scrisă în Muzeul de Istorie din Focșani sau poate chiar la Mausoleul din Mărășești, dedicat eroilor din Primul Război Mondial. “Sigur «Treceți batalioane române Carpații» privește într-un fel și lăsarea în urmă a acestui stâlp de frontieră numărul 118. De ce ar mai rămâne acolo, în singurătatea muntelui, la mâna unor posibile întâmplări care l–ar face dispărut și nu ar fi mutat într-un muzeu. Iar în acest context nu trebuie să uităm de centenarul Marii Uniri”, spune Florin Roman.
Vrancea Altfel vă invită să vedem împreună Piatra Scrisă

Profesorul vrâncean a solicitat colaborarea specialiștilor Muzeului de Istorie pentru continuarea cercetărilor. “Aceasta cu atât mai mult cu cât amplasarea liniei de frontieră pare să contrazică istoria învățată la școală. Hotarul istoric al Transilvaniei / Ungariei de atunci nu se înscrie pe catena carpatică, așa cum am fost învățați, ci este coborât mult, foarte mult, în fostul Regat- ceea ce s-ar traduce printr-o posibilă anexare abuzivă de teritoriu”, crede autorul hărții turistice dedicată Munților Vrancei. Pe baza unei hărți a Institutului Georgrafic al Armate de la 1896, profesorul Roman a reușit să retraseze linia de graniță care trecea prin Munții Vrancei. Potrivit cercetărilor acestuia, în acest perimetru se aflau stâlpii de fontieră de la numărul 109 la 118. După cum spune, din Piscul Mesteacănulu, frontiera cobora în râul Putna la conflența cu Pârâul Mărului, pe la punctul cunoscut sub numele de Casa lui Neagu, și urma valea Putnei. (Silvia Vrînceanu Nichita)
- La initiativa blogului Vrancea Altfel, în cadrul proiectului dedicat Centenarului României Moderne, un grup de specialiști va explora linia vechii frontiere, în zona Piatra Scrisă din Golul Lepșei, sâmbătă, 12 mai. Ghidul nostru va fi profesorul Florin Roman, unul dintre cei mai buni cunoscători ai munților Vrancei, cel care a publicat prima hartă turistică montană a județului. Sărbătorim Centenarul printr-o călătorie și în natură și în istorie. Cei care vor să vină alături de noi sunt rugați să ne scrie pe adresa silvia.vrinceanu@gmail.com. Detalii AICI!!!